Κυριακή, 12 Νοεμβρίου 2023 09:24

Δυσβάστακτο κόστος για τα απορρίμματα, οπως επισημαίνουν στην «Ε» τρεις δήμαρχοι

 

Ρεπορτάζ: Γιάννης Σινάπης

Την άποψη του δημάρχου Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλου, στην πανελλήνια σύνοδο των ΦΟΔΣΑ στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα, ότι “είναι δυσβάστακτο το κόστος για όλους τους δήμους”, όσον αφορά την ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, συμμερίζονται και άλλοι δήμαρχοι του νομού. Αν δεν τη συμμερίζονται ακριβώς, σημειώνουν ότι είναι πολύ σοβαρό θέμα για το οποίο πρέπει να γίνουν σύντομα συζητήσεις και να ληφθούν αποφάσεις. Κι επισημαίνουν πως είναι και άλλα ζητήματα, πέρα από το κόστος, για τα οποία πρέπει να δοθούν ξεκάθαρες απαντήσεις.

Την εικόνα αυτή αποτυπώνουν στην “Ε” οι δήμαρχοι Μεσσήνης Γιώργος Αθανασόπουλος (ο πιο ήπιος), Πύλου - Νέστορος Παναγιώτης Καρβέλας και Τριφυλίας Γιώργος Λεβεντάκης (ο πιο σκληρός). Οι δύο δήμοι έχουν αυξήσει τα δημοτικά τέλη για να καταφέρουν να ανταποκριθούν στα νέα οικονομικά δεδομένα, αλλά και οι 3 δήμαρχοι σημειώνουν πως ο κόσμος δεν αντέχει πλέον νέες επιβαρύνσεις.

 

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ

“Το κόστος για μας, με τη μεταφορά, είναι 94 ευρώ ο τόνος”, μας είπε ο δήμαρχος Μεσσήνης Γ. Αθανασόπουλος κι ενημέρωσε: “Στο τέλος του 2022 έγινε αναπροσαρμογή τελών, για να μπορέσουμε να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα. Τώρα καταφέρνουμε να ανταποκρινόμαστε στις υποχρεώσεις μας. Ο κόσμος κατάλαβε την ανάγκη για την αναπροσαρμογή και τη στηρίζει, αλλά δεν μπορεί να αντέξει επιπλέον επιβάρυνση”.

Επεσήμανε ότι “το μεγάλο στοίχημα είναι ο σταθμός μεταφόρτωσης απορριμμάτων, ο διαδημοτικός με την Καλαμάτα και η ανακύκλωση”. Εκτίμησε πως θα βελτιωθούν τα πράγματα “αν μειώσουμε τον όγκο απορριμμάτων και πληρώνουμε όσο παράγουμε. Και αυτός είναι ο στόχος”.

Ο κ. Αθανασόπουλος στάθηκε στο θέμα της ανακύκλωσης, λέγοντας ότι “έχουμε ξεκινήσει καμπάνια ενημέρωσης για την ανακύκλωση, με φυλλάδια που θα διανεμηθούν μέσω των λογαριασμών της ΔΕΥΑΜ, καθώς και στα σχολεία. Σε αυτή την κατεύθυνση είναι και το μηχάνημα για την ανταποδοτική ανακύκλωση με τον ΦΟΔΣΑ, που θα τοποθετηθεί στην πλατεία της Μεσσήνης”.

Οσον αφορά την περίπτωση αύξησης του κόστους, παρατήρησε ότι “έχουμε κάποιες διαφωνίες με το τέλος ταφής. Δεν θα μπορέσουμε να αντέξουμε ένα τέτοιο τέλος. Θα το αντιμετωπίσουμε, αν είναι να επιβληθεί”.

Ολοκληρώνοντας, ανέφερε πως “το ευτύχημα είναι ότι έχουμε ανανεώσει τον στόλο των οχημάτων της Υπηρεσίας Καθαριότητας” κι εξήγησε: “Με τα νέα απορριμματοφόρα που προμηθευτήκαμε, ανταποκρινόμαστε καλύτερα, γιατί δεν υπάρχει κόστος συντήρησης κι επισκευών και είναι μικρότερο το κόστος για τα καύσιμα”.

 

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΥΛΟΥ - ΝΕΣΤΟΡΟΣ

“Είναι σοβαρό το θέμα, πρέπει να δούμε το κόστος της διαχείρισης”, σημείωσε ο δήμαρχος Πύλου - Νέστορος Π. Καρβέλας και πρόσθεσε: “Εχει διάφορες παραμέτρους που πρέπει να συζητήσουμε. Πρώτα θα πρέπει να δούμε το πραγματικό σύνολο της ποσότητας που παράγουμε  Γιατί στον δήμο μας το καλοκαίρι η ποσότητα πενταπλασιάζεται και πρέπει να δούμε ποια θα είναι η τιμή”.

Εξήγησε πως “με τα απορριμματοφόρα πηγαίνουμε τα σκουπίδια στην Καλλιρρόη. Ενα απορριμματοφόρο από τη Μεθώνη για να πάει και να έρθει από την Καλλιρρόη κάνει 200 χιλιόμετρα τη μέρα’.

Παρατήρησε ότι “πρέπει  να δούμε και το τέλος ταφής που λέει να βάλει η κυβέρνηση και το οποίο έχει αναβληθεί 3 - 4 φορές” και μεταξύ άλλων, απηύθυνε τα ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις: “Πόσο θα είναι το τελικό κόστος; Μπορεί να ανταποκριθεί ο δήμος; Ποιος θα το πληρώσει;”.

Ο Π. Καρβέλας επεσήμανε ότι “πρέπει να δούμε πώς μπορούμε να μειώσουμε τον όγκο των απορριμμάτων, που πηγαίνει στην Καλλιρρόη. Να δούμε τι αξία έχει η ανακύκλωση. Ο ΠΕΣΔΑ μιλάει για 4 κάδους και 4 ρεύματα ανακύκλωσης”.

Επέμεινε ότι “είναι πολύ μεγάλο θέμα” και τόνισε: “Πρέπει να κουβεντιάσουμε οι δήμαρχοι στο νομό, να κουβεντιάσουμε με την εταιρεία και στον ΦΟΔΣΑ Να δούμε, ακόμα, πώς θα γίνεται η μεταφορά. Θα γίνεται με ιδιώτη; Τα ογκώδη που θα πηγαίνουν; Τα υλικά εκσκαφών και κατεδάφισης πρέπει να πηγαίνουν σε μονάδες που έχουν ειδική άδεια. Πρέπει να συζητήσουμε οι νέες δημοτικές αρχές, να βάλουμε τις πραγματικές παραμέτρους”.

Ο δήμαρχος Πύλου - Νέστορος παρατήρησε ότι “έχουμε κάνει αύξηση δημοτικών τελών, αλλά δεν αντέχει άλλο ο δημότης” και διευκρίνισε πως “πρέπει να δούμε και τον διαχωρισμό επαγγελματικών και οικιακών απορριμμάτων. Και να δούμε και το ζήτημα με τα καταστήματα, που έχουν τα ίδια τετραγωνικά και πληρώνουν το ίδιο, αλλά δεν παράγουν τις ίδιες ποσότητες απορριμμάτων. Τα προηγούμενα χρόνια μόνο οι Δήμοι Καλαμάτας και Δυτικής Μάνης πλήρωναν για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Τώρα αλλάζουν τα δεδομένα”.

Τέλος, για σταθμό μεταφόρτωσης του δήμου μας είπε ότι “έχουμε πάρει όλες τις αδειοδοτήσεις για να κάνουμε στον Αγιο Νικόλαο. Ο σταθμός πρέπει να γίνει πάση θυσία. Δεν μπορούμε να μεταφέρουμε άλλο καλοκαίρι με τον ίδιο τρόπο, τα σκουπίδια στην Καλλιρρόη”.

 

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ

“Συμμερίζομαι τον δήμαρχο Καλαμάτας, έχει δίκιο”, μας είπε ο δήμαρχος Τριφυλίας Γ. Λεβεντάκης και σημείωσε: “Το κόστος διαχείρισης είναι δυσβάσταχτο και δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί ο κόσμος. Θα δημιουργηθεί οικονομικό άνοιγμα. Είναι μεγάλο, σοβαρό θέμα, είναι πάρα πολύ δύσκολα τα πράγματα”.

Διευκρίνισε πως “ο κόσμος καθημερινά παραπονείται. Δεν μπορεί να πληρώσει ούτε τους λογαριασμούς του νερού”. Και μας ενημέρωσε ότι “από το 2011 που έγινε ο Καλλικράτης το χρέος στη ΔΕΥΑ Τριφυλίας από τους λογαριασμούς είναι 1,7 εκ. ευρώ και 3 εκ. ευρώ είναι το κόστος της ΔΕΥΑ στη ΔΕΗ, το ενεργειακό”.

Ο κ. Λεβεντάκης εξέφρασε την αγωνία του “πως θα βγουν οι δήμοι; Και οι περικοπές συνεχίζονται από την Πολιτεία, σε ειδικούς συμβούλους, στις σχολικές επιτροπές”.

Μας ενημέρωσε ότι “ο δήμος έχει ένα πρες κοντέινερ 40 τόνων και πρέπει να δούμε πως θα το αξιοποιήσουμε στη μεταφορά σκουπιδιών. Στόχος είναι αυτό να μαζεύει τα σκουπίδια από τους εθνικούς και μεγάλους δρόμους”.

Ακόμα, όσον αφορά το σταθμό μεταφόρτωσης ανέφερε ότι “προσανατολιζόμαστε να μην κάνουμε σταθμό μεταφόρτωσης” κι εξήγησε: “Το κόστος με τη μεταφορά των απορριμματοφόρων είναι μικρότερο από τη λειτουργία του σταθμού. Δεν έχουμε προσωπικό, έχουν συνταξιοδοτηθεί 15 άτομα από την Υπηρεσία Καθαριότητας”.

Καταλήγοντας, παρατήρησε ότι “ο δήμαρχος Καλαμάτας έχει δίκιο, λέει πραγματικότητες και αλήθειες. Πρέπει να παρθούν αποφάσεις. Με τον ΦΠΑ θα πληρώνουμε 130 ευρώ τον τόνο. Εχουμε και τα ογκώδη, για τα οποία ζητούν 140 ευρώ τον τόνο. Είναι δυσβάσταχτο το κόστος, δεν αντέχεται. Είναι σοβαρό το ζήτημα”.