Πέμπτη, 26 Οκτωβρίου 2023 08:45

Αναγκαίο το μεγάλο αντιπλημμυρικό της Καλαμάτας λέει ο Βασιλόπουλος

 

Την ανάγκη να γίνουν μικρά έργα και κυρίως το μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο του Νέδοντα για να διασφαλιστεί η περιοχή μας, επεσήμανε ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, χθες στο Συντονιστικό Τοπικό Όργανο (ΣΤΟ) Πολιτικής Προστασίας του δήμου, για τη λήψη μέτρων πρόληψης και ετοιμότητας προς αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών εξαιτίας πλημμυρικών φαινομένων, ενόψει της χειμερινής περιόδου 2023 - 2024.

Παρατήρησε πως το μεγάλο αντιπλημμυρικό πρέπει να υλοποιηθεί, “με όποιες αλλαγές χρειάζεται να γίνουν, αν χρειάζεται, μετά τον διάλογο που θα γίνει”.

Αναφερόμενος στην πρόσφατη συνάντησή του με τον υφυπουργό Υποδομών Νίκο Ταχιάο, που του είπε ότι για τη Θεσσαλία απαιτούνται 900 εκ. ευρώ για αντιπλημμυρικά έργα, ο δήμαρχος ανέφερε πως “και μεις έχουμε ζητήματα. Η πόλη μας χρειάζεται αντιπλημμυρική θωράκιση”.

Στο Συντονιστικό, όπου προήδρευσε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γιάννης Ζαφειρόπουλος, μεταξύ άλλων τοποθετήσεων: Ο εκπρόσωπος του ΓΟΕΒ Παμίσου Κώστας Χρυσανθακόπουλος ενημέρωσε ότι όταν περιμένουν ακραία καιρικά φαινόμενα ανοίγουν τις πόρτες στο φράγμα Παμίσου στον Αρι.  Παρατήρησε δε πως στη ΒΙΠΕ Σπερχογείας στην ανατολική πλευρά υπάρχει πρόβλημα αποστράγγισης, που δημιουργεί εικόνες πλημμύρας.

Ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαμάτας - αντιπύραρχος Παναγιώτης Παπανικολάου σημείωσε την ανάγκη καθαρισμού και συντήρησης των αντιπλημμυρικών έργων. Και ζήτησε την καταγραφή των ατόμων με κινητικά προβλήματα σε περιοχές με πλημμυρικό κίνδυνο, ώστε να υπάρχει φροντίδα για τη μετακίνησή τους, σε απειλή πλημμύρας.

Ο πρόεδρος της Κοινότητας Λαδά Μιχάλης Αντωνόπουλος ενημέρωσε ότι αντιμετωπίστηκε το ένα πρόβλημα στο χωριό, αλλά παραμένει το δεύτερο που προκαλεί ζημιές και γίνονται κατολισθήσεις.

Ο πρόεδρος της Κοινότητας Αντικαλάμου Δημήτρης Βεργόπουλος παρατήρησε ότι δεν έχουν καθαριστεί ποτέ τα χαντάκια στη γραμμή του ΟΣΕ, κοντά στο πανεπιστήμιο (πρώην ΤΕΙ) και πλημμυρίζουν σπίτια και στηλίτευσε τη διαιώνιση του προβλήματος στην είσοδο των Επειγόντων του Νοσοκομείου Καλαμάτας, όπου σε κάθε βροχή γίνεται λασπότοπος.

Στη συνεδρίαση επισημάνθηκαν η καλή συνεργασία του δήμου με την Πυροσβεστική και όλους τους φορείς που εμπλέκονται στα θέματα πολιτικής προστασίας, η σημαντική συμβολή των εθελοντικών οργανώσεων και η στήριξή τους από τον δήμο, τα επικαιροποιημένα και εγκεκριμένα σχέδια αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών.

Γ.Σ.