Πέμπτη, 05 Δεκεμβρίου 2013 13:10

Κατά της διεκδίκησης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης η Λαϊκή Συσπείρωση Καλαμάτας

Κατά της διεκδίκησης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης από την Καλαμάτα τάσσεται με ανακοίνωσή της η Λαϊκή Συσπείρωση.

 

Ακολουθεί αναλυτικά η ανακοίνωση:

"Η «Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης» είναι ένας αντιδραστικός θεσμός. Είναι ένα από τα εργαλεία ιδεολογικής χειραγώγησης των λαών της Ευρώπης. Δίνει «έμφαση στην ευρωπαϊκή διάσταση» του θεσμού, δηλαδή, στην ικανοποίηση της επιταγής του ευρωπαϊκού κεφαλαίου για «ενιαία ευρωπαϊκή ταυτότητα», για πανευρωπαϊκή πολιτιστική ομογενοποίηση. Κυρίαρχο κριτήριο της διαδικασίας επιλογής είναι το ποιος θα είναι περισσότερο «ευρωπαϊστής».

Ο θεσμός καθόλου δεν έχει σαν στόχο το «άνοιγμα» στο ευρωπαϊκό κοινό των πολιτιστικών πλευρών της συγκεκριμένης πόλης, περιοχής ή χώρας. Αντίθετα στοχεύει στην περιθωριοποίηση του λαϊκού πολιτισμού και της παράδοσης, στην εξαφάνιση της προοδευτικής καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Στην Καλαμάτα των χιλιάδων ανέργων, των εκατοντάδων οικογενειών που ζουν σε συνθήκες πλήρους εξαθλίωσης και τρέφονται από τα συσσίτια του Δήμου, που η εργατική τάξη ζει σε εργασιακό μεσαίωνα και οι επαγγελματίες βάζουν λουκέτα στα καταστήματά τους, αποτελεί πρόκληση να διεκδικεί η ΔΑ την ανακήρυξης της Καλαμάτας ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για να κατασπαταληθούν εκατομμύρια ευρώ, που θα κερδίσουν οι εργολάβοι, οι έμποροι της τέχνης, οι ατζέντηδες, οι χορηγοί, οι μεγάλοι τουριστικοί όμιλοι και θα πληρώσει ακριβά το μάρμαρο ο λαός.

Η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα, η νεολαία, οι γυναίκες, οι άνεργοι, πρέπει να γυρίσουν την πλάτη και να εκφράσουν την αντίθεσή τους στον θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της ΕΕ και της πλουτοκρατίας, στον πολιτισμό της αστικής τάξης που προωθεί και προβάλλει τις ξεπερασμένες αντιδραστικές θεωρίες και τα ψευτοϊδανικά..

Υπάρχει, άλλωστε και η αντίστοιχη εμπειρία από τις προηγούμενες πολιτιστικές πρωτεύουσες (Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Πάτρα) όπου κατασπαταλήθηκαν δεκάδες εκατομμύρια Ευρώ, που πήγαν στις τσέπες των τρωκτικών και το μάρμαρο το πλήρωσαν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα. Όσον αφορά τους εργαζόμενους στις κατασκευές, μισθοί πείνας και ανασφάλιστη εργασία".

Τα εργατικά συνδικάτα, οι πολιτιστικοί σύλλογοι και φορείς, το κίνημα της νεολαίας, των ανθρώπων της Τέχνης και των Γραμμάτων, να συσπειρωθούν και να παλέψουν συντονισμένα ενάντια στην εμπορευματοποίηση του πολιτισμού και τον ψευτοπολιτισμό της ΕΕ του κεφαλαίου. Να παλέψουν με στόχο την καθημερινή προσπάθεια για την καλλιέργεια και την προβολή της προοδευτικής δημιουργίας, της Τέχνης που εκφράζει τη ζωή, τους αγώνες, τα οράματα της εργατικής τάξης. Να παλέψουν για την ανάπτυξη του λαϊκού πολιτισμού και της ερασιτεχνικής δημιουργίας.