Τρίτη, 31 Οκτωβρίου 2023 10:42

Απόδοση τιμής στον Πέτρο Θέμελη από το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας

 

“Να τιμήσει με τον πιο πρόσφορο τρόπο τη μνήμη του εκλιπόντος για την προσφορά του στην επιστήμη της αρχαιολογίας, τον πολιτισμό και τη Μεσσηνία, να τιμηθεί με την ονοματοθεσία μιας οδού στην πόλη της Καλαμάτας”, αποφάσισε χθες το βράδυ σε έκτακτη κατεπείγουσα συνεδρίασή του, το Δημοτικό Συμβούλιο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας για τον σπουδαίο καθηγητή αρχαιολογίας Πέτρο Θέμελη, επίτιμο δημότη της πόλης, τον άνθρωπο που ανέσκαψε, ανέδειξε κι έκανε γνωστή την Αρχαία Μεσσήνη σε όλο τον κόσμο.

Το Δ.Σ. αποδέχθηκε να περιληφθεί στο ψήφισμα και πρόταση του πρώην δημάρχου Γιώργου Κουτσούλη το Αρχαιολογικό Μουσείο να ονομαστεί “μουσείο Πέτρος Θέμελης”.

Στην αρχή της συνεδρίασης ο πρόεδρος του Συμβουλίου Δημήτρης Πολίτης παρατήρησε ότι “ο Πέτρος Θέμελης έβαλε τη Μεσσήνη στο επίκεντρο του πολιτισμού”.

Ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος σημείωσε ότι ο Π. Θέμελης αφιέρωσε τη ζωή του στην επιστήμη και στον τόπο μας. Επεσήμανε πως η Αρχαία Μεσσήνη αναστήθηκε με την άοκνη εργασία του, υπογραμμίζοντας ότι συνέβαλε τα μέγιστα με το έργο του στην Αρχαία Μεσσήνη στην προβολή και ανάδειξη της περιοχής.

Ο βουλευτής Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς σημείωσε ότι ο Π. Θέμελης “υπήρξε μια τεράστια προσωπικότητα πέρα και πάνω από μας.Με πίστη και αφοσίωση ανέδειξε την ιστορία αυτού του τόπου. Το έργο του είναι πανανθρώπινο και όχι μόνο ελληνικό”.

Ο πρώην δήμαρχος Γιώργος Κουτσούλης παρατήρησε πως ο Π. Θέμελης έβαλε την Καλαμάτα στον διεθνή χάρτη και ευχήθηκε το υπουργείο Πολιτισμού να στείλει αντάξιο συνεχιστή του. Δήλωσε ότι πρέπει να τιμηθεί ανάλογα με το βάρος της προσφοράς του και πρότεινε “το Αρχαιολογικό Μουσείο Καλαμάτας να ονομαστεί μουσείο Πέτρου Θέμελη”.

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Βασίλης Κοσμόπουλος μίλησε για τον “ευπατρίδη καθηγητή που πρωταγωνίστησε στην προσπάθεια να συστηθεί η Αρχαία Μεσσήνη στο παγκόσμιο κοινό”. Κι επεσήμανε πως “η Μεσσηνία και οι άνθρωποί της του οφείλουμε τα μέγιστα”.

Ο επικεφαλής του “Πρότυπου Δήμου Βασίλης Τζαμουράνης παρατήρησε ότι ο Π. Θέμελης “ήταν ο πατέρας της Αρχαίας Μεσσήνης” κι επεσήμανε πως “ήταν ο εμπνευστής της αειφορίας των μνημείων, επεδίωκε και κατάφερε να δώσει μια νέα ζωή στα μνημεία”.

Η επικεφαλής της παράταξης “Καλαμάτα Ξεκινάμε” Μαρία Οικονομάκου χαρακτήρισε τον Π. Θέμελη “μοναδική προσωπικότητα και παθιασμένο ανασκαφέα που ανέδειξε την Αρχαία Μεσσήνη.

Την προσφορά του Π. Θέμελη εξήραν οι σύμβουλοι Ανδρέας Ζαγάκος και Κώστας Τσαπόγας, καθώς και ο πρόεδρος της Κοινότητας Καλαμάτας Παναγιώτης Λύρας.

Το Δημοτικό Συμβούλιο τήρησε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Πέτρου Θέμελη.

 

ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ

Το ψήφισμα που κατατέθηκε κι εγκρίθηκε:

“Το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, σε έκτακτη συνεδρίαση την 30η Οκτωβρίου 2023, ύστερα από την απώλεια του Πέτρου Θέμελη, καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας, επιτίμου Δημότη Δήμου Καλαμάτας,

Ψηφίζει ομόφωνα

Να εκφράσει τα ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος. Να καταθέσει στεφάνι στη σορό του. Να παραστεί αντιπροσωπεία στην εξόδιο ακολουθία. Να τιμηθεί με την ονοματοθεσία μιας οδού στην πόλη της Καλαμάτας. Να υποστηριχθεί η πρόταση του Συλλόγου Διδασκόντων του Πειραματικού 10ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας για την μετονομασία του Σχολείου σε «Πειραματικό 10ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας-Πέτρος Θέμελης». Να τιμήσει με τον πιο πρόσφορο τρόπο τη μνήμη του εκλιπόντος για την προσφορά του στην Επιστήμη της Αρχαιολογίας, τον Πολιτισμό και τη Μεσσηνία.

Αιωνία του η μνήμη”.

Σε αυτό θα περιληφθεί και η πρόταση του Γ. Κουτσούλη για το μουσείο.

Γ.Σ.