Τρίτη, 09 Απριλίου 2024 08:09

12 πύργοι ναυαγοσωστών στις παραλίες του Δήμου Καλαμάτας

 

Δώδεκα πύργοι ναυαγοσωστών πρόκειται να τοποθετηθούν και να είναι σε ετοιμότητα και τη φετινή κολυμβητική περίοδο, από τον Ιούνιο έως και τον Σεπτέμβριο, στις πολυσύχναστες παραλίες του Δήμου Καλαμάτας.

Δύο πύργοι θα λειτουργήσουν και πάλι φέτος, στην Ανατολική Παραλία της πόλης τον Μάιο, σε σημεία που συγκεντρώνουν λουόμενους από νωρίς.

Χθες η Δημοτική Επιτροπή του δήμου ενέκρινε ανάδοχο και για τη φετινή ναυαγοσωστική κάλυψη των πολυσύχναστων ακτών, προϋπολογισμού 342.356,87 ευρώ, τον Γεώργιο Μιχαλιό (ήταν και τις προηγούμενες χρονιές) με ποσό 342.318,43 ευρώ.

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Βασίλης Τζαμουράνης σχολίασε το γεγονός ότι κατατέθηκε μόνο μία προσφορά και η τιμή που δόθηκε υπολείπεται μόλις κατά 38 ευρώ του προϋπολογισμού.

Εξέφρασε, επίσης, τον προβληματισμό μήπως θα έπρεπε να εξεταστεί η περίπτωση μέρος του εξοπλισμού που φαίνεται να είναι ακριβός, να αγοραστεί από τον δήμο και να τον έχει για μια 10ετία και στον διαγωνισμό να δίνεται μόνο η δουλειά στον ανάδοχο.

Ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος απάντησε ότι για τα Seatrak (μηχανήματα για να κάνουν αυτόματα το μπάνιο τους τα ΑμεΑ) ο δήμος πληρώνει συντήρηση για τα δικά του μηχανήματα 6.200 ευρώ, ενώ το καινούργιο μηχάνημα που βάζει η εταιρεία για ένα χρόνο κάνει 5.000 ευρώ.

Ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Σπύρος Χανδρινός χαρακτήρισε αστεία την έκπτωση των 38 ευρώ.

 

ΔΥΟ ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΕΣ ΤΟ ΜΑΙΟ

Και η φετινή ναυαγοσωστική κάλυψη στον Δήμο Καλαμάτας αφορά δύο περιόδους: α) Την χρονική περίοδο του Μαΐου, με 2 βάθρα στην Ανατολική Παραλία, “στην παραλία που εφάπτεται με την πόλη και στην οποία παρουσιάζεται χρήση της από τους λουόμενους και τον Μάιο, πριν την έναρξη της κολυμβητικής περιόδου”. β) Από 1η Ιουνίου έως και 30 Σεπτεμβρίου με 12 βάθρα: 6 στην Ανατολική Παραλία, μήκους 2,2 χιλιομέτρων και από 2 στη Δυτική (στον Κορδία), μήκους 650 μέτρων, στο Αλμυρό, μήκους 530 μέτρων και στη Μικρή Μαντίνεια, μήκους 770 μέτρων.

Ακόμα, για πρώτη φορά προβλέπεται υπηρεσία ναυαγοσωστικής βοήθειας - εποπτείας (πεζής περιπολίας) της ακτής από τα “Βραχάκια” έως τις εγκαταστάσεις του ΝΟΚ (Ιούνιο - Σεπτέμβριο) και διεύρυνση ωραρίου της παρεχόμενης υπηρεσίας σε 4 ακτές της πόλης, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, πριν από τις 10 το πρωί και μετά τις 6 το απόγευμα (είναι το υποχρεωτικό ωράριο).

Οπως είχε γίνει γνωστό κατά την κατάρτιση των όρων διακήρυξης διενέργειας του ανοιχτού διεθνούς ηλεκτρονικού διαγωνισμού, το ποσό της φετινής δαπάνης είναι πιο μικρό κατά 5.500 ευρώ σε σχέση με την περσινή, γιατί “είναι φθηνότερα τα καύσιμα”, ενώ υπάρχει επιδότησή από το υπουργείο κατά 40% με 50%.

Γ.Σ.