Τρίτη, 13 Φεβρουαρίου 2024 08:26

Ο Βασιλόπουλος υποψήφιος πρόεδρος της ΠΕΔ Πελοποννήσου

 

Υποψήφιος για την προεδρία της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων (ΠΕΔ) Πελοποννήσου θα είναι ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, στις εκλογές που θα διεξαχθούν αύριο Τετάρτη, κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης της Ενωσης, στο αμφιθέατρο του Μουσικού Σχολείου Τρίπολης, στις 3 μετά το μεσημέρι.

Η γενική συνέλευση θα εκλέξει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΔ που αποτελείται από 21 μέλη, τους εκπροσώπους της στην ΚΕΔΕ και τα μέλη του Εποπτικού Συμβουλίου.

Ο δήμαρχος Καλαμάτας Θαν. Βασιλόπουλος θα είναι υποψήφιος για την προεδρία της ΠΕΔ Πελοποννήσου με την παράταξη Ανεξάρτητη Δημοκρατική Αυτοδιοικητική Κίνηση (ΑΔΑΚ), στην οποία συμμετέχουν δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι απ’ όλη την Πελοπόννησο.

Υποψήφιος πρόεδρος της ΠΕΔ θα είναι και ο δήμαρχος Επιδαύρου Τάσος Χρόνης, με την παράταξη Κίνημα Ενότητας για την ΠΕΔ Πελοποννήσου.

Υποψήφιος για το Δ.Σ. της ΠΕΔ θα είναι και ο δημοτικός σύμβουλος Καλαμάτας με τη “Λαϊκή Συσπείρωση” Δημήτρης Οικονομάκος.

 

“ΣΥΝΕΙΔΗΤΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ”

Σε μήνυμά του προς τους εκπροσώπους των δήμων της Πελοποννήσου στη γενική συνέλευση της ΠΕΔ, ο δήμαρχος Καλαμάτας, μεταξύ άλλων, αναφέρει:

“Μπροστά μας έχουμε μία κρίσιμη πενταετία, γεμάτη προκλήσεις και προοπτικές. Ως αυτοδιοικητικοί οφείλουμε, υπηρετώντας τους δήμους μας αλλά και συνολικά τις προοπτικές προόδου της Πελοποννήσου, να καλλιεργήσουμε μία ουσιαστική, γόνιμη και παραγωγική συνεργασία.

Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) Πελοποννήσου, εκ του καταστατικού της σκοπού, ως το θεσμικό όργανο συλλογικής έκφρασης της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, αυτή την ανάγκη έρχεται να υπηρετήσει, δηλαδή, την εκπροσώπηση και οργανωμένη συνεργασία μεταξύ των Δήμων της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Για την εκπλήρωση των σκοπών αυτών οφείλουμε ως αυτοδιοικητικοί να εργαζόμαστε καθημερινά, οικοδομώντας μέσω της συνεργασίας μας, στέρεες βάσεις για τη βελτίωση, την ενίσχυση και την αποδοτικότερη λειτουργία των Δήμων μας, προκειμένου να παρέχουμε ακόμα καλύτερες υπηρεσίες και δυνατότητες προς τους συμπολίτες μας. Σε αυτή την κατεύθυνση, η ένωση των αυτοδιοικητικών δυνάμεων δεν αποτελεί τυπική υποχρέωση, αλλά συνειδητή πολιτική επιλογή.

Εντός αυτού του πλαισίου, έχει συγκροτηθεί και πορεύεται με σταθερό βηματισμό, με υπευθυνότητα, σοβαρότητα, πνεύμα συνεννόησης και συνεργασίας, η Ανεξάρτητη Δημοκρατική Αυτοδιοικητική Κίνηση (Α.Δ.Α.Κ.), με τη συμμετοχή δημάρχων και δημοτικών συμβούλων απ’ όλη την Περιφέρεια Πελοποννήσου, με σκοπό την υπηρέτηση των αναπτυξιακών προοπτικών και της δίκαιης διεκδίκησης για όλους τους δήμους μας και εν γένει συνολικά για την Περιφέρειά μας.

Οι προτεραιότητες της ΑΔΑΚ περιλαμβάνονται σε συγκεκριμένους άξονες δράσης:

Οικονομικά των ΟΤΑ με διεκδίκηση για οικονομική αυτοτέλεια των δήμων, καθώς και επαναπροσδιορισμός των προβλεπόμενων ΚΑΠ και ΣΑΤΑ, σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες κάθε δήμου. Σύγχρονη διοίκηση των ΟΤΑ με προτεραιότητα στον ψηφιακό μετασχηματισμό των υπηρεσιών, στην εφαρμογή νέων τεχνολογιών και στην αναγκαία ενίσχυση των δήμων με μόνιμο και εξειδικευμένο προσωπικό.

Διαχείριση απορριμμάτων με περαιτέρω συνεργασία - ενίσχυση του ρόλου του ΦοΔΣΑ ως προς την υποστήριξη των δήμων, με στόχο τη μείωση του κόστους διαχείρισης μέσω της εφαρμογή πολιτικών μείωσης του όγκου των απορριμμάτων (διαλογή στην πηγή, ενίσχυση ρευμάτων ανακύκλωσης κλπ.) και άλλων δράσεων κυκλικής οικονομίας.

Αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων, με ενίσχυση του υποστηρικτικού - συντονιστικού ρόλου της ΠΕΔ προς τους δήμους - μέλη της και ενθάρρυνση των διαδημοτικών συνεργασιών. Στόχος οι δήμοι να είναι πλήρως και διαρκώς ενημερωμένοι προκειμένου να αξιοποιούν στο σύνολό τους όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά προγράμματα, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς τους.

Εξωστρέφεια και δράσεις αξιοποίησης του φυσικού και πολιτιστικού αποθέματος των δήμων και συνολικά της Περιφέρειας. Στόχος πέραν της υποστήριξης της ΠΕΔ στην ανάληψη πρωτοβουλιών και δράσεων στους τομείς του πολιτισμού, τουρισμού, αθλητισμού, γαστρονομίας, ειδικών θεματικών εκδηλώσεων, προβολής και εκθέσεων, να οικοδομηθεί μια σταθερή σχέση συνεργασίας με την Περιφέρεια για την ολοκληρωμένη προβολή των δήμων και κατ’ επέκταση της Πελοποννήσου.

Ανθεκτικότητα με δράσεις θωράκισης των δήμων σε όλα τα επίπεδα πολιτικής προστασίας, καθώς και εμβάθυνση της συνεργασίας για την υλοποίηση πολιτικών που απαντούν στις σύγχρονες ανάγκες, της κλιματικής ουδετερότητας και των έξυπνων και ‘πράσινων’ πόλεων.

Η ΠΕΔ Πελοποννήσου μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει ένα ρόλο συντονιστικό, και καταλυτικά ουσιαστικό τα επόμενα χρόνια. Υποστηρίζοντας τους δήμους - μέλη της, διεκδικώντας λύσεις που βελτιώνουν τη λειτουργία των δήμων, καθιστώντας τους περισσότερο αποτελεσματικούς στην άσκηση των αρμοδιοτήτων τους, χαράσσοντας στρατηγική και υλοποιώντας προγράμματα και δράσεις με στόχο την ομαλή μετάβαση των δήμων μας στη νέα εποχή”.