Σάββατο, 30 Μαρτίου 2024 19:38

Τριφυλία: Προσεισμικούς ελέγχους στα σχολεία ζητεί η Τσιγκάνου

 

«Να γίνουν τώρα, χωρίς άλλη αναβολή, οι απαραίτητοι προσεισμικοί έλεγχοι για όλα τα σχολεία και όλα τα δημόσια κτήρια του δήμου» ζητεί η δημοτική σύμβουλος Τριφυλίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Κατερίνα Τσιγκάνου. 

Αναλυτικά η κ. Τσιγκάνου αναφέρει: «Μετά τη σεισμική δόνηση μεγέθους 5,7 Ρίχτερ, η οποία ανησύχησε όλη την Τριφυλία καθώς και τις γειτονικές περιοχές, ευτυχώς χωρίς σοβαρές ζημιές, αφού το επίκεντρο του σεισμού ήταν στη θαλάσσια περιοχή της Ζακύνθου, επανερχόμαστε στο αίτημά μας που είναι αίτημα όλων των φορέων του δήμου μας και που επανειλημμένα έχουμε θέσει: Να γίνουν τώρα, χωρίς άλλη αναβολή, οι απαραίτητοι προσεισμικοί έλεγχοι για όλα τα σχολεία και όλα τα δημόσια κτήρια του δήμου. Άμεσα να συγκροτηθεί η επιτροπή μηχανικών του δήμου εξετάζοντας πρώτα όσα κτήρια έχουν ήδη καταγραφεί με φθορές και βλάβες. Να δημοσιοποιηθούν τα αποτελέσματα, ώστε να γνωρίζουμε ποια κτήρια είναι ασφαλή. Δεν θα περιμένουμε πότε η πολιτεία θα στείλει μηχανικούς από το Τεχνικό Επιμελητήριο ούτε πότε θα ξαναγίνει σεισμική δόνηση! Ο σεισμός είναι ένα φυσικό φαινόμενο, δεν προειδοποιεί!

Η πρόγνωση του συγκεκριμένου σεισμού δεν είναι δυνατή. Η καλύτερη πρόγνωση είναι η πρόληψη. Η πρόληψη στα υπάρχοντα κτήρια επιτυγχάνεται αρχικά με τον προσεισμικό έλεγχο, ο οποίος δείχνει αν το κτήριο χρειάζεται περαιτέρω έλεγχο ή επισκευή.

Για τη «Λαϊκή Συσπείρωση» η αντισεισμική θωράκιση των σχολικών κτηρίων και των δημόσιων κτηρίων καθώς και των δημόσιων υποδομών (γέφυρες π.χ.) είναι έργο πρώτης προτεραιότητας που πρέπει να έχει ο δήμος, διότι από αυτήν εξαρτάται η ασφάλεια της ζωής και της περιουσίας των κατοίκων».