Τετάρτη, 14 Φεβρουαρίου 2024 21:30

Δήμος Καλαμάτας: Ελεγχοι για παραβιάσεις κοινόχρηστων χώρων

“Το αμέσως επόμενο διάστημα θα γίνουν έλεγχοι για τις παραβιάσεις των κοινόχρηστων χώρων” που παραχωρούνται σε καταστήματα εστίασης, επεσήμανε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Καλαμάτας Παντελής Δρούγας, απαντώντας σε ερώτηση - παρέμβαση του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Βασίλη Τζαμουράνη, στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο.

Η παρέμβαση του κ. Τζαμουράνη έγινε με αφορμή την ανακοίνωση από τον δήμο ότι “από τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου, η Διεύθυνση Δημοτικής Αστυνομίας θα προβεί σε αυστηρούς ελέγχους και βεβαίωση αντίστοιχων παραβάσεων για: α) κίνηση οχημάτων σε πεζόδρομους, β) ωράριο τροφοδοσίας καταστημάτων, γ) παράνομες σταθμεύσεις σε πεζόδρομους - πεζοδρόμια - ποδηλατοδρόμους - σε στάσεις μέσων μαζικής μεταφοράς και λοιπές παράνομες σταθμεύσεις”.

Αφού εξέφρασε την ικανοποίησή του για τους εκτεταμένους ελέγχους που ξεκινούν, ο Β. Τζαμουράνης παρατήρησε πως “θα περίμενα να επεκτείνετε αυτή τη δραστηριότητα της Δημοτικής Αστυνομίας και στους κοινόχρηστους χώρους, οι οποίοι συστηματικά παραβιάζονται”. Υπενθύμισε ότι πριν από την πανδημία υπήρχαν κίτρινες γραμμές που οριοθετούσαν τους κοινόχρηστους χώρους και πως κατά την πανδημία το μέτρο αναιρέθηκε και δόθηκε από την κυβέρνηση η δυνατότητα στους καταστηματάρχες να αυξήσουν τους χώρους τους κατά 50%. “Η πανδημία έχει περάσει εδώ και 2 χρόνια και βλέπω ότι πολλές επιχειρήσεις και ειδικά του κέντρου παραβιάζουν την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου περί παραχώρησης κοινόχρηστων χώρων”.

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας έκανε λόγο για μείωση του δημόσιου χώρου και για αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ καταστημάτων.

Στην απάντησή του ο αντιδήμαρχος Παντ. Δρούγας ανέφερε ότι “από κάπου πρέπει να ξεκινήσουμε” και πρόσθεσε: “Στην παρούσα φάση προέχουν οι πεζόδρομοι, οι θέσεις ΑμεΑ, οι θέσεις που καταλαμβάνουν οι οδηγοί στις στάσεις λεωφορείων, πεζόδρομους κλπ. Σε δεύτερο χρόνο, δεν έχουμε ξεχάσει τους κοινόχρηστους χώρους. Ηδη ενημερώνουμε τους καταστηματάρχες. Βρισκόμαστε στο 60 με 70% της ενημέρωσης, τους ενημερώνουμε εγγράφως, όσον αφορά τους κοινόχρηστους. Κι επίκεινται έλεγχοι στο αμέσως επόμενο διάστημα, αφού ολοκληρωθεί η ενημέρωση όλων”.

Γ.Σ.