Παρασκευή, 15 Δεκεμβρίου 2023 18:23

13,5 εκ. το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Μεσσήνης: Το βάρος στην βελτίωση των αγροτικών δρόμων

Στα 13,5 εκ. ευρώ περίπου, είναι το ύψος του τεχνικού προγράμματος του Δήμου Μεσσήνης για το 2024, που ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο το απόγευμα της Τετάρτης.

Στη συζήτηση έγινε ιδιαίτερη αναφορά στην αγροτική οδοποιία που βελτιώνεται αισθητά με το έργο που υλοποιείται και θα συνεχιστεί, αλλά και με την κακή κατάσταση των αγροτικών δρόμων που παραμένουν σε κάποια χωριά.
Για το λόγο αυτό, όπως ανέφερε, το πρόγραμμα καταψήφισε ο σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Χρήστος Θεοδωρακόπουλος.

Ειδικότερα, ο Χρ. Θεοδωρακόπουλος σχολίασε ότι “έχουμε πολλές ελλείψεις, η χρηματοδότηση από το κράτος δεν είναι αυτή που πρέπει”. Για την αγροτική οδοποιία, αφού είπε ότι “δεν έχω παράπονο από τον κ. Γαλιάτσο (αρμόδιο αντιδήμαρχο), παρατήρησε πως “φεύγουμε το πρωί και δεν είναι σίγουρο ότι θα γυρίσουμε ζωντανοί στα σπίτια μας”, ενώ εκτίμησε ότι το πιο άθλιο αγροτικό δίκτυο είναι στο χωριό του, τη Λευκοχώρα.

Ο σύμβουλος της μειοψηφίας Χρήστος Καρύδης που υπερψήφισε το πρόγραμμα, ανέφερε πως “θα είναι καλό να επεκταθεί η μόνιμη αποκατάσταση αγροτικών δρόμων και σε άλλα χωριά”. Ωστόσο, παρατήρησε ότι “έχει απόλυτο δίκιο ο κ. Θεοδωρακόπουλος” και πρόσθεσε πως και το ανάγλυφο σε κάποια χωριά συμβάλλει στα θανατηφόρα τροχαία που προκαλούνται με τρακτέρ. Προέτρεψε τη δημοτική αρχή, κλείνοντας, “να το προχωρήσετε αυτό το σχέδιο της μόνιμης αποκατάστασης”.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Σπύρος Κοντοθανάσης παραδέχθηκε ότι σε Λευκοχώρα και Αβραμιού δεν έχουν γίνει τσιμεντοστρώσεις και διαβεβαίωσε πως θα γίνουν σε όλα τα χωριά που λέει η μελέτη.

Ο δήμαρχος Γιώργος Αθανασόπουλος είπε ότι “είναι αρκετά τα έργα που θα γίνουν και δεν περιλαμβάνονται σε αυτά τα έργα της ΔΕΥΑΜ, με πρώτο τον βιολογικό Πεταλιδίου, που ξεπερνούν τα 20 εκ. ευρώ”. Αναφέρθηκε σε έργα που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ, το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης,”, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων κι ενημέρωσε ότι η αγροτική οδοποιία βρίσκεται στο 70%, έχουν τελειώσει οι 42 από τις 69 κοινότητες.
Ο δήμαρχος δήλωσε ότι η προσπάθεια θα συνεχιστεί με τσιμεντοστρώσεις - ασφαλτοστρώσεις, παραδέχθηκε πως    υπάρχουν προβλήματα με την αγροτική οδοποιία και δήλωσε ότι “θα πάρουμε αποφάσεις για την τόνωση της αγροτικής παραγωγής”. Μίλησε για τον στόχο της αγροτικής και τουριστικής ανάπτυξης του δήμου, εξέφρασε αισιοδοξία για χρηματοδοτήσεις προς τον δήμο κι έκανε λόγο για 40% αύξηση στους ΚΑΠ για τον δήμο.
Διαβεβαίωσε πως “ούτε για τα νερά ούτε για τα σκουπίδια θα έχουμε ανατιμήσεις, αποφασίσαμε αυξήσεις πριν έναν χρόνο” και πρόσθεσε: “Ο Δήμος Μεσσήνης έχει νοικοκυρευτεί και προχωράει με συνετή διαχείριση και με διεκδίκηση. Το τεχνικό πρόγραμμα είναι πλούσιο σε έργα, είναι συγκεκριμένες οι χρηματοδοτήσεις. Τη νέα αυτοδιοικητική περίοδο θα συνεργαστούμε όλο το Δημοτικό Συμβούλιο”.
Γ.Σ.