Τετάρτη, 10 Ιανουαρίου 2024 08:48

Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας: Με διαφωνίες και ενστάσεις ο ορισμός μελών στα νομικά πρόσωπα

 

Ρεπορτάζ: Γιάννης Σινάπης

Με διαφωνίες από την πλευρά της μειοψηφίας για επιχείρηση υποβαθμισμένης συμμετοχής της, ορίστηκαν χθες αργά το μεσημέρι, στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας τα μέλη στα Δ.Σ. των Νομικών Προσώπων του δήμου κι επικυρώθηκαν οι πρόεδροι και οι αντιπρόεδροι.

Η διαφωνία αφορούσε τα μέλη στο Δ.Σ. του Συνδέσμου Υδρευσης - η αρχική πρόταση της πλειοψηφίας ήταν για 11 μέλη δικά της κι ένα της μειοψηφίας - και το Δ.Σ της ΔΕΥΑΚ. Σε αυτό ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος πρότεινε και αποφασίστηκε η συμμετοχή του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας αντί του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας, ενώ έμεινε σε εκκρεμότητα από ποιο σωματείο θα επιλεγεί ο εκπρόσωπος των εργαζομένων, καθώς πέρα από το γνωστό Σωματείο Εργαζομένων στις ΔΕΥΑ Μεσσηνίας, υπάρχει και νεοσύστατο σωματείο με μέλη - εργαζόμενους στη ΔΕΥΑ Καλαμάτας. Η αρχική πρόταση του δημάρχου ήταν να προέρχεται από το νεοσύστατο σωματείο, - γιατί, όπως ορίζει ο νόμος πλέον -, αυτό γίνεται από το πιο αντιπροσωπευτικό και με περισσότερα μέλη και ο δήμαρχος υποστήριξε πως είναι το νεοσύστατο. Μετά τις αντιδράσεις της μειοψηφίας, της παράταξης Τζαμουράνη που δήλωσε ότι θα απέχει από την ψηφοφορία και του συμβούλου της Λαϊκής Συσπείρωσης Δημήτρη Οικονομάκου που μίλησε για καθαρό πραξικόπημα κατά του σωματείου, αποφασίστηκε να ξεκαθαρίσει στο Δ.Σ. της επιχείρησης, στην πρώτη συνεδρίασή του. η εκπροσώπηση των εργαζομένων.

Για το θέμα του Συνδέσμου Υδρευσης ο γραμματέας - υπάλληλος του Δ.Σ. Χρήστος Αλεξανδρόπουλος επιβεβαίωσε ότι καταργήθηκε η εκπροσώπηση των 3/5 της πλειοψηφίας και των 2/5 της μειοψηφίας και ισχύει ο παλιός νόμος που ορίζει ότι σε νομικά πρόσωπα με Δ.Σ. με πάνω από 2 μέλη, ένα μέλος δικαιούται η μειοψηφία. Ερμηνεύοντας την ισχύ αυτή του νόμου, ο δήμαρχος πρότεινε 11 μέλη η πλειοψηφία κι 1 η μειοψηφία. Στην αναμενόμενη αντίδραση του Βασίλη Τζαμουράνη, ο δήμαρχος αποδέχθηκε την πρότασή του για 9 - 3 μέλη.

Για καλπονοθευτικό σύστημα που δεν αποτυπώνει την πραγματικότητα της κάλπης μίλησε ο Δ. Οικονομάκος.

Η εκλογή των εκπροσώπων του Δήμου Καλαμάτας στη γενική συνέλευση της ΠΕΔ και στο Δ.Σ. του ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου αναβλήθηκε, γιατί δεν έχει εκδοθεί ακόμα η εγκύκλιος από το υπουργείο Εσωτερικών που ορίζει την κατανομή των εκπροσώπων ανά δήμο.

 

Τα Δ.Σ. των νομικών προσώπων, όπως ορίστηκαν στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο:

ΔΕΥΑΚ: Πρόεδρος Δημήτρης Μαστραγγελόπουλος, αντιπρόεδρος Νίκος Μπασακίδης.

Τακτικά μέλη, από την πλειοψηφία: Σαράντος Μαρινάκης, Δημήτρης Αλεξόπουλος, Χρήστος Μωραγιάννης, Θανάσης Βασιλόπουλος, Κώστας Αθανασόπουλος. Αναπληρωματικά: Αναστάσης Σκοπετέας, Κώστας Μιχαλόπουλος, Μαρία Αγγελή, Βασίλης Κουτραφούρης, Γιώργος Φάβας, Ανδρέας Καραγιάννης, Γιάννης Ζαφειρόπουλος.

Από τη μειοψηφία, τακτικά οι Βασίλης Κανάκης και Δημήτρης Φαββατάς, με αναπληρωματικά τους Γιάννη Χριστόπουλο και Θανάση Τσιγαρίδη.

“Φάρις”: Πρόεδρος Σωτήρης Κριτσωτάκης, αντιπρόεδρος Τασούλα Φοίφα.

Τακτικά μέλη, από την πλειοψηφία: Παντελής Δρούγας, Βασίλης Παπαευσταθίου, Αναστασία Μπελογιάννη, Χρύσα Αναζίκου, Ευγενία Κάργα. Αναπληρωματικά: Γιώργος Λαζαρίδης, Ιάκωβος Περρωτής, Νικήτας Καραμούζης, Εφη Σαραντοπούλου, Παύλος Κλάδης, Μαργαρίτα Πολυδούρη, Χρήστος Κορομηλάς.

Από τη μειοψηφία, τακτικά οι Γιώργος Σωφρονάς και Τάσος Πολυχρονόπουλος, με αναπληρωματικά τους Θανάση Τσιγαρίδη και Παναγιώτα Φλεβάρη.

“Διοκλής Α.Ε.”: Πρόεδρος Κώστας Παπαδάκης, αντιπρόεδρος Γιάννης Αδαμόπουλος.

Τακτικά μέλη, από την πλειοψηφία: Σοφία Χαϊδεμένου, Νίκος Μαλαπάνης, Δημήτρης Αντωνόπουλος, Ανδρέας Παπαδημητρίου, Θεόδωρος Καλογερόπουλος. Αναπληρωματικά: Αναστάσης Σκοπετέας, Μαρία Αγγελή, Πάνος Χασανέας, Αθηνά Ξανθάκη, Βίκυ Σγουράκη, Γεωργία Μουτεβελή.

Από τη μειοψηφία, τακτικά οι Γιάννης Χριστόπουλος και Γεωργία Βασιλάκη, με αναπληρωματικά την Ευγενία Κούβελα και τον Αθανάσιο Νακόπουλο.

Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο: Πρόεδρος Λυδία Εξηνταβελώνη - Χριστοφόρου, αντιπρόεδρος Σπύρος Αποστολόπουλος.

Τακτικά μέλη, από την πλειοψηφία: Εφη Χριστοπούλου, Σωτήρης Κριτσωτάκης. Αναπληρωματικά: Κατερίνα Μπάμπαλη, Μαρία Αγγελή, Πιπίνα Κουμάντου, Αρτεμις Κότση.

Από τη μειοψηφία, τακτικά οι Ευγενία Κούβελα και Κώστας Τσαπόγας, με αναπληρωματικά τους Διονύση Αγάλο και Μιχάλη Κουτίβα.

Σύνδεσμος Ύδρευσης: Πρόεδρος Χρήστος Μωραγιάννης, αντιπρόεδρος Βασίλης Λυγίζος.

Τακτικά μέλη, από την πλειοψηφία: Σαράντος Μαρινάκης, Ανδρέας Καραγιάννης, Δημήτρης Μαστραγγελόπουλος, Βασίλης Κουτραφούρης, Κώστας Παπαδάκης, Ιάκωβος Περρωτής, Μαρία Αγγελή.

Από τη μειοψηφία, τακτικά οι Κώστας Τσαπόγας, Βασίλης Κανάκης και Δημήτρης Φαββατάς.

Αναπληρωματικά μέλη δεν προβλέπονται στον Σύνδεσμο.

Πρωτοβάθμια Δημοτική Σχολική Επιτροπή: Πρόεδρος Παναγιώτης Λύρας, αντιπρόεδρος Σπυριδούλα Μέντζα.

Τακτικά μέλη, από την πλειοψηφία: Αρτεμις Κότση, Παναγιώτης Αγγελάκης, Παύλος Κλάδης. Αναπληρωματικά: Παντελής Δρούγας, Χρήστος Μωραγιάννης, Πιπίνα Κουμάντου, Γιώργος Λαζαρίδης, Πάνος Χασανέας.

Από τη μειοψηφία, τακτικά οι Θανάσης Τσιγαρίδης και Θανάσης Ηλιόπουλος, με αναπληρωματικά την Γιοβάνα Γκίζα και τον Γιάννη Μπούρα.

Δευτεροβάθμια Δημοτική Σχολική Επιτροπή: Πρόεδρος Ιάκωβος Περρωτής, αντιπρόεδρος Κατερίνα Μπάμπαλη.

Τακτικά μέλη, από την πλειοψηφία: Ευάγγελος Χαχής, Ηλίας Γυφτέας, Γεωργία Μουτεβελή. Αναπληρωματικά: Γιώργος Φάβας, Μαρία Αγγελή, Δημήτρης Αλεξόπουλος, Γιάννης Μπάκας, Ευάγγελος Σπαράγγης.

Από τη μειοψηφία, τακτικά οι Θεόδωρος Σταυριανόπουλος και Αννα Ταταρούνη, με αναπληρωματικά τους Μιχάλη Κουτίβα και Δήμητρα Ρηγοπούλου.

Γνωμοδοτική Επιτροπή Αθλητισμού: Πρόεδρος Τάκης Βασιλόπουλος.

Μέλη από την πλειοψηφία: Μαριάννα Μανδηλάρη, Ηλίας Τσώλης, Βασίλης Φωτεινάκης, Ηλίας Αλεξέας, Τζίμης Αναστασόπουλος. Φορέας που θα μετέχει η ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ. Από τη μειοψηφία οι Γιάννης Χριστόπουλος και Κώστας Κυριακόπουλος.

Γνωμοδοτική Επιτροπή Δημοτικής Φιλαρμονικής: Πρόεδρος Μαρία Μπαρούνη..

Μέλη από την πλειοψηφία: Ελένη Σγουράκη, Θεανώ Μπλέκου, Παύλος Κλάδης, Αθηνά Ξανθάκη, Χρήστος Κορομηλάς. Από τη μειοψηφία οι Μανώλης Καμουτσής και Αντώνης Τσώνης.