Πέμπτη, 21 Μαρτίου 2024 18:12

Ιστορική ημέρα για την Καλαμάτα: Ελαβε το "Mission Label" για τις 100 Κλιματικά Ουδέτερες και Έξυπνες Πόλεις (vid)

Σε πανηγυρικό κλίμα πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες, η τελετή απονομής της πιστοποίησης του Κλιματικού Συμβολαίου της Καλαμάτας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος μίλησε για ιστορική μέρα, καθώς η Καλαμάτα πήρε το σήμα αποστολής της Ε.Ε. μαζί με άλλες 22 πόλεις της Ευρώπης.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από τον δήμο, η Καλαμάτα, πλέον, με την απονομή της τιμητικής διάκρισης “Mission Label”, ανήκει επίσημα στις πιστοποιημένες πόλεις της Ευρωπαϊκής Αποστολής των 100 Κλιματικά Ουδέτερων και Έξυπνων Πόλεων της Ε.Ε. έως το 2030. Η τελετή, στην οποία συμμετείχε ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος ως επικεφαλής αποστολής του δήμου, έλαβε χώρα στην έδρα της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της διοργάνωσης “Ευρωπαϊκές Ημέρες Έρευνας και Καινοτομίας για το 2024”.

Πρόκειται για μία ημέρα ιστορική για την Καλαμάτα, με βάση την ίδια ενημέρωση, καθώς η πιστοποίηση δίνει το έναυσμα για την υλοποίηση των σχεδιασμών του δήμου, ανοίγοντας το δρόμο για την μετεξέλιξη της πόλης και την επίτευξη των στόχων της κλιματική ουδετερότητα τα επόμενα χρόνια.

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε.

Σύμφωνα με ενημέρωση από την Ε.Ε., το σήμα αποστολής της απονεμήθηκε σε 23 πόλεις που ανήκουν στην αποστολή της Ε.Ε. για κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις, μία από τις αποστολές της Ε.Ε. στο πλαίσιο του προγράμματος “Ορίζων Ευρώπη”. Το σήμα αναγνωρίζει τα σχέδια των πόλεων για την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας ήδη έως το 2030 και αποσκοπεί στη διευκόλυνση της πρόσβασης σε δημόσια και ιδιωτική χρηματοδότηση για την επίτευξη αυτού του στόχου. Οι πρώτες 10 πόλεις έλαβαν το σήμα τον Οκτώβριο του 2023.

Το σήμα αποστολής της Ε.Ε. απονεμήθηκε από την Iliana Ivanova, Επίτροπο αρμόδια για την καινοτομία, την έρευνα, τον πολιτισμό, την εκπαίδευση και τη νεολαία, κατά τη διάρκεια τελετής με δημάρχους και εκπροσώπους των πόλεων στις Ημέρες Έρευνας και Καινοτομίας της ΕΕ, το μεγαλύτερο φόρουμ στην Ευρώπη για να συζητηθεί το μέλλον της επιστήμης και της καινοτομίας και να δημιουργηθούν λύσεις από κοινού με τους πολίτες και τα ενδιαφερόμενα μέρη.

Οι 23 πόλεις που έλαβαν το σήμα, είναι: Ιωάννινα, Καλαμάτα, Κοζάνη, Θεσσαλονίκη (Ελλάδα), Χαϊδελβέργη (Γερμανία), Leuven (Βέλγιο), Espoo, Lahti, Lappeenranta, Tampere, Turku (Φινλανδία), Βαρκελώνη, Σεβίλλη (Ισπανία), Pecs (Ουγγαρία), Malmö (Σουηδία), Guimaraes, Λισαβόνα (Πορτογαλία), Φλωρεντία, Πάρμα (Ιταλία), Μασσαλία, Λυών (Γαλλία), Λεμεσός (Κύπρος) και Izmir (Τουρκία).

Το σήμα αποστολής της Ε.Ε. αποτελεί σημαντικό ορόσημο στο έργο των πόλεων. Αναγνωρίζει την επιτυχή ανάπτυξη των συμβάσεων πόλης για το κλίμα, οι οποίες περιγράφουν το συνολικό όραμα των πόλεων για κλιματική ουδετερότητα και περιλαμβάνουν σχέδιο δράσης, καθώς και επενδυτική στρατηγική. Οι πόλεις δημιουργούν από κοινού τις συμβάσεις πόλης για το κλίμα με τοπικούς ενδιαφερόμενους φορείς, συμπεριλαμβανομένου του ιδιωτικού τομέα και των πολιτών.

ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: “ΚΑΛΑΜΑΤΑ, OUR MISSION, GO ZERO”

Σε δήλωσή του ο δήμαρχος Καλαμάτας Θαν. Βασιλόπουλος, από τις Βρυξέλλες, αμέσως μετά την ανακοίνωση, σημείωσε: “Η σημερινή ημέρα είναι ιστορική για το δήμο μας, καθώς η Καλαμάτα έλαβε το ‘Mission Label’, την τιμητική διάκριση που κατατάσσει τη μεσσηνιακή πρωτεύουσα στις πιστοποιημένες πόλεις της Ευρωπαϊκής Αποστολής των 100 Κλιματικά Ουδέτερων και Έξυπνων Πόλεων της Ε.Ε. έως το 2030. Είναι μία ημέρα δικαίωσης για τη μεγάλη προσπάθεια που κάναμε όλοι μαζί, δήμος, φορείς και κάτοικοι της πόλης.

Στις 28 Απριλίου 2022 έγινε το πρώτο βήμα με την ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή Αποστολή. Σήμερα, 21 Μαρτίου 2024 η Καλαμάτα μπαίνει σε μία νέα εποχή, γεμάτη προκλήσεις σε όλους τους τομείς. Ως δήμος διαθέτουμε ένα αναλυτικό σχέδιο, το Κλιματικό μας Συμβόλαιο, που πλέον έχει και την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και δηλώνουμε αποφασισμένοι να το υλοποιήσουμε. Αξιοποιώντας την ευκαιρία που ανοίγεται μπροστά μας. Υπηρετώντας την αναπτυξιακή προοπτική της Καλαμάτας, διαμορφώνοντας την πορεία της πόλης για τις επόμενες δεκαετίες, θωρακίζοντας τις υποδομές και βελτιώνοντας αποφασιστικά την ποιότητα της ζωής μας.

Ως Καλαματιανοί αισθανόμαστε υπερήφανοι που η πόλη μας ανήκει στην μεγάλη οικογένεια της Ευρωπαϊκής Αποστολής. Η θετική αξιολόγηση του σχεδιασμού μας αποτελεί για εμάς τιμή.

Δεσμευόμαστε ότι θα εργαστούμε συστηματικά προκειμένου να πετύχουμε τους στόχους της Αποστολής. Να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας. Να κάνουμε την Καλαμάτα μία πόλη έξυπνη, φιλική και κλιματικά ουδέτερη. Καλαμάτα, our mission, go zero!”.

ΕΠΟΜΕΝΑ ΒΗΜΑΤΑ

Σύμφωνα με την ενημέρωσή της, η Ε.Ε. θα συνεχίσει να στηρίζει τις πόλεις στο έργο τους για τη μετατροπή των φιλόδοξων σχεδίων τους σε σειρά έργων. Αυτό περιλαμβάνει νέα στήριξη μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ). Σήμερα, η Επιτροπή και η ΕΤΕπ ανακοίνωσαν συμφωνία για τη συμπλήρωση των υπηρεσιών χρηματοοικονομικών συμβουλών που παρέχονται από την ΕΤΕπ ειδικά για τις πόλεις που συμμετέχουν στην αποστολή, ιδίως εκείνες στις οποίες έχει απονεμηθεί το σήμα αποστολής. Οι υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης της ευρωπαϊκής τοπικής ενεργειακής βοήθειας (ELENA) και της κοινής βοήθειας για τη στήριξη έργων στις ευρωπαϊκές περιφέρειες (JASPERS), συμπληρώνονται κατά περίπου 19 εκατ. ευρώ, τα οποία θα είναι προσβάσιμα για τις πόλεις των αποστολών μέσω ενός κεντρικού σημείου επαφής στην ΕΤΕπ. Η συμφωνία αυτή θα εφαρμοστεί στην επικείμενη τροποποίηση του προγράμματος εργασίας του προγράμματος “Ορίζων Ευρώπη” για το 2024.

Αργότερα εντός του τρέχοντος έτους, η Επιτροπή θα εγκαινιάσει έναν “Κόμβο της Αποστολής Πόλεων”. Η πρωτοβουλία αυτή θα βοηθήσει τις πόλεις που έχουν λάβει το σήμα αποστολής, να προετοιμάσουν έργα για επενδύσεις, θα τους προσφέρει ουδέτερες συμβουλές σχετικά με τις βέλτιστες χρηματοδοτικές λύσεις σε στενή συνεργασία με τις υφιστάμενες συμβουλευτικές υπηρεσίες και θα τις φέρει σε επαφή με επενδυτές. Ο Κόμβος Πρωτευούσης θα πρέπει επίσης να μετουσιώσει τις επενδυτικές στρατηγικές των πόλεων σε μια συγκεκριμένη σειρά αναγκών για προϊόντα και υπηρεσίες ανά τομέα, προκειμένου η βιομηχανία να αξιολογήσει καλύτερα τη ζήτηση και οι μεγάλες και μικρές επιχειρήσεις στην ΕΕ να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους.