Τετάρτη, 20 Μαρτίου 2024 09:04

Δήμος Καλαμάτας: Στις Βρυξέλλες για την αξιολόγηση του Κλιματικού Συμβολαίου

 

Για τις Βρυξέλλες αναχωρεί σήμερα Τετάρτη, αποστολή του Δήμου Καλαμάτας με επικεφαλής τον δήμαρχο Θανάση Βασιλόπουλο, για να παραστεί σε ειδική τελετή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εν αναμονή των αποτελεσμάτων της αξιολόγησης του Κλιματικού Συμβολαίου της Καλαμάτας και της απονομής του τίτλου πιστοποίησης.

Μάλιστα, για το συγκεκριμένο θέμα, ο δήμαρχος αναμένεται να εκφωνήσει ομιλία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ήδη στις Βρυξέλλες βρίσκονται ο αντιδήμαρχος Στρατηγικού Σχεδιασμού και Κλιματικής Ουδετερότητας Βασίλης Παπαευσταθίου και ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του δήμου, μέλος της ομάδας Στρατηγικού Σχεδιασμού του Βασίλης Διονυσόπουλος.

Για τον σκοπό και τη σημασία του ταξιδιού στις Βρυξέλλες, χθες ο δήμαρχος Θαν. Βασιλόπουλος παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, παρουσία αντιδημάρχων, φορέων και επιστημόνων που συμμετείχαν στις ομάδες εργασίας κατά τη φάση διεκδικήσεις εισόδου στην Ευρωπαϊκή Αποστολή, αλλά και κατά τη σύνταξη του Κλιματικού Συμβολαίου.

Ο δήμαρχος έκανε σύντομη αναφορά στο χρονικό των γεγονότων και των προσπαθειών που ξεκίνησαν 2,5 χρόνια πριν, αναφέροντας ότι “η προσπάθεια για τη συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή Αποστολή των 100 Κλιματικά Ουδέτερων και Έξυπνων πόλεων της Ε.Ε. έως το 2030, ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του ’21, στον προαύλιο χώρο του Μεγάρου Χορού, όπου η συμμετοχή του κόσμου έδειξε τη διάθεσή του να πάει την πόλη μας μπροστά.Ακολούθησε η ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, πολλές συσκέψεις, συναντήσεις, 28 θεματικά εργαστήρια πάνω σε 7 άξονες σε συνεργασία με φορείς του Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, καθώς και με 11 πανεπιστημιακά εργαστήρια. Υπογράψαμε 77 μνημόνια συνεργασίας με φορείς του Δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, με 17 δήμους, με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, με 4 μεγάλα Πανεπιστήμια της χώρας μας, με 2 τράπεζες, με εταιρεία τηλεπικοινωνιών για να φτάσουμε στην ολοκλήρωση της πρώτης φάσης υποβολής του οράματος για την Καλαμάτα του μέλλοντος. Το υποβάλλαμε τον Ιανουάριο του 2022,  εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή  και έτσι ξεκίνησε η 2η φάση, της σύνταξης του Κλιματικού Συμβολαίου της πόλης. Πώς θα μετατρέψουμε το όραμα και τη δουλειά που είχε γίνει στην πρώτη φάση, σε έργο μετρήσιμο κοινωνικά, περιβαλλοντικά, οικονομικά.  Η δουλειά αυτή ολοκληρώθηκε το Σεπτέμβριο του 2023, οπότε και στις 13 Σεπτεμβρίου παρουσιάσαμε το Κλιματικό Συμβόλαιο στους πολίτες της Καλαμάτας, οπότε εφόσον έλαβε και τη σύμφωνη γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης, το υποβάλλαμε ολοκληρωμένο. Ένα ολοκληρωμένο πλάνο δράσης, που περιελάμβανε 77 δράσεις που συγκροτούν 16 χαρτοφυλάκια, ομαδοποιημένα σε 4 σενάρια ή διαδρομές μετασχηματισμού, ιεραρχημένες σε πλάνα υλοποίησης και με χρονική αναφορά”.

 

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 2 ΔΙΣ.

Συνεχίζοντας, σημείωσε ότι “ο προϋπολογισμός του Κλιματικού Συμβολαίου ξεπερνά τα 2 δις ευρώ, και εφόσον υλοποιηθεί θα μειώσει τις εκπομπές σε ποσοστό πάνω από 80%. Το Κλιματικό Συμβόλαιο έλαβε την έγκριση ως προς την πληρότητα τον Νοέμβριο του 2023, και αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε εν αναμονή των εξελίξεων της τελικής πιστοποίησης”.

Ο δήμαρχος ενημέρωσε ότι σήμερα αποστολή του δήμου υπό τον ίδιο και τον τέως αντιδήμαρχο Νίκο Μπασακίδη  θα μεταβούν στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συμμετάσχουν σε ειδική τελετή, όπου θα υπάρξουν ανακοινώσεις για τα αποτελέσματα της αξιολόγησης του Κλιματικού Συμβολαίου. Να δουν αν η προσπάθεια της πόλης αυτά τα 2,5 χρόνια αξιολογήθηκε θετικά.

“Σύμφωνα με την ενημέρωσή μας, από την Πέμπτη το μεσημέρι με την ολοκλήρωση της ειδικής τελετής η Καλαμάτα θα ανήκει στις Ευρωπαϊκές πόλεις όπου έχουν λάβει την επίσημη πιστοποίηση, το label, ανοίγοντας το δρόμο πλέον των οριστικών μελετών και της υλοποίησης του Κλιματικού μας Συμβολαίου”, παρατήρησε ο κ. Βασιλόπουλος και κατέληξε: “Έχουμε αναφέρει πολλές φορές ότι οι προοπτικές που ανοίγονται για την Καλαμάτα είναι πολλές μέσα από τη συμμετοχή μας στο Mission, προοπτικές που αφορούν το μέλλον της πόλης μας. Εν αναμονή των σπουδαίων ανακοινώσεων σε δύο μέρες θέλω να ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου όλους όσοι συμμετείχαν σε αυτή τη  μεγάλη προσπάθεια, αυτής της δουλειάς που έγινε στα 2,5 χρόνια που πέρασαν. Καλή μας επιτυχία”.

 

* Στις προοπτικές που ανοίγονται για την Καλαμάτα αναφέρθηκε ο τέως αντιδήμαρχος και αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Νίκος Μπασακίδης, που συνέβαλε στην προσπάθεια για ένταξη της Καλαμάτας στις 100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις. Επεσήμανε τη σπουδαιότητα του εγχειρήματος με τα πολύ σημαντικά οφέλη για την πόλη, προσπάθεια που επιβραβεύει, όπως είπε, τη συμμετοχή πολιτών και φορέων, την προσπάθεια της δημοτικής αρχής, και όλους όσοι εργάστηκαν άοκνα για να ενταχθεί η πόλη στις 100 κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις έως το 2030, προσπάθεια που συνεχίζεται εν αναμονή και της πιστοποίησης του Κλιματικού Συμβολαίου της πόλης. Αναφέρθηκε στις προοπτικές που ανοίγονται, προοπτικές για επενδύσεις, νέες θέσεις εργασίας, που επιβεβαιώνουν  και την εξωστρέφεια της πόλης. “Η Καλαμάτα επενδύει σε ένα βιώσιμο μέλλον”, είπε χαρακτηριστικά.