Σάββατο, 16 Μαρτίου 2024 18:44

Στον αέρα η δημιουργία διαδημοτικού κυνοκομείου Καλαμάτας - Μεσσήνης

 

Στον αέρα, κυριολεκτικά στο σημείο μηδέν βρίσκεται η υπόθεση της δημιουργίας διαδημοτικού κυνοκομείου Μεσσήνης και Καλαμάτας, στα όρια του Δήμου Μεσσήνης.

Μια υπόθεση που βρίσκεται σε εκκρεμότητα από το 2020(!), για την οποία οι μέχρι τώρα απαντήσεις από τις δημοτικές αρχές έκρυβαν τη συγκεκριμένη δυσμενή πραγματικότητα.

Αυτό αποκαλύφθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, το βράδυ της Πέμπτης, μετά από παρέμβαση - ερώτηση του συμβούλου της μείζονος μειοψηφίας Βασίλη Κανάκη.

Οπως επεσήμανε ο κ. Κανάκης, από την τριμελή γνωμοδοτική επιτροπή χορήγησης άδειας ίδρυσης και λειτουργίας καταφυγίων ζώων συντροφιάς, τον ενημέρωσαν εγγράφως ότι δεν έχουν κατατεθεί διάγραμμα κάλυψης, τυπική διατομή του καταφυγίου, αποδεκτός τρόπος συλλογής λυμάτων, τεύχη στατικών υπολογισμών και δεν έχει γνωστοποιηθεί αν έχει κατατεθεί περιβαλλοντική μελέτη.

Ακόμα, στο έγγραφο επισημαίνεται ότι “στο οικόπεδο που έχει προταθεί ως χώρος για την κατασκευή του καταφυγίου, ένα τμήμα του εμφανίζεται ως ζώνη απαλλοτρίωσης από το αεροδρόμιο”.

Επικρίνοντας τη δημοτική αρχή, ο Β. Κανάκης παρατήρησε ότι “δεν πρέπει να εμπαίζουμε το Δημοτικό Συμβούλιο και τους δημότες”, ζήτησε υπεύθυνη απάντηση και σημείωσε πως επιβάλλεται να γίνει καταφύγιο και δημοτικό κτηνιατρείο, ενώ υπενθύμισε ότι άλλοι δήμοι (όπως η Τρίπολη) από το 2020, από το πρόγραμμα “Φιλόδημος” έχουν φτιάξει και λειτουργούν κυνοκομεία.

Απαντώντας, η αντιδήμαρχος Πιπίνα Κουμάντου ενημέρωσε ότι “ο άνθρωπος που είχε δεσμευτεί να μισθώσει ένα μεγάλο ακίνητο στον Δήμο Μεσσήνης (ο γειτονικός δήμος έχει αναλάβει τη δράση), αθέτησε την υπόσχεσή του. Και δήμος πρότεινε ένα δικό του ακίνητο κι έτρεξε τις διαδικασίες”. Παραδέχθηκε ότι “ήταν ατυχής επιλογή το ακίνητο αυτό, γιατί τμήμα του είναι στη ζώνη απαλλοτρίωσης του αεροδρομίου, στη συνέχεια του αεροδιαδρόμου” και ανέφερε, μεταξύ άλλων πως “εκεί περνάει ο δρόμος Καλαμάτα - Ριζόμυλος και αρδευτικά κανάλια του ΓΟΕΒ. Η Κτηνιατρική Υπηρεσία έχει ενστάσεις για τον χώρο, είναι κοντά σε κατοικημένη περιοχή”.

Η αποκάλυψη αυτή προκάλεσε και την αντίδραση του επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Δημήτρη Οικονομάκου, γιατί “3 χρόνια δεν είχαμε αυτή την ενημέρωση, στις ερωτήσεις που γίνονταν”.

Ο αντιδήμαρχος Γιώργος Φάβας που χειριζόταν το θέμα την προηγούμενη 4ετία, υπενθύμισε ότι επισπεύδων είναι ο Δήμος Μεσσήνης.

Γ.Σ.