Τετάρτη, 31 Μαϊος 2023 21:02

Πρόβλημα με το νερό στην Καλαμάτα: Συνεχίζονται οι διακοπές - Πόσος καιρός θα χρειαστεί για την οριστική λύση

Σε περιπέτειες μπαίνει η Καλαμάτα όσον αφορά το νερό ενόψει του καλοκαιριού, καθώς η μεγάλη ζημιά στην δεξαμενή ύδρευσης στο Πήδημα είναι πολύ πιο σοβαρή και η αποκατάστασή της θα χρειαστεί ειδική μελέτη και πολύ χρόνο.

Στο σημείο που βυθίστηκε η δεξαμενή έχει δημιουργηθεί σπήλαιο σε βάθος 30 μέτρων μέσα στο βουνό και απαιτείται γεωφυσική μελέτη, όπως μας επεσήμανε ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος. Η πατέντα που επελέγη προσωρινά, δεν λύνει το πρόβλημα, καθώς δεν δίνει επαρκείς ποσότητες νερού.

Αναλυτικά, με πολύωρες διακοπές νερού, όπως και σήμερα, φαίνεται πως θα κυλήσουν και οι επόμενες μέρες στην Καλαμάτα και την ευρύτερη περιοχή, καθώς η προσωρινή λύση που δόθηκε για τη μεγάλη ζημιά στη δεξαμενή ύδρευσης στο Πήδημα, δεν μπορεί να καλύψει τις καθημερινές ανάγκες. Είναι χαρακτηριστικό ότι με την ποσότητα του νερού που φθάνει στην Καλαμάτα και με την υπερκατανάλωση που καταγράφεται, δεν προλαβαίνει να γεμίσει η δεξαμενή στο Κάστρο. Και αν δεν γεμίσει αυτή, δεν μπορεί να πάει νερό στη δεξαμενή στις Τούρλες, από την οποία υδροδοτείται ένα μέρος της πόλης και η Βέργα. Αυτό έζησε με δραματικό τρόπο και σήμερα η πόλη.

Τη συγκεκριμένη προβληματική κατάσταση μας επιβεβαίωσε ο γενικός διευθυντής της ΔΕΥΑΚ Μιχάλης Βασιλειάδης.

Σήμερα για αρκετές ώρες διακόπηκε η υδροδότηση από τη δεξαμενή του Πηδήματος, για να γίνουν εργασίες στεγανοποίησης στο τμήμα της δεξαμενής που χρησιμοποιείται προσωρινά, καθώς υπήρχαν διαρροές κι έφευγαν από κει ακόμα μικρότερες ποσότητες νερού για την Καλαμάτα.

Οπως πληροφορηθήκαμε, οι εργασίες αναμένεται να συνεχιστούν το βράδυ της Πέμπτης, για να μην είναι τόσο μεγάλη η ταλαιπωρία του κόσμου από τις διακοπές της υδροδότησης. Και θα περιλαμβάνουν την τοποθέτηση νέας μεγαλύτερης βάνας, που θα δίνει μεγαλύτερες ποσότητες νερού από τη δεξαμενή προς τον αγωγό μεταφοράς Φ600.

ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Οσον αφορά την οριστική αποκατάσταση της μεγάλης ζημιάς στη δεξαμενή του Πηδήματος, τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα, καθώς με τη δημιουργία σπηλιάς 30 μέτρων, πρέπει να εκπονηθεί γεωφυσική μελέτη και να προσδιοριστεί ακριβώς ο τρόπος αποκατάστασης, που δεν θα είναι εύκολος. Και φυσικά δεν υπάρχει αποκατάσταση 5 - 7 ημερών, αλλά παρέμβαση που δεν θα ξεκινήσει άμεσα και θα χρειαστεί χρόνο. Για την ώρα πρέπει να γίνουν οι εργασίες επισκευών στον δρόμο πρόσβασης, που βρίσκεται σε τραγική κατάσταση, προκειμένου να βελτιωθεί και να μπορούν να ανέβουν στη δεξαμενή μηχανήματα και υλικά για τις εργασίες αποκατάστασης.

* Ο κόσμος της Καλαμάτας και της ευρύτερης περιοχής που δεν έχει ακόμα νερό ή βιώνει τις πολύωρες διακοπές, βρίσκεται στα πρόθυρα νευρικής κρίσης. Επικρατεί κλίμα δυσφορίας και διαμαρτυρίας, καθώς δεν έχει άμεση και υπεύθυνη ενημέρωση από τη δημοτική αρχή κι εξακολουθεί να τρέχει στα σούπερ μάρκετ για την προμήθεια εμφιαλωμένου νερού. Ακόμα, πληθαίνουν οι φωνές για την αδιαφορία και την εγκατάλειψη συντήρησης της δεξαμενής και του δρόμου πρόσβασης.

* Σήμερα το πρωί, αρκετοί συμπολίτες μας αγωνιούσαν αν το νερό που έτρεξε ξανά στις βρύσες, είναι κατάλληλο για πόσιμο και διαμαρτύρονταν που δεν υπήρχε υπεύθυνη ενημέρωση από τη δημοτική αρχή. Ο γενικός διευθυντής της ΔΕΥΑΚ, στον οποίο απευθυνθήκαμε, μας είπε ότι “δεν έχει πρόβλημα το νερό. Το ίδιο νερό είναι αυτό που υπάρχει στο δίκτυο, δεν έχει διαφορά. Είναι το ίδιο νερό που πίνουμε εδώ και χρόνια”.

* Διαμαρτυρίες δεχθήκαμε και από γονείς μαθητών σε σχολεία, γιατί δεν μοιράστηκαν εμφιαλωμένα νερά στα παιδιά, όπως είχε ανακοινωθεί.

* Σήμερα το πρωί σημειώθηκε σοβαρή ζημιά σε αγωγό στην οδό Αγίων Αναργύρων στα Καλύβια, η οποία είχε σχέση με την προηγούμενη πολύωρη διακοπή. Συνεργείο της ΔΕΥΑΚ απομόνωσε τη ζημιά κι έδωσε μάχη για την αποκατάσταση.

* Έντονα παράπονα για 2η ημέρα από πολίτες, που επιχειρούσαν να επικοινωνήσουν με τον Δήμο Καλαμάτας και τη ΔΕΥΑΚ για να λάβουν πληροφορίες για την υδροδότηση, αλλά κανείς δεν απαντούσε σε τηλέφωνα, που διατίθενται για το κοινό στο Διαδίκτυο. Κατέφευγαν λοιπόν σε τηλεφωνική επικοινωνία με τα μέσα ενημέρωσης. Τόσο την Τρίτη, όσο και σήμερα το τηλεφωνικό κέντρο της “Ε” δέχθηκε πολλές δεκάδες κλήσεις για σχετικές πληροφορίες.

* Κρούσματα αισχροκέρδειας παρατηρήθηκαν σε ορισμένα περίπτερα που πωλούσαν συσκευασίες με μπουκάλια νερού. Αναγνώστες ανέφεραν, ότι βρήκαν συσκευασίες των 6 μπουκαλιών με τιμές 7-9 ευρώ, γεγονός που φυσικά άφησε πολύ άσχημη εντύπωση και ενέτεινε και τον εκνευρισμό των πολιτών.

* Το πρόβλημα με την δεξαμενή βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και κατά τα φαινόμενα θα πάρει αρκετές εβδομάδες για να λυθεί. Αναγνώστες, που επικοινώνησαν με την “Ε” αναφέρθηκαν στους λογαριασμούς του νερού λέγοντας αφενός ότι “θα πρέπει να υπάρξει κάποια έκπτωση, ως ανταπόδοση για όλο αυτό που συμβαίνει” και αφετέρου στάθηκαν στο φαινόμενο ότι ο συνολικός λογαριασμός με τις πρόσθετες χρεώσεις και τα τέλη είναι πολλαπλάσιος της πραγματικής κατανάλωσης.

Γ.Σ.