Παρασκευή, 09 Φεβρουαρίου 2024 20:33

Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας: Η διαφωνία διατύπωσης ανέβαλε το ψήφισμα για την υγεία

  

Ρεπορτάζ: Γιάννης Σινάπης

Αναβολή για την επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, σε δύο εβδομάδες, πήρε η έκδοση ψηφίσματος για τα σοβαρά ζητήματα της δημόσιας υγείας στην περιοχή μας, ιδιαίτερα γι’ αυτά του νοσοκομείου της πόλης. Και αυτό γιατί η δημοτική αρχή διαφώνησε με “ακραίες εκφράσεις” του ψηφίσματος που πρότεινε η μείζων μειοψηφία, το οποίο έκανε λόγο για αδιαφορία του υπουργείου και κατέθεσε δικό της ψήφισμα. Στην αντιπαράθεση για το πώς θα ψηφιστούν τα δύο ψηφίσματα, ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος αποφάσισε την αναβολή.

Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου το βράδυ της Τετάρτης, παραβρέθηκε η πρόεδρος του Σωματείου Ειδικευμένων Ιατρών ΕΣΥ Μεσσηνίας Χρυσάνθη Μάλλιου, που ζήτησε από τον δήμαρχο και το Σώμα τη δημιουργία μιας επιτροπής, η οποία θα διερευνήσει το τι μπορεί να κάνει ο δήμος, ώστε να καταστήσει ελκυστικές τις θέσεις γιατρών που προκηρύσσονται για το νοσοκομείο και βγαίνουν άγονες, κάνοντας λόγο για υψηλά και αποτρεπτικά ενοίκια στην Καλαμάτα.

 

ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΖΑΜΟΥΡΑΝΗ

Αναλυτικά, το ψήφισμα που πρότεινε η παράταξη του Βασίλη Τζαμουράνη και διαβάστηκε στη συνεδρίαση:

“Το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας εκφράζει στους αρμόδιους κυβερνητικούς φορείς (υπουργείο Υγείας - 6η ΔΥΠΕ Πελοποννήσου Ιονίων,Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας) την βαθιά του ανησυχία για τη συνεχιζόμενη αδιαφορία τους σχετικά με τις ελλείψεις ιατρικού και παραϊατρικού, νοσηλευτικού προσωπικού στο Νοσοκομείο Καλαμάτας.

Το υπουργείο Υγείας αγνοεί τις κραυγές αγωνίας και τις έντονες διαμαρτυρίες του ιατρικού προσωπικού σε ό,τι αφορά κυρίως στη λειτουργία του τμήματος των επειγόντων, συγκεκριμένων κλινικών λόγω υποστελέχωσης, μεγάλων καθυστερήσεων σε ραντεβού στα εξωτερικά ιατρεία, καθώς και ειδικά προβλήματα που αφορούν τις εφημερίες.

Εκτός από το πολύ σημαντικό πρόβλημα που δημιουργήθηκε λόγω της έλλειψης δυνατότητας συνεχούς λειτουργίας του αιμοδυναμικού τμήματος, το τελευταίο χρονικό διάστημα καθημερινά σχεδόν βλέπουν το φως της δημοσιότητας διαμαρτυρίες για τη μεγάλη ταλαιπωρία που υφίστανται οι ασθενείς, οι οποίοι σε τακτά χρονικά διαστήματα επισκέπτονται την ογκολογική κλινική για να υποβληθούν σε συνεχιζόμενες θεραπείες.

Οι ασθενείς αυτοί αφού δεν μπορούν να νοσηλευθούν στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, υποχρεώνονται να μετακινούνται σε νοσοκομεία της Πάτρας, της Τρίπολης και της Αθήνας και να επιβαρύνονται σημαντικά σε έξοδα και ταλαιπωρία.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας απαιτεί από την Πολιτεία άμεσα την επίλυση των πολύ σημαντικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η λειτουργία του νοσοκομείου μας, προκειμένου να παρέχονται πλήρεις και υψηλού επιπέδου ιατρικές υπηρεσίες στους πολίτες της Μεσσηνίας και δεν θα ανεχτεί περαιτέρω την αδιαφορία και την αδράνεια εκ μέρους του υπουργείου Υγείας και της αρμόδιας ΔΥΠΕ.

Η απόφαση αυτή να σταλεί σε όλους τους αρμόδιους πολιτικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες”.

 

ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ

Το ψήφισμα που πρότεινε η πλειοψηφία και διάβασε ο αντιδήμαρχος Αναστάσης Σκοπετέας:

“Το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας λαμβάνοντας υπόψη τις διαμαρτυρίες και τις δημόσιες αναφορές εκπροσώπων της κοινότητας των υγειονομικών του Νοσοκομείου Καλαμάτας, εκφράζει τον έντονο προβληματισμό του για τις ελλείψεις που παρατηρούνται σε ιατρικό και παραϊατρικό νοσηλευτικό προσωπικό στις δημόσιες δομές υγείας που λειτουργούν στον Δήμο Καλαμάτας.

Αναγνωρίζοντας το σπουδαίο έργο των υγειονομικών. καθώς και ότι η ενίσχυση των δομών υγείας αποτελούν βασικό στοιχείο για την ανάπτυξη της κάθε περιοχής, το Δημοτικό Συμβούλιο ζητεί από την Πολιτεία και το αρμόδιο υπουργείο να μεριμνήσει άμεσα, προκειμένου να επιλυθούν θέματα και να αντιμετωπιστούν προβλήματα, που άπτονται της καθημερινής λειτουργίας των δημόσιων δομών υγείας, όπως το Νοσοκομείο Καλαμάτας. Στελέχωση με μόνιμο προσωπικό και άλλα, με σκοπό να συνεχιστεί η παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες κι επισκέπτες του Δήμου Καλαμάτας και ευρύτερα της Μεσσηνίας”.

 

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ

“Υπάρχουν τεράστια προβλήματα με την υποστελέχωση του νοσοκομείου μας, τα οποία είναι πολύ βαθιά, υπάρχουν χρόνια”, ανέφερε η πρόεδρος του Σωματείου Ειδικευμένων Ιατρών ΕΣΥ Μεσσηνίας Χρ. Μάλλιου.

Κάνοντας λόγο για ιδιομορφίες που υπάρχουν στο νοσοκομείο μας, παρατήρησε ότι “έχει πολλή δουλειά, γιατί βρισκόμαστε σε μια απομακρυσμένη περιοχή και γιατί στα γύρω νοσοκομεία είναι πιο βαριά η υποστελέχωση, με αποτέλεσμα να δεχόμαστε καθημερινά έναν τεράστιο όγκο δουλειάς. Εχει μεγάλη υποστελέχωση, είναι μακριά από την Αθήνα. Ο όγκος της δουλειάς διακυμαίνεται κατά τη διάρκεια του χρόνου, διότι τους καλοκαιρινούς μήνες έχουμε πάρα πολλή δουλειά. Ερχονται πάρα πολλοί τουρίστες, αυξάνεται ο πληθυσμός, έχουμε πάρα πολλά τροχαία. Τον Σεπτέμβρη με Νοέμβρη και Δεκέμβρη η δουλειά πάλι αυξάνει, γιατί έχουμε τον ‘πόλεμο της ελιάς’, όπως τον λέμε εμείς στο νοσοκομείο”.

Η κ. Μάλλιου σημείωσε πως “αυτοί οι παράγοντες δεδομένου και των ψηλών τιμών που έχουν τα ενοίκια στην Καλαμάτα, καθιστούν τις θέσεις των γιατρών για την Καλαμάτα μη γόνιμες. Δηλαδή, ένας γιατρός από την Αθήνα δεν θα επιλέξει να έρθει στην Καλαμάτα για να ζήσει, να βρει ένα σπίτι με ενοίκιο 700 ευρώ, να πάρει τον ίδιο μισθό που θα μπορούσε  να πάρει και στην Αθήνα ή σε μια άλλη πόλη που θα έχει λιγότερη δουλειά και που θα κάνει πολύ λιγότερες εφημερίες. Γιατί όταν ένα νοσοκομείο είναι υποστελεχωμένο, αυτό σημαίνει ότι μπορεί να κάνει ένας γιατρός και 8 βάρδιες 24ωρες τον μήνα”.

Η πρόεδρος των γιατρών του νοσοκομείου κάλεσε το Δημοτικό Συμβούλιο “να δημιουργήσετε μια επιτροπή, να προσπαθήσετε να διερευνήσετε τι μπορεί να κάνει ο δήμος, η τοπική αυτοδιοίκηση, ώστε να καταστήσει κάποια απ’ αυτές τις θέσεις ελκυστικές. Δηλαδή, θα μπορούσε να δώσει κάποια ιδιαίτερα κίνητρα στους γιατρούς μας για να μπορέσουν να έρθουν; Αυτό να διερευνήσετε, εκτός από το ψήφισμα που είναι εξαιρετική πρωτοβουλία”.

 

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ

Απαντώντας ο δήμαρχος είπε: “Πολύ καλή πρόταση και πολύ καλή ιδέα αυτό για τη συγκρότηση της επιτροπής, για να δούμε κι εμείς ως Δήμος Καλαμάτας τι παροχές μπορούμε να προσφέρουμε για να γίνει ελκυστική η πόλη μας. Γιατί γνωρίζω ότι προκηρύσσονται θέσεις, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχουν οι αντίστοιχες προτάσεις για να τις ‘πληρώσουν’ αυτές”.

Απαντώντας σε επικρίσεις του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Β. Τζαμουράνη για το δεύτερο ψήφισμα που δεν υπήρχε στον φάκελλο της ημερήσιας διάταξης, ο δήμαρχος Θαν. Βασιλόπουλος δήλωσε, μεταξύ άλλων: “Μόλις λάβαμε το ψήφισμά σας, το επεξεργαστήκαμε, είπαμε ότι επί της αρχής συμφωνούμε, το διαμορφώσαμε λίγο όπως θεωρούμε εμείς ότι πρέπει να αποτυπωθεί, γιατί το ζήτημα είναι να εκφράσουμε την αγωνία μας και όχι να κατηγορούμε κανέναν. Δεν πρέπει να κάνουμε πολιτική μέσα από τα ψηφίσματά μας, να εκφράζουμε την αγωνία μας και να ζητάμε λύσεις. Είχε ακραίες εκφράσεις μέσα. Δεν λέμε όχι κατά του ψηφίσματός σας, λέμε ναι με τον τρόπο που τον παρουσιάζουμε εμείς. Ακραία έκφραση είναι αυτό που λέτε, για την αδιαφορία του υπουργείου. Το υπουργείο έχει αδιαφορία, αν δε δίνει θέσεις. Οταν δίνει θέσεις και δεν καλύπτονται, πρέπει να σκύψουμε όλοι να δούμε ποιος είναι ο λόγος και να βρούμε άλλες λύσεις”.

 

* Ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Δημήτρης Οικονομάκος μίλησε για “τεράστιο πρόβλημα με αιτίες” και ανέφερε, μεταξύ άλλων: “Υποστελέχωση δημόσιων υπηρεσιών, η γιγάντωση και ο θησαυρισμός του ιδιωτικού τομέα και ό,τι δεν δίνονται χρήματα από την κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ενωση. Λάποιος έχει την ευθύνη που φθάσαμε ως εδώ. Εχουμε από τις καλύτερες Ιατρικές Σχολές στην Ευρώπη και στην υγεία είμαστε οι χειρότεροι. Θέλουμε στο ψήφισμα να αναφέρονται οι αιτίες και μέτρα και συγκεκριμένες προτάσεις. Ψηφίζουμε με ενστάσεις το ψήφισμα της παράταξης Καλαμάτα Μετά”.

 

ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ Β. ΤΖΑΜΟΥΡΑΝΗ

Σχολιάζοντας τα όσα έγιναν στο Δημοτικό Συμβούλιο ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Β. Τζαμουράνης παρατήρησε: “Προτάσσοντας την κομματική του ταυτότητα και όχι την αυτοδιοικητική του ευθύνη, στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο κ. δήμαρχος με προκλητικό τρόπο χρησιμοποίησε κάθε πολιτικό τερτίπι για να αποφύγει την ψηφοφορία στο ψήφισμα της παράταξης «Καλαμάτα Μετά», το οποίο είχαμε θέσει εμπρόθεσμα προς συζήτηση.

Η παράταξη της αξιωματικής ντιπολίτευσης ανέλαβε πρωτοβουλία για τη διεκδίκηση της στελέχωσης του Νοσοκομείου Καλαμάτας με το απαραίτητο στελεχιακό δυναμικό σε ιατρικό, παραϊατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Αποκορύφωμα της δυσλειτουργίας του νοσηλευτικού ιδρύματος της πόλης μας αποτελεί η μερική λειτουργία του αιμοδυναμικού τμήματος και η παντελής έλλειψη ειδικευμένου ογκολόγου για την λειτουργία του ογκολογικού τμήματος.

Είναι αδιανόητο συμπολίτες μας με βαριά νόσο, που χρειάζονται συγκεκριμένες ημερομηνίες για θεραπείες, να υποχρεώνονται να μετακινούνται στην Τρίπολη, στην Πάτρα και στην Αθήνα.

Η δημοτική αρχή μπροστά σε αυτή την απαράδεκτη κατάσταση μέχρι σήμερα παραμένει απλός θεατής!

Στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο κ. Βασιλόπουλος και τα μέλη της παράταξης της πλειοψηφίας όχι μόνο αρνήθηκαν τη θετική τους ψήφο στην πρόταση μας, αλλά ο κ. δήμαρχος για να δείξει το δήθεν ενδιαφέρον του και να αποπροσανατολίσει τους πολίτες κατέθεσε δικό του ψήφισμα, στο οποίο δεν υπήρχε ούτε μια λέξη για τις ευθύνες του αρμόδιου υπουργείου και της 6ης ΔΥΠΕ.

Καταγγέλλουμε την πολιτική στάση του δημάρχου και της δημοτικής Αρχής, γιατί πιστεύουμε πως ήρθε η ώρα επιτέλους να διεκδικήσουμε δυναμικά τη στελέχωση του νοσοκομείου μας, έτσι όπως αξίζει στους πολίτες της Καλαμάτας, της μεγαλύτερης πόλης της Πελοποννήσου.

Η παράταξηήμας θα είναι στην πρώτη γραμμή, προκειμένου να απαιτήσουμε το αυτονόητο που αφορά στη δυνατότητα των συμπολιτών μας να τους παρέχονται υπηρεσίες υψηλού επιπέδου στο Νοσοκομείο της Καλαμάτας.

Κοινοποιούμε το ψήφισμα το οποίο αρνήθηκε να ψηφίσει ο κ. δήμαρχος, δηλώνοντας ότι εμπεριέχει «ακραίες εκφράσεις»(!), προκειμένου όλοι οι συμπολίτες μας να αντιληφθούν την κομματική εξάρτηση του δημάρχου της πόλης μας”.