Πέμπτη, 25 Ιανουαρίου 2024 08:47

Κωμικοτραγικές καταστάσεις για την κατασκευή Πάρκου Ελιάς: Δασαρχείο κατά εργολάβου του Δήμου Καλαμάτας! 

 

Με εμπόδια και με κωμικοτραγικές καταστάσεις ξεκίνησε η υλοποίηση του έργου κατασκευής του υπαίθριου πάρκου ελιάς του Δήμου Καλαμάτας, στη δυτική όχθη του Νέδοντα, απέναντι από το υπό κατασκευή Ανοιχτό Θέατρο της πόλης.

Χθες το μεσημέρι δύο εργάτες της αναδόχου εταιρείας, στο πλαίσιο του έργου, επιχείρησαν να βγάλουν κι έβγαλαν μέρος της περίφραξης στην ανατολική πλευρά του χώρου, προς τις εγκαταστάσεις του Δασαρχείου Καλαμάτας, στο οποίο, όμως, ανήκε η περίφραξη.

Στον χώρο βρέθηκε ο δασάρχης Σπύρος Κατσίποδας που αντέδρασε στο ξήλωμα της περίφραξης και ειδοποίησε την Αστυνομία, με στόχο να σταματήσει τις εργασίες και να συλληφθούν οι εργαζόμενοι του αναδόχου, με την υποβολή μήνυσης από την πλευρά του.

Ο δασάρχης ειδοποίησε και τον Δήμο Καλαμάτας, τον αρμόδιο αντιδήμαρχο και την υπηρεσία, τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών.

Οι εργάτες αφού δεν είχαν δουλειά να κάνουν, αποχώρησαν και μια μηχανή ΔΙΑΣ με δύο αστυνομικούς που προσήλθε στον χώρο με καθυστέρηση (είχε πάει σε άλλο συμβάν νωρίτερα), ενημερώθηκε από τον δασάρχη για το τι έγινε και κατέγραψε το γεγονός. Μάλιστα, ο επικεφαλής αστυνομικός πληροφόρησε τον δασάρχη πως πρέπει να πάει στο Αστυνομικό Τμήμα για να υποβάλει μήνυση.

Από τον Δήμο Καλαμάτας μέχρι εκείνη την ώρα δεν είχε εμφανιστεί κανείς.

Σύμφωνα με την ενημέρωσή μας, όσον αφορά το έργο η παλιά περίφραξη πρέπει να ξηλωθεί, για να φτιαχθεί η νέα, του έργου του υπαίθριου πάρκου ελιάς, γι’ αυτό και οι εργάτες ξεκίνησαν από κει. Ωστόσο, φαίνεται να μην έχει ξεκαθαρίσει το πού ακριβώς θα γίνει η νέα περίφραξη, καθώς δεν πρέπει να κοπούν αν όχι όλα, τα περισσότερα κυπαρίσσια που βρίσκονται εκεί

Ο δασάρχης Σπ. Κατσίποδας δεν διαφωνεί με την κατασκευή της νέας περίφραξης, αλλά όπως μας είπε δεν είχε συνεννοηθεί με κάποιον υπεύθυνο του δήμου ή τον ανάδοχο, για το πόσο χρόνο θα χρειαστεί να γίνει, καθώς δεν πρέπει να μείνουν οι εγκαταστάσεις του Δασαρχείου χωρίς περίφραξη για πολύ καιρό.

Να υπενθυμίσουμε ότι η σύμβαση για την κατασκευή του υπαίθριου πάρκου ελιάς, προϋπολογισμού μελέτης 587.500 ευρώ, υπογράφηκε από τον δήμαρχο Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλο κι εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρείας “Ικτίνος”, στις 8 Δεκεμβρίου.

Το έργο που θα υλοποιηθεί με έκπτωση 12,14 %, χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από τον δήμο, με πρωταγωνιστές τα ελαιόδενδρα, το πάρκο χωρίζεται σε τρία επίπεδα. Βασικό επίπεδο είναι η στάθμη της εισόδου από όπου ξεκινά το πρώτο μέρος της πορείας που καταλήγει στην πέργκολα - Info Kiosque, όπου κατά μήκος αυτής της πορείας ο επισκέπτης θα συναντήσει παλιά αντικείμενα που αφηγούνται την ιστορία της παραγωγής του ελαιολάδου.

Στη μελέτη ιδιαίτερη μέριμνα έχει δοθεί στον σχεδιασμό του φωτισμού του πάρκου, ώστε να δημιουργηθεί ένας χώρος ιδιαίτερα ευχάριστος κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Επίσης, ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί στην προσπελασιμότητα του χώρου από άτομα μειωμένης κινητικότητας. Η μελέτη προτείνει δάπεδα κατασκευασμένα από μη ολισθηρά υλικά και πορείες με ήπιες κλίσεις από 2 έως 5%. Δεν υπάρχουν απρόβλεπτες αλλαγές επιπέδων ή μικρά δυσανάγνωστα ρίχτια και όλοι οι χώροι του πάρκου είναι προσβάσιμοι.

Οι πινακίδες σήμανσης τοποθετούνται σε κατάλληλα ύψη, ώστε να είναι αναγνώσιμες από όλους και υπάρχει επαρκής φωτισμός, ώστε να καθίσταται ο χώρος προσβάσιμος και από άτομα με μειωμένη όραση. Οι γεωμετρίες των αρχιτεκτονικών στοιχείων είναι ομαλές και φιλικές για όλες τις ηλικιακές ομάδες χωρίς να δημιουργούνται επικίνδυνα σημεία για άτομα μειωμένης αντίληψης.

Γ.Σ.