Τετάρτη, 31 Ιανουαρίου 2024 09:03

Συζήτηση για παραβατικότητα στο ΔΣ Μεσσήνης

  

Ρεπορτάζ: Νικολέττα Κολυβάρη

Τη συγκρότηση διαπαραταξιακής επιτροπής με σκοπό να συνταχθεί ένα ψήφισμα για την καταστολή της παραβατικότητας των Ρομά στη Μεσσήνη και τις γύρω περιοχές -το οποίο ο δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Αθανασόπουλος θα δώσει στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη-, αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης τη Δευτέρα μετά από εκτενή συζήτηση σχετικά με την παραβατικότητα στο δήμο, χωρίς πάντως να ειπωθεί κάτι καινούργιο ή να επεκταθεί το Σώμα στην προοπτική υιοθέτησης μακροπρόθεσμων πολιτικών πρόληψης. Αντίθετα, η κουβέντα περιορίστηκε στην καταστολή του προβλήματος με την επαναφορά της 30μελούς Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής της Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ) και την ενίσχυση αριθμητικά των καμερών παρακολούθησης στα χωριά με το εντονότερο πρόβλημα, ενώ η Δημοτική Αστυνομία θα εδρεύει από σήμερα στο κέντρο της Μεσσήνης για να επιλαμβάνεται άμεσα σε παραβατικά φαινόμενα. Στην ουσία οι εκπρόσωποι των παρατάξεων του ΔΣ και οι πρόεδροι χωριών που πήραν το λόγο αποποιήθηκαν τυχόν ευθυνών τους, υποστηρίζοντας ότι είναι καθαρά θέμα της Πολιτείας και τόσο ο εκάστοτε δήμαρχος, όσο και εν γένει οι αιρετοί της τοπικής αυτοδιοίκησης, είναι ανίσχυροι να αντιδράσουν.  

 

Γ. ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: “ΕΧΟΥΝ ΕΝΤΑΘΕΙ ΤΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ”

Τη συζήτηση άνοιξε ο δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Αθανασόπουλος λέγοντας πως τους τελευταίους 2-3 μήνες έχουν ενταθεί και σε συχνότητα, αλλά “και σε ποιότητα” τα φαινόμενα παραβατικότητας από Ρομά, που σύμφωνα με το δήμαρχο υποδεικνύουν “ένα σύστημα οργανωμένο”: Το τροχαίο δυστύχημα στην είσοδο της Μεσσήνης, διαρρήξεις σε σπίτια και αυτοκίνητα και επικίνδυνα φαινόμενα οπλοχρησίας και πυροβολισμών ακόμη και στο κέντρο της Μεσσήνης. “Ακραία φαινόμενα που προκαλούν θυμό και αγανάκτηση και πρέπει να βάλουμε τέλος” ανέφερε ο δήμαρχος, χαρακτηρίζοντας δικαιολογημένες τις διαμαρτυρίες και την πικρία του κόσμου, καθώς “είναι το νούμερο ένα πρόβλημα στο δήμο μας”.

 

ΜΟΝΙΜΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΟΠΚΕ

Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του ο Γιώργος Αθανασόπουλος υπερθεμάτισε της ανάγκης ο δήμος να καταγράφει και “την αφανή παραβατικότητα”, εξηγώντας πως τα στατιστικά της Αστυνομίας δεν δείχνουν την πραγματική εικόνα, σε βάρος της αστυνόμευσης, καθώς “ένας μεγάλος αριθμός δημοτών δεν δηλώνει τα περιστατικά στην Αστυνομία”. Μίλησε επίσης για την ανάγκη, κατά την άποψή του πάντα, να αυστηροποιηθούν οι δικαστικές ποινές και σημείωσε -αόριστα- ότι χρειάζονται και προγράμματα από την Πολιτεία για τους Ρομά, τονίζοντας πάντως πως, στην παρούσα φάση, προέχει η καταστολή. Επανέλαβε λοιπόν ότι αναμένει το ραντεβού με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ώστε να του θέσει εκ νέου το αίτημα για σύσταση μιας μόνιμης 30μελούς ομάδας (ΟΠΚΕ), όπως αυτή που δρούσε για ένα διάστημα στο τρίγωνο Καλαμάτα-Μεσσήνη-Μελιγαλά. Ο δήμαρχος ανακοίνωσε επίσης ότι θα προσληφθούν δύο άτομα επιπλέον στη Δημοτική Αστυνομία (που μετακομίζει στο κέντρο της πόλης της Μεσσήνης), θα συσταθεί εκ νέου το Συμβούλιο Πρόληψης Παραβατικότητας με ρόλο συμβουλευτικό και θα προστεθούν περισσότερες κάμερες παρακολούθησης (ήδη λειτουργούν 9 κάμερες σε χωριά), σε συνεργασία με την ΕΛΑΣ.  

 

ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΜΕΙΟΨΗΦΙΩΝ ΚΑΙ… ΕΥΘΥΝΕΣ ΑΙΡΕΤΩΝ

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Κώστας Γεωργακόπουλος άσκησε κριτική στη δημοτική αρχή λέγοντας χαρακτηριστικά πως κάποτε “κουνούσατε το δάχτυλο” στη δημοτική αρχή Τσώνη (οπότε είχε διατελέσει αντιδήμαρχος) -ενώ κατέκρινε το νυν δήμαρχο Γιώργο Αθανασόπουλο πως είχε κάνει σημαία προεκλογικά το θέμα της παραβατικότητας των Ρομά, όπως και για το ότι δεν έχει νεότερα για τη συνάντηση με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Σχετικά με τη θέση της παράταξής του, είπε ότι “θέλουμε να εφαρμοστούν οι νόμοι”, αμφισβητώντας ότι θα μπορούσε να προσφέρει βοήθεια το Συμβούλιο Πρόληψης της Παραβατικότητας, ενώ επικαλέστηκε και ανάγκη προσφυγής ακόμη και στον πρωθυπουργό της χώρας Κυριάκο Μητσοτάκη, για να πάψουν τα άβατα και κανένας πολίτης να μην εξαιρείται του νόμου.

Ο δημοτικός σύμβουλος της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Χρήστος Θεοδωρακόπουλος, αναγνώρισε “μεγάλη ευθύνη στην Πολιτεία γιατί δεν κάνει τίποτα για να ενταχθούν οι Ρομά και να αλλάξουν τη ζωή της”. Είπε ακόμη πως εξαιτίας της παραβατικότητας των Ρομά “δεν μπορούμε να κυκλοφορήσουμε”, ενώ επέρριψε ευθύνες και στους συναδέλφους του δημοτικούς συμβούλους, λέγοντας ότι “εμείς τοὺς δίνουμε τη δυνατότητα γιατί τους πληρώνουμε για τις ψήφους· τοὺς χρησιμοποιούμε και χύνουμε μετά κροκοδείλια δάκρυα”. Ο κ. Θεοδωρακόπουλος προέβλεψε μάλιστα πως ακόμη και αν εισακουστεί το αίτημα του δημάρχου για αυξημένη αστυνόμευση από την ΟΠΚΕ, θα είναι για λίγο “και μετά θα γίνουμε στο ίδιο έργο θεατές”. Παρατήρησε επίσης πως “κάποιοι τους στηρίζουν” κάνοντας αναφορές στη διακίνηση ναρκωτικών και το εμπόριο όπλο που -σύμφωνα πάντα με τον ίδιο- κάνουν οι Ρομά στους καταυλισμούς, αλλά και πως “κάποιοι κερδίζουν από τους Ρομά αγοράζοντας το χαλκό”. Τέλος, επέρριψε ευθύνες και στην Αστυνομία και προέτρεψε τη δημοτική αρχή “να φροντίσει για την στελέχωση του ΑΤ Μεσσήνης για να γίνονται περιπολίες”.

 

ΟΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ

Ο αντιδήμαρχος Νίκος Ξενόγιαννης, σημείωσε πως “οι αιρετοί δεν συλλαμβάνουν, δικάζουν και τιμωρούν”, αλλά “σε συνεργασία με την πολιτική εξουσία θα δώσουν λύση”, τονίζοντας πως “ο δήμαρχος από μόνος του δεν μπορεί να το λύσει”.

Ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Κώστας Μαλλιώτης, παρατήρησε πως “αν δεν εφαρμοστούν οι νόμοι δεν θα έχουμε αποτέλεσμα”.

Η σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Σοφία Γιάνναρη, επεσήμανε πως, ως παράταξη, “λέμε «ναι» στην αστυνόμευση και στην τήρηση των νόμων”, ζητώντας παράλληλα την υλοποίηση προγραμμάτων ένταξης.

Ο αντιδήμαρχος Παναγιώτης Μπεσσής, ζήτησε “να είμαστε ενωμένοι και να κάνουμε προτάσεις”, καθώς και περισσότερη αστυνόμευση και τακτικές εφόδους της ΟΠΚΕ στις παράγκες.

Η αντιδήμαρχος Ελένη Τσέλιου, τόνισε ότι “δεν μπορεί να υπάρχει αντιπολιτευτική προσέγγιση σε αυτό το θέμα”.

Ο αντιδήμαρχος Ηλίας Γεωργόπουλος, ενημέρωσε ότι με εντολή του δημάρχου καταγράφει όλα τα περιστατικά παραβατικότητας στο δήμο και τόνισε πως χρειάζεται “ένα σταθερό πλέγμα δράσης”, ανεξαρτήτως από το ποιος είναι υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Επίσης, σημείωσε την ανάγκη “αρμονικής συμβίωσης των πολιτών”, γιατί η αναταραχή λειτουργεί ως “τροχοπέδη στην ανάπτυξη του τόπου”.

Ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Αθανασακόπουλος, παρατήρησε ότι “το πρόβλημα κλιμακώνεται” και πως “το πρωτεύον είναι η εφαρμογή των νόμων”.

Ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Νίκος Χριστοφιλόπουλος, ζήτησε “να εστιάσετε στην αυστηροποίηση των ποινών”.

Ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Κώστας Θεοδωρακόπουλος κατήγγειλε τη δημοτική αρχή ότι “5 χρόνια δεν κάνει απολύτως τίποτα”.

 

ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ

Ο πρόεδρος Μαυρομματίου Παμίσου Κυριάκος Πατρινιός, προέτρεψε “να προβάλλουμε το πρόβλημα έντονα και μανιασμένα”.

Ο πρόεδρος Πιπερίτσας Δημήτρης Δημητρούλιας, τόνισε την ανάγκη τα παιδιά των Ρομά “να πηγαίνουν σχολείο και να έχουν σωστά πρότυπα”.

Ο πρόεδρος Πιλαλίστρας Παναγιώτης Αποστολόπουλος, υποστήριξε ότι “η Δικαιοσύνη είναι το πρόβλημα”.

Ο πρόεδρος Βλάση Γιάννης Λεντούδης, σημείωσε πως “το κράτος, με όλους τους μηχανισμούς του, απαιτείται να φροντίσει για την ένταξη των Ρομά”.

Παρέμβαση έκαναν και οι δημότες Κώστας Κάππαρης εστιάζοντας το πρόβλημα στη Δικαιοσύνη και Γιάννης Αναστασόπουλος από την Πιλαλίστρα ο οποίος μίλησε για φόβο των κατοίκων και απευθυνόμενος στο Σώμα είπε “κάντε κάτι!”.

 

ΔΙΑΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ

Ως αυτοτελές θέμα προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας εισήχθη η σύσταση και λειτουργία του Τοπικού Συμβουλίου Πρόληψης της Παραβατικότητας. Η εισήγηση έγινε από τον αντιδήμαρχο Ηλία Γεωργόπουλο, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στον γνωμοδοτικό ρόλο του Συμβουλίου και πρότεινε 11 πρόσωπα για την στελέχωσή του. Ωστόσο, η σύνθεση έμεινε… ανοιχτή, καθώς από πλευράς μείζονος μειοψηφίας η σύμβουλος Σοφία Γιάνναρη διαφώνησε σχετικά με την καταλληλότητα των προτεινόμενων προσώπων και με τον επικεφαλής Κώστα Γεωργακόπουλο έκριναν ότι δεν είναι ειδικευμένοι επιστήμονες, και άρα αρμόδιοι για να στελεχώσουν το εν λόγω όργανο. Συγκεκριμένα, η κ. Γιάνναρη ζήτησε “πιο ειδικά άτομα, με πείρα και αποτελεσματικά”. Αλλά και ο σύμβουλος της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Χρήστος Θεοδωρακόπουλος στην παρέμβασή του υποστήριξε πως “δεν χρειάζονται τα Συμβούλια Πρόληψης Παραβατικότητας”, αμφισβητώντας ότι η λειτουργία του έχει να προσφέρει κάτι ουσιαστικό στην τοπική κοινωνία.