Παρασκευή, 08 Μαρτίου 2024 11:06

Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας: Οι καθυστερήσεις έργων στο επίκεντρο της λογοδοσίας

Τα σοβαρά ζητήματα με τις καθυστερήσεις σημαντικών έργων, τις εκκρεμότητες με τις πολεοδομικές μελέτες, τις θέσεις στάθμευσης που χάνονται, την ανάγκη κατασκευή νέων σχολικών κτηρίων, τη λειτουργία και αξιοποίηση του Μεγάρου Χορού, το έργο του νέου αγωγού μεταφοράς νερού Φ800 και το κτήριο της πρώην σχολής Νοσοκόμων εξετάστηκαν στην πρώτη λογοδοσία του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, το απόγευμα της Τετάρτης, σε μια συνεδρίαση που έφθασε κοντά τις 5 ώρες.

Τα θέματα αυτά τέθηκαν από τους συμβούλους της μείζονος μειοψηφίας, της παράταξης Τζαμουράνη και απαντήθηκαν από τον δήμαρχο Θανάση Βασιλόπουλο, αρμόδιους αντιδημάρχους και δημοτικούς συμβούλους, ενώ εξετάστηκαν και δύο θέματα από τους προέδρους των Κοινοτήτων Καλαμάτας και Μικρής Μαντίνειας, που κληρώθηκαν μεταξύ ερωτήσεων από 6 συνολικά προέδρους κοινοτήτων.
Τα θέματα – ερωτήσεις που συζητήθηκαν, ήταν των συμβούλων της μειοψηφίας: 1) Του Γιώργου Σωφρονά “Λειτουργία και αξιοποίηση του Μεγάρου Χορού”. 2) Του Κώστα Τσαπόγα “Πρόοδος του έργου αντικατάστασης του κεντρικού αγωγού ύδρευσης Φ/600 με τον νέο Φ/800 και κατασκευή των δεξαμενών στο Πήδημα και τον Άγιο Ιωάννη Καρβούνη”. 3) Του Θανάση Τσιγαρίδη “Προβλήματα στις σχολικές μονάδες - χρηματοδότηση - νέα κτίρια για Ειδικό Δημοτικό Σχολείο και ΕΝΕΕΓΥΛ”. 4) Του Βασίλη Κανάκη “Κτήριο πρώην σχολής Νοσοκόμων. Ερωτήσεις, διαπιστώσεις και προτάσεις σχετικά με το μέλλον του και το πρόσφατο παρελθόν του”. 5) Της Ευγενίας Κούβελα - Κάτσαρη “Απώλεια χώρων στάθμευσης, λόγω συνεχών αναπλάσεων στο κέντρο της πόλης, σε συνδυασμό με την προωθούμενη εκμίσθωση του δημοτικού πάρκινγκ Νέδοντα σε ιδιώτη, με όρους δυσμενέστερους για τους δημότες”. 6) Του Σπύρου Χανδρινού    “Καθυστερήσεις στην υλοποίηση σημαντικών έργων υποδομών στρατηγικής σημασίας για την τουριστική ανάπτυξη της Καλαμάτας”. 7) Του Βασίλη Τζαμουράνη “Εξέλιξη των πολεοδομικών υποθέσεων του Δήμου Καλαμάτας (χρονοδιαγράμματα, καθυστερήσεις, προβλήματα κλπ.)”.
Τα θέματα - ερωτήσεις από τους προέδρους κοινοτήτων που συζητήθηκαν, ήταν: 1) Του προέδρου Μικρής Μαντίνειας Στέλιου Λιακέα “Πορεία εκμετάλλευσης του κτηρίου ιδιοκτησίας Βασιλείου και Ευδοκίας Παναγιώταρου”. 2) Του προέδρου της Κοινότητας Καλαμάτας Παναγιώτη Λύρα με θέμα “Πρώην ιδιοκτησία μονής Καλογραιών και νυν ιδιοκτησία του Δήμου Καλαμάτας στην ομώνυμη συνοικία. Τι μέλλει γενέσθαι;”.

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΟΘΗΚΑΝ
Μεταξύ των απαντήσεων που δόθηκαν, από τον δήμαρχο Καλαμάτας Θαν. Βασιλόπουλο και όχι μόνο:
Για το Μέγαρο Χορού: Ολιστική αξιοποίηση των χώρων του. Προμήθεια σύγχρονου εξοπλισμού. Ενεργειακή αναβάθμιση και στελέχωσή του. Στιβαρή ανεξάρτητη διοίκηση με καλλιτεχνικό διευθυντή.
Για τον Φ800, τις δεξαμενές στο Πήδημα και τον Αγιάννη Καρβούνη: Η δημοτική αρχή θέτει ως πρώτη προτεραιότητα τις υποδομές ύδρευσης, αποχέτευσης, αντιπλημμυρικών. Αν δεν είχαν παρέμβει οι Αντώνης Σαμαράς και Κυριάκος Μητσοτάκης, ενδεχομένως, το έργο του Φ800 να είχε χαθεί. Η καλύτερη λύση για την όδευση του Φ800 με τα λιγότερα προβλήματα, αφού αποκλείστηκε η Αθηνών, ήταν η Νέα Είσοδος.
Για τη σχολική στέγη: Είναι πρωτόγνωρο το έργο συντηρήσεων κι επισκευών που έχει γίνει. Διεκδικούνται από τις “Κτιριακές Υποδομές” η κατασκευή του νέου Δημοτικού Σχολείου (5ο και 17ο Δημοτικά) στην περιοχή του ΚΤΕΛ και νέου νηπιαγωγείου στον ίδιο χώρο. Ανακατασκευή του νηπιαγωγείου στη Ράχη και νέο κλειστό προπονητήριο σε σχολείο (το πιθανότερο στα Γιαννιτσάνικα). Το Ειδικό Δημοτικό είναι πρώτη προτεραιότητα στις διεκδικήσεις για να βρει χρηματοδότηση - έχει κατατεθεί ως πρόταση στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” από τον Μάρτιο του 2021.
Για τα πολεοδομικά σχέδια που παραμένουν σε εκκρεμότητα: Οι πολεοδομικές μελέτες Ασπροχώματος, Βέργας και Μικρής Μαντίνειας ξεκίνησαν το 1994(!) και της Κηπούπολης το 2000(!).    Η κρίσιμη πολεοδόμηση της Ανατολικής Παραλίας από το 2021 δεν έχει ακόμα ανάδοχο(!). Το Τμήμα Χωροταξίας της Διεύθυνσης Πολεοδομίας που το 2023 ασχολήθηκε με 1.850 αιτήσεις πολιτών(!) έχει μόνο δύο υπαλλήλους και τον προϊστάμενο(!). Για χρήσεις γης τη φετινή χρονιά μέχρι τώρα έχει 600 αιτήματα(!).
Γ.Σ.