Κυριακή, 27 Αυγούστου 2023 09:07

Ο Θανάσης Βασιλόπουλος στην "Ε": “133 έργα και δράσεις για την Καλαμάτα του αύριο”

“Ο σχεδιασμός μας για την Καλαμάτα του αύριο, περιλαμβάνει συνολικά 133 έργα και δράσεις. Ως βασικές στοχεύσεις για τη νέα αυτοδιοικητική περίοδο έχουμε θέσει 5+1 εμβληματικά έργα”, τονίζει ο δήμαρχος και υποψήφιος δήμαρχος Καλαμάτας στις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου Θανάσης Βασιλόπουλος σε συνέντευξή του στην “Ε”.

Απαντώντας στην έντονη κριτική άλλων υποψηφίων δημάρχων, αναφέρει ότι “εμείς έχουμε να παρουσιάσουμε συγκεκριμένο έργο, που οι δημότες το ζουν στην καθημερινότητά τους”, στέκεται στην “τεράστια επιτυχία της ένταξης της Καλαμάτας στην Ευρωπαϊκή Αποστολή των «100 κλιματικά ουδέτερων και έξυπνων πόλεων της Ε.Ε. έως το 2030»” και σημειώνει πως “όσοι παρουσιάζουν την εικόνα μιας Καλαμάτας σε παρακμή, διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα, επιτίθενται στην αλήθεια, υποτιμούν τη νοημοσύνη των δημοτών”.

Ωστόσο, ο Θαν. Βασιλόπουλος παραδέχεται ότι “προέκυψαν προβλήματα, κυρίως με έργα που έρχονταν από το παρελθόν, έργα με προβλήματα στις μελέτες, αλλά και με εργολάβους”, πως “υπάρχουν περιπτώσεις έργων που σαφώς θα μπορούσαν να έχουν εξελιχθεί ταχύτερα, είχαμε, πράγματι κάποιες καθυστερήσεις και ορισμένες αστοχίες”, αλλά εκτιμά ότι “ο σχεδιασμός μας δεν ακυρώθηκε”.

Κύριε δήμαρχε, τι απαντάτε στην έντονη κριτική που σας ασκήθηκε από τους υποψηφίους δημάρχους Βασίλη Τζαμουράνη και Παναγιώτη Χειλά, στις συνεντεύξεις τους στην “Ε”;

“Κατανοώ την αγωνία κάποιων υποψήφιων και την ανάγκη τους να βρουν κάτι να πουν. Οφείλω, όμως, να σημειώσω, ότι όσοι παρουσιάζουν την εικόνα μιας Καλαμάτας σε παρακμή, διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα, επιτίθενται στην αλήθεια, υποτιμούν τη νοημοσύνη των δημοτών. Προφανώς, θα κριθούν, όπως θα κριθούμε όλοι, για αυτά που λέμε αλλά και για αυτά που πράττουμε.

Εμείς έχουμε να παρουσιάσουμε συγκεκριμένο έργο, που οι δημότες το ζουν στην καθημερινότητά τους, στην πράξη. Με δεκάδες μεγάλα και μικρά έργα που υλοποιήθηκαν, με βελτίωση των υπηρεσιών που παρέχουμε στους δημότες, με αναβάθμιση του κοινωνικού προγράμματος του δήμου, με την τεράστια επιτυχία της ένταξης της Καλαμάτας στην Ευρωπαϊκή Αποστολή των «100 κλιματικά ουδέτερων και έξυπνων πόλεων της Ε.Ε. έως το 2030», που μας επιτρέπει να διαμορφώσουμε το μέλλον της πόλης και των χωριών μας και την ποιότητα της ζωής μας, με πολύ μεγάλα οφέλη όχι μόνο για εμάς, αλλά και για τις γενιές που θα μας ακολουθήσουν.  

Παράλληλα, έχουμε παρουσιάσει το σχεδιασμό μας για τα επόμενα πέντε χρόνια. Σχεδιασμό ολοκληρωμένο, ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο, με 133 έργα και δράσεις για την Καλαμάτα του αύριο.
Αυτή, είναι η διαφορά μας, με άλλους συνδυασμούς. Στο λαϊκισμό τους, αντιπαραβάλουμε την υπευθυνότητα. Στα δικά τους λόγια του αέρα, αντιτάσσουμε έργο χειροπιαστό”.

Κατά τη διάρκεια της θητείας σας υπήρξαν έργα ή παρεμβάσεις, που δεν προχώρησαν, όπως είχατε σχεδιάσει. Αν ναι, ποια είναι αυτά;

“Μια από τις σημαντικότερες επιτυχίες της δημοτικής μας αρχής, είναι το ότι καταφέραμε να περιορίσουμε στο μέγιστο βαθμό τις αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας και της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης. Ζήσαμε συνθήκες πρωτόγνωρες, που προκάλεσαν καθυστερήσεις, αλλά σε καμία περίπτωση ακύρωση του σχεδιασμού μας. Άλλωστε ο καλός προγραμματισμός μας, το σχέδιο αλλά και το όραμα που έχουμε για το δήμο, υπηρετώντας την αναπτυξιακή προοπτική του τόπου μας, έφερε σημαντικά αποτελέσματα, μέσα από τη διεκδίκηση και εξασφάλιση έργων εκατομμυρίων ευρώ αλλά και το πλέον σημαντικό αυτής της περιόδου, της προετοιμασίας, διεκδίκησης και ένταξης της Καλαμάτας στην Ευρωπαϊκή Αποστολή των «100 κλιματικά ουδέτερων και έξυπνων πόλεων της ΕΕ έως το 2030».

Ασφαλώς, προέκυψαν προβλήματα, κυρίως με έργα που έρχονταν από το παρελθόν, έργα με προβλήματα στις μελέτες, αλλά και με εργολάβους, που καλύφθηκαν πίσω από τα περιθώρια που τους αφήνει το θεσμικό πλαίσιο, αλλά και τις παρατάσεις που δόθηκαν από την Πολιτεία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα των συνθηκών που επικρατούσαν, όχι στην Καλαμάτα αλλά διεθνώς, η περίπτωση του αγωγού Φ800. Ένα έργο που διατηρήσαμε ζωντανό, παρά τις τεράστιες δυσκολίες και το οποίο επανεκκινεί εντός του Οκτωβρίου. Υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις έργων που σαφώς θα μπορούσαν να έχουν εξελιχθεί ταχύτερα, είχαμε, πράγματι κάποιες καθυστερήσεις και ορισμένες αστοχίες, ωστόσο ο σχεδιασμός μας δεν ακυρώθηκε. Το τελικό αποτύπωμα των έργων που έχουν υλοποιηθεί και εκείνων που έχουμε προγραμματίσει - δρομολογήσει, είναι σαφώς θετικό”.

Ποιες είναι οι πέντε προτεραιότητες - πιο σημαντικοί στόχοι σας για τη νέα αυτοδιοικητική θητεία;

“Το πρόγραμμα της «Δημιουργικής Πρωτοβουλίας για το Δήμο Καλαμάτας» είναι ένα ολοκληρωμένο σχέδιο έργων και δράσεων που αφορά το σύνολο του δήμου, την πόλη και τις κοινότητες. Ένα πρόγραμμα απόλυτα εφαρμόσιμο, καθώς περιλαμβάνει τον σχεδιασμό που δρομολογήσαμε τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια και όλα τα έργα που μελετήσαμε, διεκδικήσαμε και σήμερα έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση.

Ο σχεδιασμός μας για την Καλαμάτα του αύριο, περιλαμβάνει συνολικά 133 έργα και δράσεις. Ως βασικές στοχεύσεις για τη νέα αυτοδιοικητική περίοδο έχουμε θέσει 5+1 εμβληματικά έργα.

Πρώτο, την υλοποίηση του Κλιματικού Συμβολαίου της Καλαμάτας, στο πλαίσιο της συμμετοχής μας στην Ευρωπαϊκή Αποστολή των «100 Κλιματικά Ουδέτερων και Έξυπνων πόλεων της Ε.Ε. έως το 2030». Πρόκειται επί της ουσίας για την υλοποίηση ενός ολιστικού επιχειρησιακού προγράμματος που αφορά συνολικά την Καλαμάτα και την ευρύτερη περιοχή.

Δεύτερο, την ολοκλήρωση έργων που διαμορφώνουν ένα νέο φιλικό αστικό περιβάλλον, μέσα από την υλοποίηση των Στρατηγικών Αστικών Αναπλάσεων (αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση, ενοποίηση του κεντρικού ιστού της Καλαμάτας, εγκατάσταση συστημάτων καινοτομίας) σε 30.000 τ.μ., προϋπολογισμού 8 εκατ. ευρώ και την υλοποίηση των ολοκληρωμένων παρεμβάσεων αναβάθμισης αστικού τοπίου Ανατολικής Γειτονιάς συνολικής επιφάνειας 110.000 τ.μ., προϋπολογισμού 17 εκατ. ευρώ. Έργα που σχεδιάσαμε, διεκδικήσαμε, εξασφαλίσαμε χρηματοδότηση και βρίσκονται σήμερα σε διαγωνιστική διαδικασία.

Τρίτο, την ανάδειξη του περιβαλλοντικού πάρκου στο Νέδοντα με τη μεταφορά των δημοτικών
συνεργείων πλησίον του Βιολογικού Καθαρισμού. Πρόκειται για μία βασική στόχευση, για την υλοποίηση της οποίας ως δημοτική αρχή έχουμε κινήσει διαδικασίες διεκδίκησης χρηματοδότησης για την σύνταξη των αναγκαίων μελετών.

Τέταρτο, την κατασκευή ενός σύγχρονου αθλητικού κέντρου (Παλέ ντε Σπορ). Η υλοποίηση του
σημαντικού και αναγκαίου έργου για την περιοχή τοποθετείται στην καθορισμένη θέση από το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο στα Παλιάμπελα της Αγίας Τριάδας. Και για το εν λόγω έργο έχει υπάρξει η απαραίτητη προεργασία σε μελετητικό και τεχνοοικονομικό επίπεδο.

Πέμπτο, την ενίσχυση των υποδομών ύδρευσης. Ως δημοτική αρχή έχουμε αποδείξει με έργα στην πράξη ότι επενδύουμε στη θωράκιση της Καλαμάτας, υλοποιώντας, σχεδιάζοντας και διεκδικώντας διαρκώς έργα εκατομμυρίων ευρώ. Βασικές προτεραιότητες η κατασκευή των δεξαμενών σε Αη Γιάννη Καρβούνη και Πήδημα, η ολοκλήρωση της κατασκευής του νέου αγωγού μεταφοράς νερού Φ800 από τις πηγές του Πηδήματος στην Καλαμάτα, καθώς και η υλοποίηση του στόχου ενίσχυσης του δικτύου ύδρευσης μέσω των πηγών του Αγίου Φλώρου.

Τέλος, την ανάδειξη του παραλιακού μετώπου. Ήδη προς αυτή την κατεύθυνση έχουν υλοποιηθεί και δρομολογηθεί πολλά. Σε προτεραιότητα είναι η ολοκλήρωση των διανοίξεων οδών μέσω του
αναπτυξιακού δανείου που έχει λάβει ο δήμος για την αποζημίωση των ιδιοκτητών, η διάνοιξη της οδού Κρήτης, ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για το παράλιο μέτωπο και η υλοποίηση του μάστερ πλαν του λιμανιού.
Στις εκλογές του Οκτωβρίου ως δήμαρχος Καλαμάτας και εκ νέου υποψήφιος, ζητώ από τις συνδημότισσες και τους συνδημότες μου να αξιοποιήσουμε όλα όσα πετύχαμε. Να υλοποιήσουμε όσα έχουμε σχεδιάσει, διασφαλίζοντας τη σταθερή αναπτυξιακή πορεία της Καλαμάτας, με έργο στην πράξη. Να συνεχίσουμε μαζί, ανανεώνοντας τη σχέση εμπιστοσύνης που μας ενώνει”.