Τετάρτη, 07 Ιουνίου 2023 09:23

Καλαμάτα: Σε αναζήτηση... γρήγορης χρηματοδότησης για κατασκευή δεξαμενής

 

Ρεπορτάζ: Γιάννης Σινάπης

Χρηματοδότηση με γρήγορες διαδικασίες για την κατασκευή νέας δεξαμενής ύδρευσης στο Πήδημα ή σε άλλη γειτονική περιοχή, με ικανοποιητική χωρητικότητα που θα εξυπηρετεί το νέο αγωγό μεταφοράς νερού Φ800, αναζητεί ο Δήμος Καλαμάτας, για λογαριασμό του Συνδέσμου Υδρευσης.

Αυτό επεσήμανε ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος, χθες το μεσημέρι, σε έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Συνδέσμου, όπου η “γραμμή” της δημοτικής αρχής ήταν πως η σοβαρή ζημιά στη δεξαμενή του Πηδήματος που οδήγησε σε πολύωρες διακοπές νερού, αποτέλεσε κάτι τελείως ξαφνικό, που δεν μπορούσε με τίποτα να προβλεφθεί, παρότι η δεξαμενή ήταν του 1936!

Χαρακτηριστικά ο αντιδήμαρχος Μεσσήνης Σπύρος Κοντοθανάσης εξέφρασε τη δυσάρεστη έκπληξή του, που η Καλαμάτα εξακολουθεί να εξυπηρετείται από μια δεξαμενή 100 χρόνων!

Ειδικότερα, στο χθεσινό Δ.Σ. του Συνδέσμου ο δήμαρχος ενημέρωσε για όλες τις ενέργειες και παρεμβάσεις που έγιναν για να δοθεί κανονικά νερό, με προσωρινό τρόπο (bypass), για την ανακατασκευή της δεξαμενής που δεν συμφέρει, προτρέποντας η κρίση να γίνει ευκαιρία, με τη χρηματοδότηση για τη νέα δεξαμενή. Ενημέρωσε ότι προχωράει η εισαγγελική έρευνα και διαβεβαίωσε πως θα αναζητηθούν οι ευθύνες.

Σύμβουλοι της μειοψηφίας (Δημήτρης Φαββατάς, Σταμάτης Μπεχράκης, Κώστας Τσαπόγας) απηύθυναν ερωτήματα για τις παρεμβάσεις που προβλέπονταν στη δεξαμενή και στον δρόμο πρόσβασης τα προηγούμενα χρόνια, αναφέροντας ότι το πρόβλημα δεν προκλήθηκε ξαφνικά και πως ο τεχνικός προϊστάμενος του Συνδέσμου είχε ενημερώσει έγκαιρα, ενώ στάθηκαν και στο πρόβλημα με την παρέμβαση που χρειάστηκε το 2015, επικρίνοντας τη δημοτική αρχή.

 

Ο ΤΖΑΜΟΥΡΑΝΗΣ ΦΤΑΙΕΙ!

Απαντώντας, ο δήμαρχος Θαν. Βασιλόπουλος άφησε αιχμές, εμμέσως, για τον υποψήφιο δήμαρχο Βασίλη Τζαμουράνη, υποστηρίζοντας ότι οι διευθυντές Τεχνικών Υπηρεσιών είχαν ευθύνη, “οι πολιτικές επιτροπές δεν ξέρουν, οι υπηρεσιακές ξέρουν”.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κώστας  Αθανασόπουλος ανέφερε ότι η ζημιά στη δεξαμενή “ούτε κατά φαντασίαν δεν θα μπορούσε να προβλεφθεί. Είναι έξω από κάθε λογική, δεν μπορούσε κανείς να το προβλέψει” και αντίθετα ζήτησε έπαινο σε αυτούς που αντιμετώπισαν το πρόβλημα σε χρόνο ρεκόρ.

Συνεχίζοντας, ο δήμαρχος είπε ότι το 2015 το πρόβλημα αντιμετωπίστηκε με 4.500 ευρώ, ενώ για την τωρινή μεγάλη ζημιά υποστήριξε πως “δεν υπήρχε ενημέρωση, δεν υπήρχε γνώση. Το έγγραφο του φετινού Μαρτίου (του τεχνικού προϊσταμένου του Συνδέσμου) δεν το έχω δει ποτέ. Αναφέρεται σε 10 διαφορετικά πράγματα, μιλάει για μικροδιαρροές στη δεξαμενή. Δεν υπήρχε λόγος να το διαβάσω, ήταν ένα απλό έγγραφο”. Ακόμα, μίλησε για ανάγκη ψηφιοποίησης του Συνδέσμου, να πάρει ένα επιπλέον 10% η ΔΕΥΑΚ και 280.000 ευρώ να δοθούν για τον Σύνδεσμο.

Ο τεχνικός προϊστάμενος του Συνδέσμου Γιώργος Μπελογιάννης είπε ότι “το πρόβλημα του 2015 αντιμετωπίστηκε με τσιμεντενέσεις σε όλο τον φέροντα οργανισμό, με δουλειά τις νύχτες. Γεμίσαμε τη δεξαμενή τσιμέντο και βοήθησε να μην έχουμε ολική κατάρρευση. Περιορίστηκαν οι διαρροές στο 90% με 95%”.

Για το έγγραφό του τον Μάρτιο ανέφερε ότι “έγραψα για καταπόνηση και μικροδιαρροές, γιατί από τα 500 και 1.000 κυβικά φθάσαμε στη δεξαμενή τα 35.000 κυβικά την ημέρα”. Τάχθηκε κατά της νέας δεξαμενής στον ίδιο χώρο, “έχει σπηλαιώσεις” και πρότεινε εξισωτική δεξαμενή καλής χωρητικότητας σε άλλο σημείο, κάνοντας λόγο για περιοχή που δεν θα είναι ούτε 400 μέτρα ο νέος αγωγός Φ800. Ζήτησε, επίσης, αξιοποίηση των πηγών του Αγίου Φλώρου και των νερών από τα βουνά για εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα.

Ο αντιδήμαρχος Σπύρος Κοντοθανάσης παρατήρησε ότι του κάνει εντύπωση που ολόκληρη Καλαμάτα εξυπηρετείται από δεξαμενή 100 χρόνων, ενώ έπρεπε να έχει γίνει νέα εδώ και χρόνια.

 

“Η ΚΡΙΣΗ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΥΚΑΙΡΙΑ”

“Η πόλη της Καλαμάτας άντεξε. Είχαμε κανονικά νερό παντού, όλος ο δήμος”, παρατήρησε, μεταξύ άλλων, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων, ο δήμαρχος Θαν. Βασιλόπουλος και πρόσθεσε: “Η υδροδότηση συνεχίστηκε κανονικά το τριήμερο. Όμως, συνεχίζει να υπάρχει πίεση στο κύκλωμα, η οποία για να μπορέσει να εκτονωθεί, ήδη κατασκευάζεται η μικρή δεξαμενή στο πλαίσιο της πρώτης εναλλακτικής λύσης και την προσεχή Πέμπτη αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία”.

Ο κ. Βασιλόπουλος ανέφερε ότι η δεύτερη εναλλακτική λύση με την ανοξείδωτη δεξαμενή έχει αρκετά αντικειμενικά προβλήματα, ενώ εξετάζεται και το ενδεχόμενο ανακατασκευής τμήματος της ίδιας της δεξαμενής.

Ήδη υπάρχουν επαφές και με το αρμόδιο υπουργείο, αλλά και με εταιρείες προκειμένου να εξευρεθεί η βέλτιστη λύση. “Το πρόβλημα της δεξαμενής που είναι τόσο πολύ κρίσιμο αυτό να γίνει, προσπαθούμε μέσα από τα υπουργεία,  μιλάμε με το υπουργείο Εσωτερικών, με το υπουργείο Υποδομών, με όλους ώστε να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε χρηματοδότηση», ενημέρωσε ο κ. Βασιλόπουλος, επισημαίνοντας ότι είναι κρίσιμο να μετατραπεί αυτή η κρίση σε ευκαιρία, λύνοντας ολιστικά το πρόβλημα υδροδότησης του δήμου.