Πέμπτη, 06 Ιουλίου 2023 19:17

Ο Δριμής για την εισφορά της ΤΕΜΕΣ σε γη και χρήμα

 

«Απαιτούνται σοβαρές και υπεύθυνες απαντήσεις» σημειώνει ο δημοτικός σύμβουλος Τριφυλίας Δημήτρης Δριμής απευθυνόμενος στη δημοτική αρχή σχετικά με την εισφορά της ΤΕΜΕΣ σε χρήμα αντί σε γη και τις ενέργειες που ακολουθήθηκαν από το δήμο.

Πιο συγκεκριμένα σημειώνει: «Η ΤΕΜΕΣ ΑΕ για την κατασκευή της Costa Navarino όφειλε εισφορά σε γη στον τότε Δήμο Γαργαλιάνων, που μετατράπηκε σε εισφορά σε χρήμα. Η τιμή καθορίστηκε στα 35 ευρώ ανά τ.μ. με δικαστική απόφαση. Ύστερα από αναίρεση που άσκησε η ΤΕΜΕΣ η τιμή προσδιορίστηκε σε 15 ευρώ ανά τ.μ. Η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Τριφυλίας (66/28-4-2023 απόφαση) αποφάσισε να μην ασκήσει αίτηση αναίρεσης και να δεχτεί τα 15 ευρώ ανά τ.μ. Η οικονομική διαφορά από 35 ευρώ σε 15 ευρώ ανά τ.μ. είναι μεγάλη. Ο τ. Δήμος Γαργαλιάνων είχε προγραμματίσει έργα με τα χρήματα της αποζημίωσης.

Τα ερωτήματα είναι:

α) Πότε επιδόθηκε η 3/2023 δικαστική απόφαση στο Δήμο Τριφυλίας;

β) Πότε έληγε ο χρόνος που είχε στη διάθεσή του ο δήμος για να ασκήσει προσφυγή;

γ) Η Οικονομική Επιτροπή συνεδρίασε εμπρόθεσμα ή αφού είχε ήδη λήξει ο χρόνος άσκησης αίτησης αναίρεσης;

δ) Υπήρξε διαπραγμάτευση με την ΤΕΜΕΣ ΑΕ για συμβιβαστική - εξωδικαστική επίλυση της διαφοράς;

Σε συνεχείς συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου έθεσα τα παραπάνω ερωτήματα. Απαντήσεις ακόμα να δοθούν. Το θέμα είναι σοβαρό. Αφορά στη θεσμική λειτουργία του δήμου. Μια υπεύθυνη δημοτική αρχή οφείλει να απαντήσει δημόσια.

Υ.Γ. Υπενθυμίζω: Σε συνεδρίαση του ΔΣ, Τετάρτη 23/10/2019, ο δήμαρχος είχε αναφερθεί με επιθετικό λόγο στην Costa Navarino, με αφορμή ημερίδα του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας. Είχα τότε, μεταξύ άλλων, αναφέρει πως η ΤΕΜΕΣ ΑΕ είναι μια σοβαρή επιχείρηση, που βοήθησε και βοηθά την περιοχή και το νομό μας. Πως ο δήμος οφείλει να την αντιμετωπίζει όπως και όλες τις δραστηριότητες και τους πολίτες, με σοβαρότητα και στα πλαίσια του νόμου. Όχι στα πλαίσια πρόσκαιρων εντυπώσεων και εκνευρισμών. Είχα, τέλος, επισημάνει πως η μόνη εκκρεμότητα που υπήρχε μεταξύ του δήμου και της επιχείρησης ήταν η αποζημίωση για τα 48 στρέμματα. Και είχα ρωτήσει: Τι σκοπεύει να κάνει η δημοτική αρχή, για να εισπράξει ο δήμος αυτά τα χρήματα και πώς σκοπεύει να τα αξιοποιήσει;».