Δευτέρα, 19 Ιουνίου 2023 08:10

Καλαμάτα: Αποφασίζουν για τραπεζοκαθίσματα στο βόρειο πεζοδρόμιο Ναυαρίνου

Τάξη στο βόρειο αναπλασμένο πεζοδρόμιο της Ναυαρίνου, μεταξύ Φαρών και Ναυαρίνου, θα επιχειρήσει να βάλει το Δημοτικό Συμβούλιο σήμερα στις 3 το μεσημέρι, σε συνεδρίαση με τηλεδιάσκεψη, με πρόταση για καθορισμό χώρου 3,5 μέτρων για την ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων των καταστημάτων.

Στην εισήγηση της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών αναφέρεται ότι “στο βόρειο πεζοδρόμιο της οδού Ναυαρίνου μεταξύ των οδών Φαρών και Ακρίτα, λαμβάνοντας υπόψη τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά του, καθώς και την υφιστάμενη κατάσταση, μετά την υλοποίηση της σχετικής μελέτης ανάπλασης της οδού Ναυαρίνου (Α’ φάση), προτείνεται η δημιουργία ζώνης για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων και εμπορευμάτων πλάτους 3.50 μ., σε επαφή με την οικοδομική γραμμή των κτισμάτων. Καθώς το εύρος του κατασκευασμένου πεζοδρομίου είναι από 7.30 μ. έως 7.75 μ. διασφαλίζεται επαρκής ελεύθερη ζώνη για την κίνηση τους με πλάτος από 3.80 μ. έως

4.25 μ. Ο χώρος αυτός περιορίζεται μόνο από την κατασκευής των εσοχών τροφοδοσίας. Στην θέση της εσοχής τροφοδοσίας, εμπρός από το ΟΤ 4, δημιουργείται σημειακό οριακό πλάτος 1.80 μ. που θεωρούμε ότι δεν εμποδίζει την ελεύθερη κίνηση των πεζών. Η καθιέρωση της υπαίθριας αυτής ζώνης για ανάπτυξη για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων και εμπορευμάτων στο βόρειο πεζοδρόμιο, δεν δημιουργεί πρόβλημα στην κυκλοφορία των πεζών, καθώς την περίοδο αιχμής της, στους καλοκαιρινούς μήνες, η κύρια κυκλοφορία των πεζών γίνεται στο νότιο πεζοδρόμιο και στον σε συνέχεια αυτού χώρο της προκυμαίας. Η ζώνη αυτή θα δώσει τη δυνατότητα, κύρια στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, να αποκτήσουν ένα ζωτικό χώρο ικανού πλάτους, που μπορούν να τον λειτουργούν ανεξάρτητα καιρικών φαινομένων. Αυτό θα αποτελέσει αφετηρία για την δημιουργία επισκεψιμότητας της περιοχής και παροχή υπηρεσιών για την περιοχή, όλο τον χρόνο. Γενικά θα βοηθήσει συνολικά τη ζώνη της παραλίας να έχει τους επισκέπτες της και παροχή υπηρεσίας για την περιοχή και τους χειμερινούς μήνες”.

Να υπενθυμίσουμε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο πέρσι τον Ιούνιο και τον Ιούλιο είχε απορρίψει πρόταση για χώρο 3,8 μέτρων για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων.

Ακόμα, η Δ.Τ.Υ. ενημερώνει ότι “η ζώνη που δημιουργείται, οριοθετείται με διαγράμμιση με κίτρινη γραμμή. Η παραχωρούμενη επιφάνεια μπορεί τοπικά να τροποποιηθεί κατά την περίπτωση, αν υπάρχει τεχνικό ή άλλο εμπόδιο κατά τη διάρκεια της οριοθέτησης ή εάν υπάρξει οποιαδήποτε μεταβολή της υφιστάμενης κατάστασης. Η τροποποίηση υλοποιείται µε ευθύνη του εκάστοτε αρμόδιου αντιδημάρχου.

Περιμετρικά του παραχωρούμενου χώρου επιτρέπεται η τοποθέτηση κινητών ανεμοφρακτών χωρίς πάκτωση στο έδαφος. Το 2/3 της όψης του παραχωρούμενου χώρου προς την οδό Ναυαρίνου θα παραμένει ελεύθερο από την τοποθέτηση ανεμοφρακτών. Eντός του παραχωρούμενου χώρου επιτρέπεται η τοποθέτησης ομπρελών σκίασης χωρίς πάκτωση στο έδαφος. Οι ομπρέλες σκίασης θα έχουν μεταλλικό σκελετό ίδιο με το χρώμα του πανιού σκίασης ή σκελετό χρώματος λευκού. Το

πανί σκίασης θα είναι τύπου καραβόπανο μονόχρωμο χωρίς επιγραφές και διαφημιστικά σχέδια και σε χρώμα γήινης απόχρωσης. Αν το κτίσμα διαθέτει προστεγάσματα ή εξώστες επιτρέπεται η τοποθέτηση τέντας σκίασης με αρθρωτούς βραχίονες. Στα κτίρια που προστατεύονται από ειδικές διατάξεις η τοποθέτηση τέντας απαιτεί έγκριση από την αρμόδια κατά νόμο υπηρεσία. Το πανί σκίασης θα είναι τύπου καραβόπανο μονόχρωμο χωρίς επιγραφές και διαφημιστικά σχέδια και σε χρώμα γήινης απόχρωσης”.

Γ.Σ.