Παρασκευή, 15 Δεκεμβρίου 2023 09:03

Σοβαρά ερωτήματα φορέων για το αντιπλημμυρικό της Καλαμάτας

 

Ρεπορτάζ: Γιάννης Σινάπης

Ζήτησαν ενημέρωση για το μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο στο Νέδοντα, στο κέντρο της Καλαμάτας, που πήρε έγκριση περιβαλλοντικών όρων από το αρμόδιο υπουργείο, οι επικεφαλής των τοπικών παραγωγικών φορέων από τη δημοτική αρχή, αλλά δεν την έλαβαν, στη σημαντική συνάντηση στο Δημαρχείο, την περασμένη Τρίτη. Και αυτό γιατί, όπως επισημάνθηκε, δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο και σίγουρο, καθώς δεν έχουν εκπονηθεί, - δεν έχουν καν ξεκινήσει οι οριστικές τεχνικές μελέτες - από τον “Μορέα”. Και η δημοτική αρχή δεν γνωρίζει τι ακριβώς θα γίνει.

Εξέφρασαν την αγωνία και την ανησυχία τους για τα προβλήματα στα καταστήματα και τη μεγάλη ταλαιπωρία του κέντρου της πόλης από ένα έργο τέτοιου μεγέθους και ζήτησαν όταν υπάρχει μια πρώτη συγκεκριμένη εικόνα για τις εργασίες που θα γίνουν και τα μέτρα που θα ληφθούν για την κυκλοφορία, τη λειτουργία των πάρκινγκ και ευρύτερα της πόλης, να ενημερωθούν και να καταθέσουν τις απόψεις και τις προτάσεις τους.

Η συνάντηση κρατήθηκε μυστική και αυτό προκάλεσε κακή εντύπωση και αρνητικά σχόλια. Υποστηρίχθηκε ότι αυτό έγινε, γιατί δεν υπήρχε κάτι συγκεκριμένο, κάποια νέα εξέλιξη με το σχεδιαζόμενο αντιπλημμυρικό έργο.

Ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος και οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι τους ενημέρωσαν ότι το έργο, τουλάχιστον στο κέντρο της Καλαμάτας, θα υλοποιηθεί σε 2 καλοκαίρια, τα δύο πάρκινγκ του Νέδοντα δεν θα ξηλωθούν και αυτό που μπορεί να ξηλωθεί  - αποτελεί βεβαιότητα - είναι το σκεπασμένο τμήμα μεταξύ 23ης Μαρτίου και Κιλκίς (αναψυκτήριο, σχοινιά κλπ.).

“Ζητήσαμε ενημέρωση, γιατί εγκρίθηκε η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου”, δήλωσε στην “Ε” ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Βαγγέλης Ξυγκώρος. Εξήγησε πως “θέλαμε να δούμε τι γίνεται με το ξήλωμα και τη λειτουργία των πάρκινγκ στο Νέδοντα, με την κυκλοφορία σε κεντρικούς δρόμους της Καλαμάτας” και παρατήρησε ότι “δεν υπήρχε κάτι συγκεκριμένο, δεν έχουν γίνει οι οριστικές τεχνικές μελέτες και δεν μπορούσαν να μας ενημερώσουν. Εκείνο που μάθαμε, ήταν ότι δεν θα ξηλωθεί το νότιο μεγάλο πάρκινγκ του Νέδοντα, όπως ξέραμε και για το βόρειο”.

Ο κ. Ξυγκώρος ξεκαθάρισε ότι “ζητήσαμε όταν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο, να ενημερωθούμε και να καταθέσουμε τις απόψεις μας”.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας Γιώργος Εγγλέζος επεσήμανε ότι “δεν έχει ξαναγίνει ένα τέτοιο έργο στην πόλη και θέλουμε να προστατεύσουμε τα συμφέροντα των επιχειρηματιών, καταστηματαρχών της Νέδοντος και της Αρτέμιδος και της ευρύτερης περιοχής. Το έργο να γίνει, προκαλώντας τη μικρότερη δυνατή όχληση στην επιχειρηματικότητα. Ανθρωποι έχουν επενδύσει και το έργο θα γίνει σε περιόδους, καλοκαίρια που έχει κόσμο η Καλαμάτα”.

Εξήγησε ότι υπάρχουν σοβαρά ερωτήματα, “για παράδειγμα, δεν θα ξεσκεπαστεί το νότιο μεγάλο πάρκινγκ του Νέδοντα, όμως θα απαγορεύεται η λειτουργία του κατά τη διάρκεια των εργασιών. Και ήδη η Καλαμάτα έχει σοβαρό πρόβλημα με το πάρκινγκ”.

Ακόμα, ανέφερε “πως θα γίνουν οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, όταν κατεδαφιστεί η γέφυρα της Ιατροπούλου, που αποτελεί είσοδο στο κέντρο της πόλης;” κι έφερε ως παράδειγμα το έργο στην 23ης Μαρτίου, πολύ μικρής κλίμακας, που έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα.

Εκφράζοντας την ανησυχία του για τον χρόνο υλοποίησης του έργου, που τους είπαν ότι θα γίνει σε 2 καλοκαίρια, στάθηκε στον τρόπο υλοποίησης των δημοσίων έργων στη χώρα μας και στις καθυστερήσεις και αντί για 2 - 3 καλοκαίρια γίνονται σε πολύ περισσότερα.

Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ Γιώργος Καπερώνης επεσήμανε ότι δεν πήραν σαφείς διαβεβαιώσεις, γιατί δεν υπάρχουν οι οριστικές μελέτες και δεν ξέρει κανείς αν θα γίνουν μονοδρομήσεις, αν θα κλείσουν οι δρόμοι και το πάρκινγκ. Εκτίμησε ότι αν καταργηθούν τα πάρκινγκ στο Νέδοντα, θα επιδεινωθεί το ήδη σοβαρό πρόβλημα της Καλαμάτας και σημείωσε πως το έργο πρέπει να τηρήσει το χρονοδιάγραμμα και να μην πάμε στα 5 καλοκαίρια.