Πέμπτη, 07 Δεκεμβρίου 2023 18:06

Στάση εργασίας στις ΔΕΥΑ για τις επικείμενες συγχωνεύσεις (βίντεο)

“Να αποσυρθούν τώρα τα σχέδια για παραπέρα εμπορευματοποίηση του νερού με τις δρομολογημένες συγχωνεύσεις ΔΕΥΑ”, ζητεί το Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων στις ΔΕΥΑ Μεσσηνίας που χθες συμμετείχε στη στάση εργασίας της ΠΟΕ - ΔΕΥΑ, αντιδρώντας στο νομοσχέδιο συγχώνευσης των ΔΕΥΑ που προωθεί η κυβέρνηση.

Εργαζόμενοι της ΔΕΥΑ Καλαμάτας πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά από το κτήριο της επιχείρησης, κατά τη διάρκεια τη στάσης.

Σε δηλώσεις της η πρόεδρος του σωματείου Σταυρούλα Στραβάκου παρατήρησε ότι “εμείς, οι εργαζόμενοι των ΔΕΥΑ, βγήκαμε στους δρόμους σήμερα για να διαμαρτυρηθούμε ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης να αφαιρέσει το βασικότερο κοινωνικό αγαθό, το νερό, από την τοπική διοίκηση και να το χαρίσει στα μεγάλα συμφέροντα. Η κυβέρνηση με νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος καταργεί τις ΔΕΥΑ κι αφαιρεί την αρμοδιότητα διαχείρισης του νερού και αποχέτευσης  από  δήμους”.

Ενημέρωσε ότι “σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες , το νομοσχέδιο προβλέπει τη συγχώνευση των ΔΕΥΑ σε μεγάλες επιχειρήσεις, καθώς και την απορρόφηση μέρους των ΔΕΥΑ από την ΕΥΔΑΠ και ΔΕΥΑΘ. Μόλις μερικοί μήνες πέρασαν από τις μεγάλες κινητοποιήσεις των εργαζομένων τον περασμένο Μάρτιο, ενάντια στο νομοσχέδιο ένταξης των ΔΕΥΑ στην Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων, (ΡΑΑΥΕ), νομοσχέδιο που ήταν προάγγελος της ιδιωτικοποίησης και του ξεπουλήματος των νερών”.

Η κ. Στραβάκου επεσήμανε πως “αυτό που γίνεται σήμερα είναι η συγκεντροποίηση στον κλάδο του νερού σε λιγότερα και πιο ισχυρά σχήματα, ώστε να προωθούνται πιο αποτελεσματικά τα επενδυτικά σχέδια μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και η παραχώρηση σε αυτούς της κερδοφόρας διαχείρισης του νερού και των αστικών αποβλήτων” και πρόσθεσε: “Το ελεγχόμενο διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας που θα συσταθεί, θα κατευθύνει όλα τα έργα ύδρευσης αποχέτευσης βιολογικών καθαρισμών, αξίας πολλών δις ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης, στις γνωστές μεγάλες εταιρίες με ΣΔΙΤ (συμπράξεις ιδιωτικού και δημόσιου τομέα) με συμβόλαια διαχείρισης των δικτύων από τις εταιρίες για τουλάχιστον 30 χρόνια.

Μάλιστα η κυβέρνηση επικαλείται τη διαχειριστική ανεπάρκεια των σημερινών ΔΕΥΑ και τα τεράστια χρέη από την αύξηση του ενεργειακού κόστους. Ουσιαστικά αυτό που θέλουν να κρύψουν, είναι ότι προκειμένου να διασφαλιστεί η κερδοφορία των ομίλων θα στείλουν για άλλη μια φορά το λογαριασμό στα λαϊκά στρώματα, μέσα από νέες αυξήσεις στην τιμή του νερού, ευρείες διακοπές σε όσους αδυνατούν να πληρώσουν, με ταυτόχρονη επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων και αύξησης του βαθμού εκμετάλλευσης των εργαζομένων”. 

 

ΤΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ

Η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στις ΔΕΥΑ Μεσσηνίας δήλωσε ότι διεκδικούν:

“Να αποσυρθούν τώρα τα σχέδια για παραπέρα εμπορευματοποίηση του νερού με τις δρομολογημένες συγχωνεύσεις ΔΕΥΑ. Άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν οι μεγάλες ανάγκες. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Οι εργαζόμενοι των ΔΕΥΑ θα αγωνιστούν με κάθε μέσο για να παραμείνει ο κοινωνικός χαρακτήρας του νερού. Θα αγωνιστούμε με κάθε μέσο  για τις θέσεις εργασίας και τα εργασιακά μας δικαιώματα”.

Τέλος, κάλεσε τον δήμαρχο να σταματήσει το κυνήγι των εργαζομένων, πού τα τελευταία χρόνια έχει πάρει διαστάσεις διώξεων.

 

* Χαιρετισμό στην συγκέντρωση απηύθυνε ο πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ ΕΦΚΑ Ν. Μεσσηνίας  Παναγιώτης  Κουφαλάκος, λέγοντας ότι “ο λαός μας έχει πικρή εμπειρία από την πρώην ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας). Εκατοντάδες συμπολίτες μας στον νομό έχουν μείνει χωρίς ρεύμα, αφού αδυνατούν να πληρώσουν το χρηματιστηριακό πλέον ρεύμα. Τώρα με το νέο νομοσχέδιο θα κινδυνεύσουν να μείνουν και χωρίς νερό”.