Τετάρτη, 22 Νοεμβρίου 2023 09:06

Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας: Κριτική για απαξίωση και υποβάθμιση του ΔΗΠΕΘΕΚ

 

Ρεπορτάζ: Γιάννης Σινάπης

Τον προβληματισμό και τις ενστάσεις τους για την απαξίωση και την υποβάθμιση του ρόλου και των παραστάσεων του ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας εξέφρασαν με ηχηρό τρόπο, σύμβουλοι της μειοψηφίας και ζήτησαν να προκηρυχθεί η θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Θεάτρου, στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας.

Τον προβληματισμό τους συμμερίστηκε και ο δήμαρχος, ο οποίος δήλωσε πως δεν είναι ικανοποιημένοι από τη λειτουργία του Δημοτικού Θεάτρου και με την ολοκλήρωση της παράτασης της σύμβασης του καλλιτεχνικού διευθυντή, θα τη σταματήσουν και θα αξιολογήσουν τη διαδικασία πάρα πολύ αυστηρά.

Τη συζήτηση άνοιξε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Βασίλης Κοσμόπουλος, παρατηρώντας ότι “είναι ιδιαίτερα αποκαρδιωτικό το γεγονός ότι οι παραστάσεις του Θεάτρου είχαν ένα έλλειμμα 168.000 ευρώ. Δεν είναι δυνατόν να κάνουμε παράσταση και ο καλλιτεχνικός διευθυντής να είναι ευχαριστημένος και να έχουμε 70 άτομα παρουσία”.

Επεσήμανε πως “είναι καιρός να προκηρυχθεί η θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή” και πρόσθεσε: “Πρέπει να βρεθεί ένας καλλιτεχνικός διευθυντής που να μπορέσει να κάνει τη σύνδεση με την πόλη, να ακούσει τον ρυθμό της, να μπορέσει να αυξήσει την επιρροή του ΔΗΠΕΘΕΚ μέσα στην πόλη. Είναι κρίμα να δίνονται τόσα χρήματα χωρίς πραγματικό αντίκρισμα. δεν χρειαζόμαστε στο πάρα πέντε να έχουμε μια ακόμα ανανέωση σύμβασης”.

Συμφωνώντας, ο επικεφαλής της πρώτης ελάσσονος μειοψηφίας Βασίλης Τζαμουράνης σημείωσε ότι “είναι αποκαρδιωτική η εικόνα το ΔΗΠΕΘΕΚ να έχει άδειες αίθουσες, όταν ερασιτεχνικά σχήματα της πόλης δεν μπορείς να βρεις εισιτήριο. Κάτι πρέπει να γίνει. Καλλιτεχνικό διευθυντή όχι μόνο στο Θέατρο, έχουμε ανάγκη από ένα μάνατζερ του πολιτισμού της πόλης και σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να κινηθούμε”.

Ο σύμβουλος της παράταξης “Καλαμάτα Τόπος Ζωής” Ανδρέας Ζαγάκος προσυπέγραψε “την ανησυχία μας για το Δημοτικό Θέατρο, που ήταν πρωτοπόρο στην Ελλάδα, ήταν στην κεφαλή της πολιτιστικής κίνησης της πόλης”, επισημαίνοντας: “Και τώρα δεν είναι ούτε καν ουραγός, είναι στην απαξίωση. Ούτε θεατροπαιχνίδια υπάρχουν πια, ούτε Παιδική Σκηνή, ούτε διπλές παραγωγές. Είχαμε φθάσει να μπορέσουμε να συμμετάσχουμε στην Επίδαυρο κάποια χρονιά”.

Ενημέρωσε ότι “άνθρωποι που επισκέπτονται την πόλη μας το καλοκαίρι, αναζητούσαν τις παραστάσεις του Θεάτρου μας, γιατί έχει ακόμα καλό όνομα το Θέατρο μακριά από την πόλη” και πρόσθεσε: “Η προκήρυξη της θέσης του καλλιτεχνικού διευθυντή άμεσα θα δώσει μια νέα πνοή. Υπάρχουν και συμπολίτες μας άξιοι καλλιτέχνες που θα μπορούσαν να κάνουν αυτή τη δουλειά, αλλά και άλλοι, οι οποίοι θα έχουν το όραμα να ξαναγεννήσουν το πρώτο και ένα από τα πιο σημαντικά ΔΗΠΕΘΕ”.

Τέλος, παρατήρησε ότι “η όποια νέα διοίκηση θα πρέπει να δει το θέμα των χορηγιών” κι επέκρινε το γεγονός πως “το Δημοτικό Θέατρο που έχει περικλειστεί μέσα στο καβούκι του”.

Απαντώντας, ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος είπε ότι “και μεις προβληματιζόμαστε. Δεν είμαστε ικανοποιημένοι, καθόλου ικανοποιημένοι”. Ενημέρωσε πως “η παράταση που δόθηκε σήμερα (στη σύμβαση του καλλιτεχνικού διευθυντή), είναι για την ολοκλήρωση της χειμερινής παράστασης και του παιδικού, της παιδικής σκηνής, μέχρι τον Μάρτιο αρχές Απρίλη που σταματούν τα έργα. Εκεί σταματάει και τότε θα αξιολογήσουμε τη διαδικασία πάρα πολύ αυστηρά να δούμε τι θα κάνουμε”.

Δήλωσε, ωστόσο, ότι “έχουμε μπροστά μας μια παράσταση, πρωταγωνιστεί ο κ. Κιμούλης. Θεωρώ ότι θα πάει καλά και μια παιδική σκηνή που πιστεύω ότι και αυτή θα πάει καλά”.

Τέλος, είπε ότι “από τα 168.000 ευρώ (του ελλείμματος) θα πρέπει να αφαιρέσουμε την επιδότηση από το υπουργείο τις 70.000, τις επιχορηγήσεις που έχουν έρθει. Αυτό, όμως, δεν μειώνει τον προβληματισμό”.