Πέμπτη, 09 Νοεμβρίου 2023 08:27

«Ανάσα» για δεκάδες οικογένειες κοινωνικό παντοπωλείο και συσσίτιο 

 

Ρεπορτάζ: Τάσος Ανδρικόπουλος

Παράταση προθεσμίας υποβολής αιτήσεων για το Δημοτικό Κοινωνικό Παντοπωλείο και το Δημοτικό Κοινωνικό Συσσίτιο έχει δοθεί έως τη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου από το Δήμο Καλαμάτας, καλώντας τους ενδιαφερόμενους δημότες του να υποβάλλουν αίτηση με τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την ένταξη τους σε αυτά. Βασικό κριτήριο ένταξης των ενδιαφερομένων είναι το ετήσιο καθαρό ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα και η περιουσιακή κατάσταση, ενώ λαμβάνονται υπόψη παράγοντες όπως  η οικογενειακή κατάσταση, η ηλικιακή ομάδα, τα προβλήματα υγείας και οι αναπηρίες.

 

ΜΙΚΡΗ ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΣΣΙΤΙΟ

Σε ό,τι έχει να κάνει με το Δημοτικό Συσσίτιο, με τα περσινά δεδομένα προσέφερε σε καθημερινή βάση δωρεάν γεύματα σε 105 άτομα, άπορους και άστεγους κατοίκους του Δήμου Καλαμάτας, αριθμός που σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής και Κοινωνικών Θεμάτων Καλαμάτας Γιώργο Φάβα φέτος εμφανίζεται ελαφρώς αυξημένος, δείγμα ενδεχομένως της ακρίβειας που πλήττει τα νοικοκυριά, κάνοντας για πρώτη φορά φέτος κάποιοι την σχετική αίτηση. Στην κατηγορία αυτή, οι ωφελούμενοι παραλαμβάνουν καθημερινά μερίδα φαγητού που καλύπτει πλήρως τις διατροφικές ανάγκες, ενώ η παρασκευή των γευμάτων πραγματοποιείται σε πλήρη συμφωνία με τις κείμενες υγειονομικές διατάξεις. Όπως είπε στην “Ε” ο κ. Φάβας, η παράταση δόθηκε λόγω του γεγονότος πως κάποιοι ενδιαφερόμενοι δεν είχαν προλάβει να συμπληρώσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά αλλά και για υπενθυμιστεί η παροχή αυτή του Δήμου. «Μέχρι στιγμής χονδρικά φαίνεται να έχουν πάρει έγκριση για το Δημοτικό Συσσίτιο κοντά στα 120 άτομα, τα οποία θα λαμβάνουν το γεύμα τους ανεξαρτήτως γιορτών, δεδομένου πως ανήμερα των Χριστουγέννων αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια των εορτών θα συνεχιστεί η διανομή του Δημοτικού Συσσιτίου στους δικαιούχους συμπολίτες μας» σημείωσε. Οι αιτήσεις με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά διατίθενται στο Δημαρχείο Καλαμάτας, Κτίριο Β, Διεύθυνση Πρόνοιας, ισόγειο, γραφ. εξυπηρέτησης δημοτών και έχουν αναρτηθεί στο διαδικτυακό τόπο του Δήμου (www.kalamata.gr).

 

Ο ΔΙΑΜΟΙΡΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ

Αναφορικά με το Δημοτικό Κοινωνικό Παντοπωλείο, ο Γιώργος Φάβας ξεκαθάρισε πως όσα άτομα είναι δικαιούχοι του συσσιτίου δεν μπορούν να είναι ταυτόχρονα και του παντοπωλείου. «Επίσης, όσοι λαμβάνουν είδη από το Κοινωνικό Παντοπωλείο δεν λαμβάνουν τρόφιμα μέσω του προγράμματος ΤΕΒΑ. Είτε θα κάνει κάποιος αίτηση για το ΤΕΒΑ της Περιφέρειας είτε για το Παντοπωλείο του Δήμου στο οποίο αυτή τη στιγμή έχουμε 140 καταγεγραμμένα άτομα» πληροφόρησε, λέγοντας πως ο διαμοιρασμός των πραγμάτων γίνεται κάθε μήνα. «Ανάλογα την οικογένεια που εξυπηρετείται δίνεται η αντίστοιχη σακούλα, η οποία αποτελείται κυρίως από τρόφιμα μακράς λήξης» πρόσθεσε. Σε ερώτηση της “Ε” για το αν μπορεί κάποιος πολίτης να συνδράμει με προϊόντα προς την συγκεκριμένη κοινωνική δομή, ο αντιδήμαρχος Καλαμάτας υπογράμμισε πως γίνεται προφανώς δεκτή κάθε τύπου τέτοια πρωτοβουλία. «Οποιος ή όποια επιθυμεί, έρχεται σε επικοινωνία αρχικά με την υπηρεσία, φέρνει στη συνέχεια τα πράγματα στο Παντοπωλείο, και μετά γίνεται αποδοχή της δωρεάς από την Οικονομική Επιτροπή» αποσαφήνισε, λέγοντας πως δεν έχει τεθεί ποτέ θέμα διαθεσιμότητας τροφίμων. Σύμφωνα με επισήμανση του Δήμου, η λειτουργία του παντοπωλείου στηρίζεται σε εθελοντική προσφορά από μια ενδεκαμελή ομάδα, που έχει συγκροτηθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο. Κύρια πηγή χρηματοδότησής του είναι ο Δήμος Καλαμάτας, ενώ συχνά ενισχύεται και από την Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας και άλλους φορείς ή ιδιώτες, δωρητές - χορηγούς.

 

ΣΕ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ

Τέλος, ως προς τη δομή του Δημοτικού Κοινωνικού Κομμωτηρίου στην Καλαμάτα, ο Γιώργος Φάβας επισήμανε πως βρίσκεται στη διαδικασία κατάρτισης της μελέτης για να γίνουν οι ανάλογοι χώροι που θα τη στεγάσουν, στο Δυτικό Εμπορικό Κέντρο, εκτιμώντας πως εντός του 2024 η δομή θα πάρει σάρκα και οστά. Η ιδέα αυτή θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με επαγγελματίες του κλάδου για την εξυπηρέτηση πολιτών που ζουν κάτω από δύσκολες συνθήκες στην καθημερινότητά τους, σύμφωνα με κριτήρια που θα τεθούν από την αρμόδια Υπηρεσία Πρόνοιας. Από πλευράς λειτουργίας της δομής, θα είναι ανοιχτή μια φορά την εβδομάδα και συγκεκριμένα κάθε Δευτέρα όπου είναι κλειστά τα κομμωτήρια.