Δευτέρα, 13 Μαϊος 2024 08:00

Εντάσεις και διαφωνίες για σημαντικά ζητήματα στο Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας

 

Με εντάσεις και έντονη λεκτική επίθεση με υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς του Δημάρχου Γιώργου Λεβεντάκη προς τον επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας Άκη Κατρίτση πραγματοποιήθηκε η 2η ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας το βράδυ της Παρασκευής.

Από εκεί και πέρα τέθηκαν αρκετά ζητήματα από τους συμβούλους της αντιπολίτευσης, ενώ ο κ. Λεβεντάκης για ακόμη μια φορά μίλησε για αδιαφορία του ίδιου του κράτους για τους Δήμους, ενώ ιδιαίτερα στάθηκε στο φράγμα των Φιλιατρών λέγοντας πως σύμφωνα με πληροφορίες που έχει είναι άχρηστο, έχει ζημιά και σημείωσε πως δεν θα δουλέψει πότε.

Στα θέματα που τέθηκαν από τις αντιπολιτεύσεις η Χάιδω Παναγιωτοπούλου ρώτησε τι γίνεται με τα σχέδια πόλης, της Κυπαρισσίας που έχει κολλήσει  καθώς είχε προχωρήσει αρκετά, των Γαργαλιάνων και των Φιλιατρών. Απαντώντας η ειδική σύμβουλος του Δημάρχου για τεχνικά θέματα Μπέσυ Πλέτσα τόνισε ότι ο Δήμος έχει επιλεγεί από το Τεχνικό Επιμελητήριο για την εκπόνηση Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων και θα αναλάβει όλες τις Δημοτικές Ενότητες. Ο Δήμος από την πλευρά του θα συνδράμει σε αυτή τη προσπάθεια με τα σχέδια που ήδη έχει και τα στοιχεία που διαθέτει.

Ο Σωτήρης Τσίγγανος έθεσε το ζήτημα του κυκλοφορικού τόσο στο κέντρο της πόλης της Κυπαρισσίας αλλά ειδικά για την Άνω Πόλη που όπως τόνισε ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες υπάρχει μεγάλο πρόβλημα. Ενώ ζήτησε να ενημερωθεί τι προγραμματίζει η ΔΑ για αυτό το ζήτημα.

Απαντώντας ο αντιδήμαρχος Τεχνικής Υπηρεσίας Αντώνης Βλάχος σημείωσε πως η κυκλοφορία στην Άνω Πόλη έχει ανέβει κατακόρυφα, είχε γίνει μονοδρόμηση στον Άγιο Δημήτριο αλλά δεν τη σεβάστηκε κανείς. Συμπληρώνοντας πως δεν γίνονται και έλεγχοι (συστάσεις) από την Αστυνομία αφού “μας λένε ότι δεν έχουν άτομα”. Ενώ ο αντιδήμαρχος Σωτήρης Μπακούρος τόνισε πως πρέπει οι δύο κεντρικοί δρόμοι που πάνε στην Άνω Πόλη να γίνουν μονόδρομοι, ο ένας κάθοδο και άλλος άνοδος αλλά και να γίνουν βελτιώσεις στους δρόμους για διέξοδο των οχημάτων προς Ροντάκι και Μύλους.

Ο Άκης Κατρίτσης αναφέρθηκε στο δρόμο Γαργαλιάνοι – Φιλιατρά εκφράζοντας την ανησυχία του για την εξέλιξη του και για καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση του, λέγοντας χαρακτηριστικά πως οι δύο γέφυρες δεν έχουν γίνει ακόμη. Ο δρόμος, είπε, “καρκινοβατεί κατά την άποψη μου αλλά και του Περιφερειάρχη”. Αισθάνομαι, είπε, ότι είμαστε θεατές και αναρωτήθηκε αν το παρακολουθεί κανείς από το Δήμο. Ενώ τόνισε ότι θα πρέπει να δουν το ζήτημα του περιφερειακού τον Φιλιατρών.

Το έργο προχωρά μια χαρά σημείωσε ο κ. Βλάχος λέγοντας μάλιστα ότι με αυτά που λέτε προκαλείται σύγχυση. Στο τμήμα Γαργαλιάνοι – Λαγκούβαρδος θα πέσει άσφαλτος, ενώ μέσα στον Άυγουστο ξεκινούν και οι γέφυρες. Έχει καθυστερήσει είπε το κομμάτι προς τα Φιλιατρά λόγω των δικτύων καθώς άργησε ο Αγροτικός Σύλλογος να απαντήσει.

Η Κατερίνα Τσιγκάνου ρώτησε για τους αγροτικούς δρόμους τονίζοντας ότι η κατάσταση σε αρκετούς από αυτούς είναι τέτοια που δεν περνά ούτε τρακτέρ. Ζητώντας να απαντηθεί τι πρόγραμμα έχει η ΔΑ αρχή για τη συντήρηση τους.

Απαντώντας ο κ. Βλάχος επισήμανε πως έχει ξεκινήσει ήδη τους Γαργαλιάνους και τις επόμενες ημέρες και στις άλλες ΔΕ η συντήρηση τους με ίδια μέσα. Ενώ παρεμβαίνοντας και ο κ. Λεβεντάκης ανέφερε πως οι αγροτικοί δρόμοι που έγιναν επί θητείας του δεν είχαν γίνει ποτέ.

Ο Περικλής Κανελλόπουλος ρώτησε ποιο είναι το σχέδιο του Δήμου για τα αδέσποτα ζώα, τονίζοντας πως είναι θέμα πολιτισμού. Ενώ ρώτησε και τι εξελίξεις υπάρχουν για το ζήτημα με τις φόλες στο Κοπανάκι.

Απαντώντας ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Βασίλης Τζανέτος τόνισε πως ο Δήμος πληρώνει για τροφές, στειρώσεις και υιοθεσίες και έχει ξεκινήσει συνεργασία με το Φιλοζωικό Όμιλο Καλαμάτας. Για τις φόλες είπε ότι αρμοδιότητα του Δήμου είναι να φτάσουν τα δείγματα μέχρι το κτηνίατρο και μετά είναι αρμοδιότητα της αστυνομίας. Ενώ ανέφερε ότι στη δεύτερη περίπτωση που έπεσαν φόλες τα φολιασμένα σκυλιά χάθηκαν.

Ο Ανδρέας Φωτόπουλος ρώτησε για το πώς εξελίσσονται οι εργασίες για το δίκτυο από το Αλικοντούζι. Με τον κ. Λεβεντάκη να απαντά ότι το δίκτυο θα παραδοθεί νωρίτερα από ότι προβλέπεται.

Η Νίκη Γεωργακοπούλου επισήμανε ότι θα πρέπει να φτιαχτούν οι δρόμοι στα Φιλιατρά, καθώς όπως είπε υπάρχουν αρκετοί με προβλήματα. Ωστόσο το θέμα αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Δημάρχου λέγοντας πως δεν μπορούν να μηδενίζουν τόσα έργα που έγιναν, φτιάχτηκαν, είπε, 30 δρόμοι στα Φιλιατρά. Σημειώνοντας πως πλέον σειρά έχουν οι Γαργαλιάνοι και η Κυπαρισσία. Μάλιστα στο σημείο αυτό αναφέρθηκε και στις 500.000 ευρώ που ήταν η χρηματοδότηση για αστικές αναπλάσεις στα Φιλιατρά, που χάθηκαν επιρρίπτοντας ευθύνες σε υπαλλήλους του Δήμου για το γεγονός ότι δεν προχώρησε η διαδικασία.

Ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις αθλητικές εγκαταστάσεις και υποδομές στη πόλη των Γαργαλιάνων έθεσε ο Βασίλης Αγγελόπουλος. Θέμα το οποίο προκάλεσε νέο γύρο έντασης και έντονων διαξιφισμών.

Δύο ερωτήματα τέθηκαν μετά από κλήρωση, από τον πρόεδρο της ΤΚ Μουζακίου Παναγιώτη Μαρίνη για το θέμα της ύδρευσης και από τον πρόεδρο της ΤΚ Ραχών Γεώργιο Βασιλόπουλο για το θέμα φωτισμού και για επικίνδυνες κολώνες στο χωριό.

Κ.Μπ.