Δευτέρα, 20 Νοεμβρίου 2023 09:06

Δήμος Καλαμάτας: Παράταση έργου αναβάθμισης προαύλιων σχολικών μονάδων

Παράταση της προθεσμίας εκτέλεσης του έργου αναβάθμισης προαύλιων χώρων σχολικών μονάδων του δήμου, προϋπολογισμού 265.000 ευρώ, κατά 3 μήνες, έως τις 23 Φεβρουαρίου 2024, πρόκειται να εγκρίνει το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, σήμερα στις 7 το απόγευμα.

Η εργολαβία που υλοποιείται με έκπτωση 13%, περιλαμβάνει εργασίες ομαλοποίησης - κατασκευής νέων ασφαλτοταπήτων στους αύλειους χώρους σχολείων που παρουσιάζουν ανωμαλίες και εγκυμονούν κινδύνους για τους μαθητές. Προβλέπονται, επίσης, εργασίες αναβάθμισης των χώρων αθλοπαιδιών και συγκεκριμένα η πλαστικοποίηση - διαγράμμιση γηπέδων καλαθοσφαίρισης και πετοσφαίρισης, επιστρώσεις γηπέδων ποδοσφαίρου 5Χ5 με συνθετικό χλοοτάπητα, τοποθέτηση νέων μπασκετών και ορθοστατών πετοσφαίρισης σε αντικατάσταση υφισταμένων που εμφανίζουν προβλήματα λόγω παλαιότητας και νέες μεταλλικές εστίες ποδοσφαίρου 5Χ5 στα γήπεδα που θα τοποθετηθεί πλαστικός χλοοτάπητας. Εκτός των προαναφερομένων, θα γίνουν και εργασίες συντήρησης - επισκευής των φθαρμένων μεταλλικών στοιχείων των περιφράξεων που περικλείουν αθλητικούς χώρους.

Σύμφωνα με την εισήγηση της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών, “έως σήμερα έχουν εκτελεστεί εργασίες ασφαλτοστρώσεων στο 18ο Δημοτικό Σχολείο, στο σχολικό συγκρότημα Γιαννιτσανίκων που περιλαμβάνει τους αύλειους χώρους του 2ου Γυμνασίου - Λυκείου, 3ου Γυμνασίου - 5ου Λυκείου, καθώς και στο 1ο - 2ο ΕΠΑΛ της οδού Κρήτης”.

ΟΙ ΛΟΓΟΙ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΣΗΣ

Οσον αφορά τους λόγους της παράτασης, η υπηρεσία υποστηρίζει ότι “η έναρξη της εργολαβίας συνέπεσε με την έναρξη των απολυτηρίων και πανελληνίων εξετάσεων των σχολείων, με αποτέλεσμα να παρέλθει άπρακτος σημαντικός χρόνος που προσεγγίζει τον ένα μήνα. Ακολούθησαν οι αργίες του καλοκαιριού - άδειες προσωπικού τεχνικών συνεργείων, δυσχέρεια προμήθειας - διακίνησης υλικών κατά το μήνα Αύγουστο, με αποτέλεσμα να παρέλθει άπρακτο σημαντικό χρονικό διάστημα. Εκτός των προαναφερομένων, υπήρξαν και άλλοι επιβραδυντικοί παράγοντες που συνετέλεσαν στη μη ολοκλήρωση των εργασιών εντός του συμβατικού χρόνου.

Συγκεκριμένα προέκυψε σημαντικό πρόβλημα με την άγρια φυτοβλάστηση στα γήπεδα μπάσκετ και βόλεϋ του 1ου - 2ου ΕΠΑΛ που εμφανίστηκε πριν την έναρξη των εργασιών πλαστικοποίησης των δαπέδων, γεγονός που αντιμετωπίστηκε και καταπολεμάται με την χρήση ήπιας μορφής φυτοφαρμάκων λόγω της απαγόρευσης χρήσης δραστικών ουσιών - ισχυρών ζιζανιοκτόνων. Προέκυψε, επίσης, κατασκευαστικό πρόβλημα με τα μεταλλικά αγκύρια - ντίζες τοποθέτησης των μπασκετών, όπου οι βίδες στερέωσής τους δεν είχαν το προβλεπόμενο μήκος - ανακατασκευάστηκαν εκ νέου και αναμένεται η τοποθέτησή τους”.

Ακόμα, αναφέρεται πως “το σύνολο των πιστοποιημένων - εκτελεσμένων εργασιών ανέρχεται στο 42,17% του συμβατικού αντικειμένου και απομένει προς υλοποίηση το υπολειπόμενο ανεκτέλεστο συμβατικό αντικείμενο” και προστίθεται: “Πέραν τούτων όμως, λόγω των αυξημένων αναγκών βελτίωσης των αθλητικών χώρων και άλλων σχολείων, κρίνεται απαραίτητη η σύνταξη ανακεφαλαιωτικού πίνακα απορρόφησης των απροβλέπτων ποσοτήτων, καθώς και ανακατανομής των ποσοτήτων εργασιών σύμφωνα με τις προκύπτουσες ανάγκες του έργου. Για όλους τους προαναφερόμενους λόγους και επειδή απομένει προς υλοποίηση σημαντικό τμήμα έργου, κρίνεται ως απαραίτητη η χορήγηση παράτασης προθεσμίας”.

Βάσει των ανωτέρω, η θέση της υπηρεσίας μας είναι θετική για τη χορήγηση παράτασης διάρκειας τριών μηνών, μέχρι τις 23-02-2024, έτσι ώστε να ολοκληρωθεί η εργολαβία.