Παρασκευή, 30 Ιουνίου 2023 18:10

Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας: Αναβολή απόφασης για ρυμοτομικό Γαργαλιάνων

Την αναβολή λήψης απόφασης για την τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου Γαργαλιάνων αποφάσισε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας.

Η τροποποίηση αφορούσε το οικοδομικό τετράγωνο όπου βρίσκεται το γήπεδο ποδοσφαίρου, και που με απόφαση του πρώην Δήμου Γαργαλιάνων είχε αποφασιστεί να ανεγερθεί εκεί καινούργιο σχολικό συγκρότημα, το οποίο μέχρι σήμερα δεν έχει υλοποιηθεί. Έτσι υπήρξε σχετική πρόταση από το Τοπικό Συμβούλιο Γαργαλιάνων για τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου.
Οι περισσότεροι σύμβουλοι και παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου ζήτησαν την αναβολή του θέματος, καθώς από τη μια δεν ήταν παρών ο πρόεδρος του Τ.Σ. και η απόφαση αυτή είχε ληφθεί σχεδόν ένα χρόνο πριν. Από την άλλη δεν υπήρχε ενημέρωση αν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο να προχωρήσει η κατασκευή σχολικού συγκροτήματος εκεί, όπως και η εξεύρεση χρηματοδότησης, τη στιγμή που η κατασκευή νέου γυμνασίου είναι αναγκαία, καθώς το υπάρχον δεν καλύπτει τις ανάγκες. Τονίστηκε μάλιστα ότι υπάρχει και σχετική μελέτη που κατά 80% είναι έτοιμη. Ζητήθηκε λοιπόν να μην πάρουν βεβιασμένα μια απόφαση για αλλαγή της χρήσης χωρίς να έχουν διερευνήσει και εξαντλήσει τις δυνατότητες για τη δημιουργία νέου σχολικού συγκροτήματος. Επισημάνθηκε δε ότι για αθλητικές εγκαταστάσεις υπάρχει έκταση 38 στρεμμάτων.
Χαρακτηριστικά στις τοποθετήσεις που έγιναν, η Χάιδω Παναγιωτοπούλου ζήτησε την αναβολή, αφού δεν ήταν παρών ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου.
Ο Ευστάθιος Ανδρινόπουλος επεσήμανε ότι είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα και πρέπει να είναι παρών ο δήμαρχος και ο πρόεδρος ώστε να γίνει μια μεγάλη συζήτηση και να ληφθούν αποφάσεις. Τόνισε ακόμη ότι πρέπει να έχουν ενημέρωση για το τι έχει γίνει με την προηγούμενη κατάσταση και αν έχουν κάποια εξέλιξη για να ξέρουν τι θα αποφασίσουν. Πρότεινε την αναβολή του και να συζητηθεί μετά από αρκετό διάστημα αφού έχουν ενημέρωση.
Ο Γιάννης Αδρακτάς τόνισε πως το έργο του σχολείου έχει μια μελέτη που είναι έτοιμη κατά 80%. «Εμείς ή πρέπει να κρίνουμε απαραίτητο το σχολείο και το ζητάμε ή όχι, αν θέλουμε σχολείο ή όχι. Χρειάζεται αναβολή και να διερευνήσουμε αν υπάρχει πρόθεση από τις "Κτηριακές Υποδομές" ή την Περιφέρεια να το χρηματοδοτήσει. Δεν είναι σώφρον να αλλάξουμε πάλι χρήση, η πόλη χρειάζεται σχολείο» είπε.
Ο Γιάννης Κατσούλας τόνισε πως οι Γαργαλιάνοι χρειάζονται νέο κτήριο, τουλάχιστον γυμνάσιο. «Αν πούμε όχι στο να γίνει εκεί γυμνάσιο τότε πού να πάμε τα σχολεία, χρειάζεται άμεσα να γίνει γυμνάσιο» τόνισε και πρότεινε να αναβληθεί η συζήτηση.
Την αναβολή του θέματος ζήτησε και ο Σαράντος Κουκούμης τονίζοντας ότι φέρνουν μια απόφαση του Τ.Σ. Γαργαλιάνων που έχει παρθεί τον Αύγουστο του 2022: «Δεν φέρνετε όμως τη γνώμη της τοπικής κοινωνίας για αυτό το ζήτημα».
Η Μάγδα Καμπύλη τόνισε πως είναι σφάλμα να φέρνουν το θέμα χωρίς εισήγηση. «Πρέπει να δούμε πιο σωστά τι θα κάνουμε με αυτό το θέμα, καθώς πάνω από όλα είναι η ασφάλεια των παιδιών, για αυτό και θα πρέπει να αναβληθεί» σημείωσε.
Ο Γιάννης Μερκούρης αναρωτήθηκε αν έχει κάνει κάτι ο δήμος με τις "Κτηριακές Υποδομές" και έχει αποκλειστεί η κατασκευή του. «Αν δεν υπάρχουν χρήματα για την υλοποίηση του σχολείου τότε να προχωρήσουμε σε τροποποίηση, αυτό όμως θα πρέπει να απασχολήσει την επόμενη δημοτική αρχή» είπε.
Ο πρόεδρος του Δ.Σ. Χαράλαμπος Αυρηλιώνης επεσήμανε ότι στο μόνο που συμφωνεί είναι ότι το γυμνάσιο χρειάζεται ανακατασκευή. Συμπλήρωσε πως στους Γαργαλιάνους δεν υπάρχει αθλητικός χώρος και πρέπει να γίνει στάδιο. «Πιστεύω ότι η απόφαση του 2009 για να πάνε εκεί τα σχολεία ήταν λάθος. Για το γυμνάσιο υπάρχει μελέτη για ανακατασκευή του. Να ανακατασκευαστεί το γυμνάσιο και εκεί να γίνει στάδιο» τόνισε.
Ο αντιδήμαρχος Αντώνης Βλάχος επεσήμανε ότι πρέπει να ανακατασκευαστεί το γυμνάσιο και να γίνει σαν καινούργιο προσθέτοντας πως την τροποποίηση τη ζητά το Τοπικό Συμβούλιο.

Κ.Μπ.