Σάββατο, 09 Μαρτίου 2024 14:58

Κριτική Χανδρινού στη δημοτική αρχή για “υποβάθμιση μαρίνας”

“Η μαρίνα της Καλαμάτας... ‘βυθίζεται’, βρίσκεται στο σημείο μηδέν”, παρατηρεί ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Σπύρος Χανδρινός, με αφορμή τα όσα ειπώθηκαν στην ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας του Δημοτικού Συμβουλίου, την περασμένη Τετάρτη.

Επικρίνοντας τη δημοτική αρχή που δεν την έχει ακόμα παραλάβει, εκτιμά ότι “η υποβάθμιση της μαρίνας και των εγκαταστάσεών της θα οδηγήσει σε οδυνηρές οικονομικές συνέπειες, τόσο για τα συμφέροντα του δήμου όσο και της επιχειρηματικής κοινότητας της πόλης”.

Αναλυτικά, σε γραπτή του δήλωση ο Σπ. Χανδρινός σημειώνει:

“Η έναρξη της τουριστικής σεζόν έχει ξεκινήσει όμως δυστυχώς, όπως αποκαλύφθηκε κατά την χθεσινή ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας στο Δημοτικό Συμβούλιο, η μαρίνα της Καλαμάτας βρίσκεται στο σημείο μηδέν.

Αυτό προέκυψε μετά από ερώτησή μου σχετικά με τη διαδικασία που έχει ακολουθηθεί για την αξιοποίησή της. Η απάντηση που έλαβα από την δημοτική αρχή πραγματικά ξεπερνά κάθε προηγούμενο επιπολαιότητας και προχειρότητας.

Η μαρίνα της Καλαμάτας, όπως όλοι γνωρίζουμε με απόφαση του υπουργείου Τουρισμού, το Νοέμβριο 2022 κρίθηκε μη νόμιμη σε ό,τι αφορά την χωροθέτηση και την λειτουργία της.

Ο δήμαρχος ισχυρίστηκε ότι η δημοτική αρχή ενημερώθηκε για αυτήν την απόφαση τον Μάρτιο 2023 και παραδέχθηκε ότι αυτοδίκαια η μαρίνα έπρεπε να παραδοθεί στον δήμο και να ξεκινήσουν οι διαδικασίες νομιμοποίησης και αξιοποίησης της.

Δυστυχώς, ένα ακριβώς χρόνο μετά, το Μάρτιο του 2024, όχι μόνο η μαρίνα δεν έχει ακόμα(!) παραδοθεί στον δήμο αλλά δεν έχει καν ξεκινήσει η διαδικασία νόμιμης χωροθέτησής της.

Έκπληκτοι ακούσαμε από αρμόδια αντιδήμαρχο ότι πρόκειται να παραδοθεί στις 29 Μαρτίου 2024 (πρώτη ημερομηνία είχε τεθεί η 30η Νοεμβρίου 2023), ημερομηνία μάλιστα που αμφισβητήθηκε και από τη μεριά του δημάρχου.

Με λίγα λόγια, λοιπόν, στους 12 μήνες που πέρασαν: α) δεν έχει παραληφθεί ακόμα η μαρίνα (με άγνωστο το χρόνο παραλαβής), β) η δημοτική αρχή ούτε καν έχει αρχίσει τις διαδικασίες για την κατάθεση ενός φακέλου νόμιμης χωροθέτησης και αδειοδότησης, προκειμένου η μαρίνα να αποκτήσει προστιθέμενη αξία, γ) η προγραμματική σύμβαση για αξιοποίηση και τη δημοπράτηση που έχει υπογράψει ο δήμος με τον Αναπτυξιακό του Οργανισμό ‘Αειφόρος Πόλη’ είναι εντελώς στον αέρα, αφού ο οργανισμός δεν διαθέτει την απαραίτητη εκ του νόμου στελέχωση και πιστοποίηση, δ) δεν υπάρχει κανένας προγραμματισμός και χρονοδιάγραμμα για τη νόμιμη λειτουργίας της μαρίνας.

Η υποβάθμιση της μαρίνας και των εγκαταστάσεών της θα οδηγήσει σε οδυνηρές οικονομικές συνέπειες, τόσο για τα συμφέροντα του δήμου όσο και της επιχειρηματικής κοινότητας της πόλης.

Η δημοτική αρχή οφείλει να κατανοήσει ότι πρέπει επιτέλους να αντιμετωπίσει με σοβαρότητα την έλλειψη στρατηγικών έργων υποδομής για την τουριστική ανάπτυξη.

Η μαρίνα της Καλαμάτας διαθέτει εγκαταστάσεις που υπηρετούν ανάγκες προηγούμενων δεκαετιών.

Η Καλαμάτα παρότι διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα, παραμένει ουραγός σε μεγάλα αναπτυξιακά έργα υποδομής. Η δημοτική αρχή αρκείται σε εξαγγελίες ψηφοθηρικής και όχι ουσιαστικής σημασίας, αγνοώντας τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η τουριστική ανάπτυξη λόγω της μεγάλης υστέρησης σύγχρονων υποδομών”.