Δευτέρα, 24 Ιουλίου 2023 19:44

Καλαμάτα: Εκδήλωση για πεσόντες και αγνοούμενους στην Κύπρο

 

Εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για τους Μεσσήνιους πεσόντες και αγνοούμενους της τουρκικής εισβολής τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 1974, πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή στην Καλαμάτα από τον δήμο.

Αρχικά στις 10 πρωί, τελέστηκε μνημόσυνο για τους Ελλαδίτες και τους Κυπρίους που έπεσαν κατά το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, το καλοκαίρι του 1974, στον μητροπολιτικό ναό της Υπαπαντής.

Μισή ώρα αργότερα, στο ηρώο Ελλήνων και Κυπρίων Αγνοουμένων, μπροστά από το Διοικητήριο Μεσσηνίας, πραγματοποιήθηκε τελετή απόδοσης τιμής σε όσους αγωνίστηκαν στην Κύπρο κατά των στρατευμάτων του “Αττίλα” - και ιδιαίτερα για τους αγνοούμενους.

Αναπέμφθηκε ειδική ευχή υπέρ των αγνοουμένων από τον εκπρόσωπο του μητροπολίτη Μεσσηνίας - αρχιμανδρίτη Ευθύμιο Θεοδωρόπουλο και ακολούθησαν χαιρετισμοί του δημάρχου Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλου, του υφυπουργού Εξωτερικών Γεωργίου Κώτσηρα, ο οποίος εκπροσώπησε την κυβέρνηση και του δημάρχου της Κυπριακής αδελφής πόλης με την Καλαμάτα, Αγλαντζιάς Ανδρέα Κωνσταντίνου.

Ακολούθησε σύντομη ομιλία για τα γεγονότα του 1974 από τον φιλόλογο - διδάκτορα νεότερης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Γιάννη Σόλαρη.

Στη συνέχεια έγινε η εκφώνηση των ονομάτων των Καλαματιανών πεσόντων από τον αντιδήμαρχο Γιάννη Ζαφειρόπουλο.

Η τελετή ολοκληρώθηκε με κατάθεση στεφανιών και τήρησης ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των ηρώων και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου από τη Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας.

Στην τελετή συμμετείχαν αιρετοί της αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, συγγενείς πεσόντων και αγνοουμένων, εν ζωή Μεσσήνιοι μαχητές της Κύπρου, εκπρόσωποι Συλλόγων Κυπρίων κ.ά.

Οι Μεσσήνιοι που έπεσαν κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, ήταν ο συνταγματάρχης Σωτήριος Σταύρου και οι έφεδροι ανθυπασπιστές Παναγιώτης Γιαννόπουλος, Δημήτριος Γκούρος και Θεόδωρος Μασούρας

Οι Καλαματιανοί αγνοούμενοι είναι: Οι αντιστράτηγοι Νικόλαος Κατούντας και Παύλος Κουρούπης και οι έφεδροι ανθυπασπιστές Ευάγγελος Ζαχαρέας, Παναγιώτης Ηλιόπουλος, Λάμπρος Νικητόπουλος, Ιωάννης Ξυδιάς, Δημήτριος Σκουρλής και Ανδρέας Σταθόπουλος.