Πέμπτη, 11 Ιανουαρίου 2024 08:10

Συνεργασία ΔΕΔΔΗΕ με δήμους για ταχύτερη αποκατάσταση ζημιών

 

Συνεργασία με τους δήμους της Μεσσηνίας ξεκίνησε να υλοποιεί ο ΔΕΔΔΗΕ σε τοπικό επίπεδο, για την αδιάλειπτη λειτουργία του δικτύου και την ταχύτερη αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης σε περιπτώσεις έντονων καιρικών φαινομένων ή απρόβλεπτων παραγόντων.

Η πρώτη συνάντηση συνεργασίας αφορούσε τον Δήμο Δυτικής Μάνης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ενημέρωσή μας, στα γραφεία του ΔΕΔΔΗΕ Καλαμάτας πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον εκπρόσωπο του Δήμου Δυτικής Μάνης - αντιδήμαρχο Γιώργο Βαβαρούτσο, στην οποία έλαβαν μέρος ο διευθυντής ΔΕΔΔΗΕ Γιώργος Καράμπελας και οι προϊστάμενοι μελετών - κατασκευών δικτύου Διονυσία  Δράκου και εκμετάλλευσης δικτύου Αριστείδης  Αποστολόπουλος.

Σκοπός της συνάντησης ήταν η υλοποίηση της πολιτικής της διοίκησης του ΔΕΔΔΗΕ για βελτίωση κι εφαρμογή νέας διαχείρισης κρίσεως από ακραία καιρικά φαινόμενα που σχετίζονται με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Από την πλευρά του ΔΕΔΔΗΕ ο κ. Καράμπελας ανέπτυξε την προσπάθεια που καταβάλλεται από τον Διαχειριστή για τον εκσυγχρονισμό του δικτύου μέσω των τηλεχειριζόμενων διακοπτών (έχουν ήδη τοποθετηθεί 5 στη γραμμή της Μάνης), της αναβάθμισης του δικτύου μέσης τάσης (έχει κατασκευασθεί το 80% της νέας γραμμής Αγίου Δημητρίου - Τραχήλας), των αναβαθμίσεων στο δίκτυο χαμηλής τάσης σε αρκετούς οικισμούς της Μάνης, των εντάξεων στην τηλεμέτρηση των επαγγελματικών μετρητών και τη σταδιακή αντικατάσταση των μετρητών δημοτικού φωτισμού με νέας τεχνολογίας.

Βασικός στόχος του ΔΕΔΔΗΕ όπως επεσήμανε ο κ. Καράμπελας, είναι η αδιάλειπτη λειτουργία του δικτύου και η ταχύτερη αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης σε περιπτώσεις έντονων καιρικών φαινομένων ή απρόβλεπτων παραγόντων που επηρεάζουν την λειτουργία του δικτύου.

Στη διαδικασία αποκατάστασης των βλαβών λόγω και του εξαιρετικά δύσκολου ανάγλυφου της Μάνης, λαμβάνεται υπόψη πρώτα η ασφάλεια των πολιτών, των τεχνιτών ΔΕΔΔΗΕ και αναδόχων και του δικτύου.

Επίσης, ζήτησε την συνεργασία και του δήμου σε περιπτώσεις που δεν υπάρχει πρόσβαση ή απαιτείται δενδροτομία κλπ.

Για τον καλύτερο συντονισμό ο κ. Καράμπελας ζήτησε από τον αντιδήμαρχο Γ. Βαβαρούτσο να

καθοριστούν οι κρίσιμες υποδομές του δήμου, που θα πρέπει να δίνεται προτεραιότητα σε περιπτώσεις εκτεταμένων καταστροφών και να σταλεί λίστα με τα τηλέφωνα και ηλεκτρονικές διευθύνσεις των υπευθύνων του δήμου, ώστε με τα αντίστοιχα στελέχη της επιχείρησης να υπάρχουν κανάλια άμεσης επικοινωνίας σε κρίσιμες καταστάσεις.

Στα πλαίσια της βελτίωσης της ανθεκτικότητας και της αισθητικής του δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ ο κ. Καράμπελας πρότεινε να εξετασθεί από κοινού με τον δήμο και η δυνατότητα υπογειοποίησης τμημάτων του εναερίου δικτύου σε παραδοσιακούς οικισμούς της Μάνης, προτείνοντας αρχικά την πλατεία και τον κεντρικό δρόμο της Καρδαμύλης, έργο που θα χρηματοδοτηθεί από τον ΔΕΔΔΗΕ και το Ταμείο Ανάκαμψης (RRF).

Τέλος, όπως μας ενημέρωσε ο κ. Καράμπελας, παρόμοιες συναντήσεις θα ακολουθήσουν με όλους τους νεοεκλεγέντες δημάρχους ή αντιδημάρχους της Μεσσηνίας.

Γ.Σ.