Παρασκευή, 09 Φεβρουαρίου 2024 15:57

Καλαμάτα: Παρέμβαση Ηλιόπουλου για την παραβατικότητα

 

Για επικίνδυνες παραβατικές συμπεριφορές από μέλη συγκεκριμένης ομάδας πολιτών, που δεν κατονόμασε, αλλά εννοούσε τους Ρομά και την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων για να μην υπάρξουν δυσάρεστα αποτελέσματα και οι κάτοικοι των χωριών στην περιφέρεια του Δήμου Καλαμάτας πάρουν τον νόμο στα χέρια τους, μίλησε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αναστάσιος Ηλιόπουλος, στη συνεδρίαση το βράδυ της Τετάρτης.

“Οι κάτοικοι ζητούν από την Πολιτεία να τους προστατεύσει”, τόνισε χαρακτηριστικά.

Η ενημέρωσή του έγινε με αφορμή τη σύσκεψη μια μέρα νωρίτερα, στο Δημαρχείο, με τη συμμετοχή συνεργατών του υπουργού Προστασίας του Πολίτη και των επικεφαλής αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας στη Νότια Ελλάδα και την Πελοπόννησο, όπου αναφέρθηκε αναλυτικά στο υπόμνημα που τους παρέδωσαν. Υπόμνημα που συντάχθηκε σε ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή προέδρων κοινοτήτων στον Αρι, το περασμένο Σάββατο 3 Φεβρουαρίου. Και με βάση αυτό το υπόμνημα εξετάζονται λύσεις, που θα οριστικοποιηθούν σε συνάντηση με τον υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοΐδη το επόμενο διάστημα.

Με βάση αυτό το υπόμνημα, ο κ. Ηλιόπουλος μίλησε για παραβατική συμπεριφορά σε μεγάλο βαθμό (80%) από συγκεκριμένη ομάδα, με κλοπές, ξυλοδαρμούς, απειλές, πυροβολισμούς, ναρκωτικά, τροχαία ατυχήματα. Είπε ότι “έχουν μετατρέψει τα σπίτια τους σε φρούρια, δεν κυκλοφορούν μετά τη δύση του ηλίου, φοβούνται για προπηλακισμούς κι έκνομες ενέργειες” κι έκανε λόγο για παρενόχληση γυναικών και παιδιών στα σχολεία. “Εχει ξεφύγει κατά πολύ, έχει αποθρασυνθεί αυτή η ομάδα”, ανέφερε ο πρόεδρος του Δ.Σ. και σημείωσε πως “αν δεν υπάρξουν μέτρα, θα έχουμε δυσάρεστα αποτελέσματα. Αν δεν ληφθούν μέτρα, θα πάρουν το νόμο στα χέρια τους. Οι κάτοικοι ζητούν από την Πολιτεία να τους προστατεύσει”.

Αναφέρθηκε σε προτάσεις για “άμεση ενημέρωση των αρμοδίων αρχών, άμεση επέμβαση της Αστυνομίας, ελέγχους σε καθημερινή βάση και στους χώρους που μένουν για κλοπιμαία, όπλα , εκπαίδευση παιδιών σε σχολεία αμιγή με παιδιά από τη συγκεκριμένη ομάδα ή κατανομή τους αναλογικά σε όλα τα σχολεία της περιοχής. Να επανεξεταστεί η επιδοματική πολιτική και να συνδεθεί με τη δράση, τη συμπεριφορά της. Ο κατ’ επανάληψη κλέφτης δεν μπορεί να ζει με επιδόματα”.

Ενημέρωσε ότι τα στελέχη του υπουργείου θα μεταφέρουν τις απόψεις - προτάσεις στον υπουργό και πως δόθηκε εντολή για άμεση αστυνόμευση με πεζές περιπολίες στην πόλη και ενίσχυση της ΟΠΚΕ για τις κοινότητες.

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Βασίλης Τζαμουράνης δήλωσε την έκπληξή του γι’ αυτά που άκουσε, παραπονέθηκε για τεράστια παράλειψη με την απουσία τους απ’ αυτόν τον διάλογο και από τη μη συμμετοχή τους στη σύσκεψη με τα στελέχη του υπουργείου. Δήλωσε ότι “αυτά τα έχουμε ακούσει πολλές φορές από το 2019. Θα περίμενα απολογισμό για το Ενιαίο Συντονιστικό κατά της παραβατικότητας, οι διαπιστώσεις είναι γνωστές. Να δούμε, αν κάναμε ένα βήμα από τότε. Είχα ζητήσει έναν απολογισμό και για το Συμβούλιο Παραβατικότητας, αλλά είχαμε κάποιες επικοινωνιακού τύπου δηλώσεις κι εκδηλώσεις”.

Απαντώντας ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος είπε ότι “έχει πληγωθεί έντονα το αίσθημα ασφαλείας” και ανέφερε πως “έχουμε αναλάβει πρωτοβουλίες, έχουμε έρθει σε επαφή με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και με το Γραφείο υπουργού. Λύσεις μαγικές δεν υπάρχουν

τότε το 2020 έγιναν πάρα πολλά πράγματα”. Παρατήρησε ότι “αγοράστηκαν 30 κάμερες και τοποθετήθηκαν 7” και υποστήριξε πως “κάνει απολογισμό το Ενιαίο Συντονιστικό. Εχουν γίνει συζητήσεις για μετεξέλιξή του κι ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων”.

Ακόμα, ανέφερε ότι “γίνεται προετοιμασία σύμφωνα με το υπόμνημα, το υπουργείο θα μας ζητήσει συγκεκριμένα βήματα. Ζητήθηκε ενίσχυση της ΟΠΚΕ στην περιοχή μας. Δεν χάιδεψαν αυτιά οι συνεργάτες του υπουργού, ειπώθηκε ότι ίσως να είμαστε και χειρότερα από το 2021. Υπάρχοιυν πιο παραβατικές συμπεριφορές στην πόλη της Καλαμάτας”.

Γ.Σ.