Τρίτη, 12 Δεκεμβρίου 2023 21:01

Στα δύο το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας: Διαφωνίες για την αγωγή Μητροπολίτη Μεσσηνίας σε Φαββατά

 

Αγωγή σε βάρος του δημοτικού συμβούλου Καλαμάτας και προέδρου του Νομαρχιακού Τμήματος Μεσσηνίας της ΑΔΕΔΥ Δημήτρη Φαββατά έχει καταθέσει ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, ζητώντας του 150.000 ευρώ, για τις επιθέσεις και τους προσβλητικούς χαρακτηρισμούς του συμβούλου προς το πρόσωπό του, για το ζήτημα των απολύσεων εργαζομένων στο ίδρυμα - άσυλο ανιάτων “Η Στέγη της Εκκλησίας”.

Το θέμα αυτό έγινε γνωστό και συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου, με τηλεδιάσκεψη, όταν ο Δ. Φαββατάς ζήτησε τη στήριξη του Συμβουλίου. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης δημοσιοποιήθηκε επιστολή του μητροπολίτη Μεσσηνίας προς τον επικεφαλής του συνδυασμού “Καλαμάτα Μπροστά” Βασίλη Κοσμόπουλο (είναι μέλος του συνδυασμού ο Δ. Φαββατάς) με κοινοποίηση προς τον  πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτρη Πολίτη, από τον περασμένο Ιανουάριο, περίοδο της έντονης κριτικής και της επίθεσης προς το πρόσωπό του, με την οποία ο σεβασμιώτατος μιλούσε για λάσπη που προσιδιάζει σε γουρούνια και δήλωνε ότι αναμένει τη δημόσια συγγνώμη του Δ. Φαββατά “άλλως θα ασκήσω τα νόμιμα δικαιώματά μου”.

Η δημοτική αρχή αρνήθηκε την στήριξη, την οποία ο δημοτικός σύμβουλος έλαβε από παρατάξεις και συμβούλους της μειοψηφίας.

Αναλυτικά, ο Δ. Φαββατάς ενημέρωσε για την επιστολή και την αγωγή του μητροπολίτη και ανέφερε πως ούτε ο πρόεδρος του Δ.Σ. ούτε ο κ. Κοσμόπουλος του έδιναν την επιστολή, αλλά του μετέφεραν την απαίτηση του σεβασμιώτατου για δημόσια συγγνώμη.

Μίλησε “για μια εξόχως προσβλητική, υβριστική και απαξιωτική επιστολή του μητροπολίτη Μεσσηνίας προς το πρόσωπό μου, με ύφος και ήθος που δεν συνάδει με τη θέση του επικεφαλής της τοπικής εκκλησίας”. Και ζήτησε “τη στήριξη του Δημοτικού Συμβουλίου απέναντι σε αυτή την αήθη επίθεση στο πρόσωπό μου, που δεν στρέφεται μόνο εναντίον μου, αλλά απέναντι σε κάθε θεσμικό παράγοντα, που απλώς επιτελεί το καθήκον του. Ταυτόχρονα, ζητώ από τα ορισμένα εκ του δήμου μέλη του Δ.Σ. του ιδρύματος να πάρουν θέση και δηλώνω ότι επιφυλάσσομαι παντός νόμιμου δικαιώματός μου”.

Να υπενθυμίσουμε ότι στις 12 Ιανουαρίου 2023, στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο Δ. Φαββατάς  είχε κατηγορήσει τον μητροπολίτη και τη διοίκηση του ιδρύματος για “ανάλγητη και αλαζονική συμπεριφορά απέναντι στους εργαζόμενους, καταπατώντας κάθε ηθικό και νομικό κανόνα, αγνοούν προκλητικά τις αποφάσεις των ελληνικών δικαστηρίων και απολύουν εκ νέου εργαζόμενη - μέλος του Δ.Σ. του Σωματείο των Εργαζομένων, μόλις μία μέρα μετά την έκδοση της δικαστικής απόφασης που τη δικαιώνει” και συμπλήρωνε: “Ο μητροπολίτης Μεσσηνίας και τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. του ιδρύματος, τα οποία συναινούν στις παραπάνω ενέργειες, θεωρούν ότι είναι υπεράνω των νόμων του ελληνικού κράτους; Θεωρούν ότι έχουν το νομικό αλλά κυρίως το ηθικό δικαίωμα να συμπεριφέρονται στους εργαζόμενους σαν να είναι αναλώσιμες μονάδες; Ολες αυτές οι συμπεριφορές παραπέμπουν περισσότερο σε στυγνούς εργοδότες της βιομηχανικής επανάστασης και δε συνάδουν με επικεφαλής εκκλησιαστικών ιδρυμάτων που πρεσβεύουν την ταπεινότητα, την αγάπη και την αλληλεγγύη”.

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ

Την ίδια μέρα σε του επιστολή στον επικεφαλής του συνδυασμού Βασίλη Κοσμόπουλο που κοινοποιήθηκε και στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτρη Πολίτη, ο μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος έκανε λόγο “για τα όσα συκοφαντικά, αήθη, υβριστικά και ειρωνικά ανέφερε για το πρόσωπό μου και τα μέλη του Δ.Σ. του ιδρύματος ‘Στέγη της Εκκλησίας” κι εκτιμούσε: “Μία συμπεριφορά η οποία απάδει προς την ιδιότητα του δημοτικού συμβούλου και του στελέχους ενός τοπικού αυτοδιοικητικού συνδυασμού. Αν και τα όσα αναφέρει ο συγκεκριμένος ‘κύριος’ επιδέχονται αγωγής και μηνύσεως, επιφυλασσόμενος να ασκήσω κάθε ένδικο μέσο, με σκοπό την υπεράσπιση της αξιοπρέπειάς μου, της αξιοπιστίας του ιδρύματος και της τιμής των μελών του διοικητικού προσωπικού, εντούτοις απαξιώ να απαντήσω και να ασχοληθώ με τη λάσπη ‘η οποία προσιδιάζει μόνο στα γουρούνια’!!!”.

Ανέφερε, επίσης, ότι “από το ίδρυμα το οικογενειακό του περιβάλλον, το στενόν και το ευρύ, έχουν ευεργετηθεί παντοιοτρόπως” και συμπλήρωνε, μεταξύ άλλων: “Ο ‘κύριος’ αυτός έχει υπερβεί το ‘δις εξαμαρτείν’ και θα πρέπει να γνωρίζει ότι ένας υγιής συνδικαλισμός δεν μπορεί να αποτελεί ούτε άλλοθι της τεμπελιάς ούτε και επιστηριγμό του κάθε είδους λαϊκισμού. Αναμένω λοιπόν την έγγραφη και δημόσια συγγνώμη από μέρους του συγκεκριμένου στελέχους σας, άλλως θα ασκήσω τα νόμιμα δικαιώματά μου”.

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ

Ο επικεφαλής του “Πρότυπου Δήμου” Βασίλης Τζαμουράνης ρώτησε τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου “γιατί δεν γνωστοποιήσατε την επιστολή στο Συμβούλιο; Αν τη γνωστοποιούσατε θα απεφεύγετο η περαιτέρω δικαστική εξέλιξη με υψηλή απαίτηση 150.000 ευρώ. Τι σκοπό εξυπηρετούσε η απόκρυψη;”. Εκανε λόγο για φράσεις που δεν συνάδουν με τον πνευματικό ρόλο και το κύρος του συντάκτη της επιστολής, εξέφρασε τη λύπη του που η υπόθεση έχει φθάσει στο δικαστήριο και παρατήρησε ότι  παρεμβάσεις δημοτικών συμβούλων, συνδικαλιστών, χωρίς προσωπικά χαρακτηριστικά δεν θα πρέπει να φθάνουν στα δικαστήρια. Τέλος, εξέφρασε την ελπίδα και την ευχή “η Δικαιοσύνη χωρίς εμπάθειες, με πνεύμα δικαίου να δικαιώσει τον συνάδελφο”.

Ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Δημήτρης Οικονομάκος χαρακτήρισε “το λιγότερο απαράδεκτη την ενέργεια του μητροπολίτη”, μίλησε για “ένα θέμα με πολιτική και συνδικαλιστική αντιπαράθεση που οι εργαζόμενοι έχουν δικαιωθεί” και για τον μητροπολίτη που “δεν λέει τίποτα για την ταμπακιέρα, για τις απολύσεις”. Εκανε λόγο “για πολιτική αντιπαράθεση που ποινικοποιείται με αγωγή στα δικαστήρια”, υποστηρίζοντας ότι “και δίκιο να έχει, αυτό δεν είναι ζήτημα αγωγής” κι εκφράζοντας τον κίνδυνο “και ο δημοσιογράφος να φοβάται να μιλήσει στο μέλλον, λόγω του φόβου της αγωγής”, παρατήρησε πως “είναι θέμα έκφρασης γνώμης, άσχετα αν συμφωνείς”.

Ο Δ. Φαββατάς υπέβαλε το αίτημα “να ζητήσουμε να αναιρέσει την επιστολή” και παρατήρησε ότι “ούτε γουρούνι αισθάνομαι, ούτε τεμπέλης είμαι, κύριος είμαι. Δεν επιτρέπω σε κανέναν να βγάζει τέτοιες επιστολές”.

Ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Στάθης Σταματόπουλος - στον ίδιο συνδυασμό με τον Δ. Φαββατά -, είπε ότι ο συνάδελφός του τοποθετείται και ασκεί κριτική με οξύ τρόπο, σημείωσε ότι “όλοι μας κρινόμαστε. Δεν θεωρώ ότι ο Δ. Φαββατάς υπερέβη τα εσκαμμένα” και μίλησε για “ευθεία παρέμβαση του μητροπολίτη στο δικαίωμα έκφρασης, γνώμης δημοτικού συμβούλου στο Δημοτικό Συμβούλιο”. Πρότεινε “το θέμα να λήξει πριν το κατώφλι του δικαστηρίου, να λήξει με πρωτοβουλία του ποιμενάρχη, με όποιον χριστιανισμό έχει μέσα του”, εκτιμώντας ότι “τα δικαστήρια δεν δίνουν τη βέλτιστη λύση, τη δίνει η συνεννόηση”.

“ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΚΑΜΙΑ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ”

Απαντώντας ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δ. Πολίτης ανέφερε ότι “δεν υπήρχε καμία σκοπιμότητα από την πλευρά μου. Η επιστολή ήταν για τον κ. Κοσμόπουλο και κοινοποίηση σε μένα, γι’ αυτό δεν την κοινοποίησα.  Εκανα προσπάθειες να έρθουν σε επαφή οι δύο, να να μην πάμε στα δικαστήρια. Δεν τα κατάφερα”.

Ο αντιδήμαρχος Σαράντος Μαρινάκης είπε ότι “θα ζητούσε καταλλαγή από όλες τις πλευρές”, υποστήριξε, όμως, μεταξύ άλλων, πως “δεν είναι θέμα του Δημοτικού Συμβουλίου, δεν είμαστε δικαιοδοτικό όργανο. Δεν είναι κακό να πούμε ότι ξεφύγαμε κι έκανε λόγο για συγγνώμη. Δεν έχει λόγο και ρόλο το Δημοτικό Συμβούλιο σε τέτοιες δικαστικές διαφορές”.

Ο Δ. Φαββατάς διευκρίνισε “να καταδικαστεί η επιστολή ζητάω”.

Ο αντιδήμαρχος Γιώργος Φάβας, όμως, ανέφερε ότι “ως Δημοτικό Συμβούλιο δεν έχουμε καμία δουλειά σε προσωπική διαφορά” κι επέκρινε μάλιστα τον Στ. Σταματόπουλο για τον υπερασπιστικό χαρακτήρα της τοποθέτησής του. Επέμεινε πως “είμαστε αναρμόδιο ως όργανο να κρίνουμε” και αδειάζοντας τον Δ.  Φαββατά υποστήριξε ότι “ο καθένας αναλαμβάνει και τις ευθύνες αυτών που λέει στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Ο σύμβουλος της μειοψηφίας Κώστας Τσαπόγας ζήτησε την παρέμβαση του δημάρχου, ώστε η υπόθεση να μην φθάσει στα δικαστήρια.

Ο σύμβουλος της μειοψηφίας Γιώργος Σωφρονάς χαρακτήρισε απαράδεκτη τη στάση των συμβούλων της δημοτικής αρχής και παρατήρησε πως “δεν καλούμαστε να υπερασπιστούμε κανέναν Φαββατά, καλούμαστε να υπερασπιστούμε την αξιοπρέπεια του πολιτικού σώματος, να απαγορεύει σε έναν αιρετό να εκφράσει τη γνώμη του”. Και πρόσθεσε, απευθυνόμενος στους συμβούλους της πλειοψηφίας “έχετε δει κανένα γουρούνι 4 χρόνια στο Δημοτικό Συμβούλιο;”.

Ο Β. Τζαμουράνης δήλωσε ότι καλύφθηκε από τις απόψεις Σταματόπουλου - Σωφρονά και ζήτησε από τον δήμαρχο να αναλάβει πρωτοβουλίες, για να σταματήσει το θέμα εδώ που έχει φθάσει και να καταδικαστεί “αυτή η επαίσχυντη επιλογή” της αγωγής.

Αντίθετα, ο σύμβουλος της πλειοψηφίας Γιάννης Μπάκας επιτέθηκε στον Δ. Φαββατά και τη μειοψηφία, αναφέροντας ότι “μας πέρασε γενεές 14 και τον καλύψατε και τον δικαιολογήσατε. Και συνέχισε τις ύβρεις κατά τη διάρκεια της 4ετίας”. Και πρόσθεσε ότι “θα προσφέρουμε κακές υπηρεσίες στο Δημοτικό Συμβούλιο, παίρνοντας δημόσια θέση”, ενώ κατηγόρησε τη μειοψηφία “παίρνετε θέσεις κατά το δοκούν”.

Ο Δ. Φαββατάς ζήτησε να πουν “αν συμπεριφέρομαι σαν γουρούνι, να καταδικάσετε την επιστολή αυτό ζητάω”.

Ο Δ. Οικονομάκος επέμεινε ότι “το ζήτημα είναι αν ένας δημοτικός σύμβουλος θα έχει άποψη και θα τη λέει δημόσια”.

Ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος επέκρινε τη μειοψηφία που ζητεί “να επιβραβεύσουμε την αγενέστατη συμπεριφορά” και είπε πως “το Δημοτικό Συμβούλιο δεν είναι δικαστήριο. Δεν είναι ποτέ αργά για μια συγγνώμη”. Στις επίμονες ερωτήσεις συμβούλων της μειοψηφίας δήλωσε ότι “δεν συμφωνώ με καμία υβριστική συμπεριφορά” και πρόσθεσε, επικρίνοντας τον Δ. Φαββατά πως “κανείς δεν έχει το δικαίωμα να κατηγορεί και να αποκαλεί τον μητροπολίτη ανάλγητο και αλαζόνα. Ολα τα πράγματα έχουν κάποια όρια. Δεν προέκυψε ξαφνικά η επιστολή, υπήρξε επίθεση του Φαββατά στον μητροπολίτη”.

Τέλος, απάντησε ότι “προφανώς κανείς δεν είναι γουρούνι, όλοι άνθρωποι είμαστε” και είπε με κρύα καρδιά πως θα απευθυνθεί στον μητροπολίτη, αλλά χωρίς ελπίδες επιτυχίας.