Παρασκευή, 05 Απριλίου 2024 08:00

"Νικόλαος Ζαχαριάς" το Ψηφιακό Μουσείο “Καλαμάτα 1821”

 

Να δοθεί το όνομα του εκλιπόντα Νικολάου Ζαχαριά, καθηγητή Αρχαιομετρίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, στην αίθουσα του Ψηφιακού Μουσείου “Καλαμάτα 1821”, στο Ιστορικό Δημαρχείο, αποφάσισε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, το βράδυ της Τετάρτης.

Στην εισήγησή του ο αντιδήμαρχος Βασίλης Παπαευσταθίου σημείωσε, μεταξύ άλλων,  ότι “ο καθηγητής Νίκος Ζαχαριάς υπήρξε λαμπρός επιστήμονας και φωτεινός άνθρωπος, με το έργο του στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου να είναι σημαντικό και πρωτοπόρο στην επιστήμη και στην

παγκόσμια ερευνητική κοινότητα. Το Εργαστήριο Αρχαιομετρίας της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών (Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών) του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, υπό τη διεύθυνσή του, εξοπλίστηκε με τεχνολογία αιχμής και στελεχώθηκε με νέους επιστήμονες, αναπτύσσοντας σπουδαία δραστηριότητα και ευρείες συνεργασίες στον τομέα της έρευνας, προέλευσης και χρονολόγησης αρχαίων αντικειμένων μέσω αρχαιομετρικών τεχνικών. Ο καθηγητής Ν. Ζαχαριάς υπήρξε πρότυπο επιστήμονα και μέντορα, υποστηρίζοντας με θέρμη τους νεότερους. Συνέγραψε πλείστα άρθρα και βιβλία, όντας δραστήριος, πολυσχιδής ευγενής και υποστηρικτικός σε κάθε συνεργασία, ενώ πλούσια ήταν η προσφορά του στην Καλαμάτα.

Ανάμεσα στο σπουδαίο έργο που άφησε στην πόλη μας ο Ν. Ζαχαριάς, ξεχωρίζει το ψηφιακό μουσείο του 1821, που στεγάζεται σε αίθουσα του Ιστορικού Δημαρχείου, μέρος του προγράμματος «Καλαμάτα 1821 - Δρόμοι Ελευθερίας». Το έργο του εκεί προικοδότησε την πόλη μας με μια σπουδαία παρακαταθήκη, δίνοντας την δυνατότητα επανασύνδεσης των κατοίκων και των επισκεπτών μας με τα ιστορικά γεγονότα του 1821, αναδεικνύοντας με μοναδικό τρόπο την ιστορία της Καλαμάτα μας. Για το έργο του αυτό θα ευγνωμονούμε την μνήμη του αιώνια”.

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Βασίλης Τζαμουράνης παρατήρησε ότι η πρόωρη απώλεια του Ν. Ζαχαριά αποτελεί μεγάλο πλήγμα για το πανεπιστήμιο και την πόλη. Μίλησε για τη χαρισματική του προσωπικότητα, για τον καθηγητή που ζούσε στην Καλαμάτα και συμμετείχε στην πνευματική και πολιτιστική της ζωή.

Ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Δημήτρης Οικονομάκος επεσήμανε τη διακριτικότητα και την εργατικότητα με τις οποίες ο Ν. Ζαχαριάς προσέφερε στην επιστήμη και την κοινωνία.

Για τις τιμές που πρέπει να αποδοθούν στον άνθρωπο της αρετής και της ελευθερίας Ν. Ζαχαριά μίλησε ο πρόεδρος της Κοινότητας Καλαμάτας Παναγιώτης Λύρας.

Ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος μίλησε για τη συνεισφορά του εξαιρετικού καθηγητή στην εκπαίδευση και την έρευνα, στους Δρόμους Ελευθερίας του “Καλαμάτα 1821”, στην ένταξη της Καλαμάτας στις 100 Κλιματικά Εξυπνες και Ουδέτερες Πόλεις και στην εξασφάλιση υποτροφιών για το πανεπιστήμιο του Λόουελ.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας τήρησε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Νίκου Ζαχαριά.

Γ.Σ.