Πέμπτη, 27 Ιουλίου 2023 08:50

Σοβαρό πρόβλημα με βοοειδή σε χωριά της Μεσσήνης

 

Σοβαρό πρόβλημα υπάρχει με ανεπιτήρητα ζώα, με βοοειδή που έχουν γίνει άγρια και προκαλούν μεγάλες καταστροφές σε κτήματα σε χωριά του Δήμου Μεσσήνης, βυθίζοντας τους αγρότες σε απόγνωση.

Αυτό τονίστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης το απόγευμα της Τρίτης, όπου και ζητήθηκε να δοθεί λύση, να ληφθούν δραστικά μέτρα από άλλη αρμόδια κρατική αρχή, καθώς ο δήμος δεν μπορεί.

Το θέμα έθεσε ο σύμβουλος της μειοψηφίας Γιάννης Λάσκαρης, κάνοντας λόγο για σοβαρό πρόβλημα με ανεπιτήρητα ζώα, με αγελάδες, που προκαλούν ζημιές στις καλλιέργειες στην Κάτω Βούταινα και ζήτησε να συσταθεί η επιτροπή που προβλέπεται.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Τάσος Παπαγεωργίου απάντησε ότι έχει συσταθεί η επιτροπή κι έχουν γίνει ενέργειες για να βρεθεί εργολάβος, καθώς ο δήμος δεν μπορεί να ασχοληθεί. Ενημέρωσε πως

“σε δεύτερο χρόνο αναδείχθηκε εργολάβος”, αλλά “εξαιτίας συγκεκριμένων συνθηκών, κοινωνικών και γεωμορφολογικών, δεν κατάφερε να βρεθεί στην περιοχή για να περισυνελέξει τα ζώα”.

Ο σύμβουλος Παναγιώτης Κανελλόπουλος (έχει ενταχθεί στη δημοτική αρχή), παρατήρησε πως έχουν καταστραφεί οι περιουσίες σε Βούταινα, Μαργέλι, Χορεύτρα, Αριστομένη, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι “οι άνθρωποι κλαίνε τις περιουσίες τους”. Εκανε λόγο για ολοκληρωτική καταστροφή και πρόσθεσε πως “τα ζώα πρέπει να συλληφθούν. Οι άνθρωποι είναι σε απόγνωση”.

Ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Χρήστος Καρύδης μίλησε για σοβαρό πρόβλημα και για σχόλια κατά του δήμου και παρατήρησε πως είναι επιβεβλημένη η λύση.

Ο δήμαρχος Γιώργος Αθανασόπουλο είπε ότι “ο δήμος έχει κάνει αυτά που του επιβάλει η νομοθεσία” και πρόσθεσε, μεταξύ άλλων: “Δεν μπορούσε να μπει σε αυτή τη διαδικασία ο εργολάβος. Πρέπει να ληφθούν δραστικά μέτρα. Ο δήμος δεν μπορεί να ασχοληθεί. Πρέπει να ασχοληθεί άλλη αρχή που να μπορεί”.

Σε νέα παρέμβασή του ο Τ. Παπαγεωργίου επεσήμανε ότι “το μπαλάκι έχει πέσει στην αυτοδιοίκηση, δεν μπορεί ο δήμος. Τα ζώα είναι άγρια, δεν πλησιάζονται ούτε στα 300 μέτρα”.

Γ.Σ.

(Φωτογραφία αρχείου)