Τρίτη, 14 Μαϊος 2024 17:25

Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας: Οκτώ σημαντικά θέματα στην αυριανή συνεδρίαση λογοδοσίας

Οκτώ θέματα με σχετικές ερωτήσεις που κατατέθηκαν από συμβούλους της παράταξης Τζαμουράνη και της “Λαϊκής Συσπείρωσης” και αφορούν σημαντικά θέματα του δήμου, πρόκειται να απαντηθούν από τη δημοτική αρχή Καλαμάτας στην ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, για την 2η λογοδοσία της για το δίμηνο Μαρτίου - Απριλίου 2024, αύριο Τετάρτη 15 Μαΐου, στις 5 το απόγευμα, στην “Αίθουσα Δημάρχου Χρήστου Μαλαπάνη” στο ιστορικό Δημαρχείο.

Για την ξεχωριστή αυτή συνεδρίαση κατατέθηκαν και 3 ερωτήσεις - θέματα προέδρων κοινοτήτων, αλλά επειδή είναι συνολικά πάνω από 2, θα διενεργηθεί κλήρωση από το προεδρείο, κατά την έναρξη της συνεδρίασης, ώστε να προκύψουν τελικά τα 2 θέματα που θα εγγραφούν στην ημερήσια διάταξη.

Τα 8 θέματα που κατατέθηκαν και θα απαντηθούν είναι:

1) Του Βασίλη Τζαμουράνη: “Εξέλιξη του προγράμματος ανάπτυξης και αλληλεγγύης για την αυτοδιοίκηση ‘Αντώνης Τρίτσης’ του Δήμου Καλαμάτας: Πόσα έργα και δράσεις υποβλήθηκαν και πόσα εντάχθηκαν; Προϋπολογισμοί ενταγμένων έργων και χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους. Για ποιούς λόγους δεν εντάχθηκαν τα υπόλοιπα και τι μέλλει γενέσθαι με αυτά; Απορροφήσεις των ενταγμένων έργων μέχρι τώρα και χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσής τους”. 2) Του Σπύρου Χανδρινού: “Έλλειψη υποδομών και καθυστερήσεις στην υλοποίηση έργων που έχουν εξαγγελθεί κατ’ επανάληψη και αφορούν την δυνατότητα ανάπτυξης θεματικών μορφών τουρισμού. Προτεραιότητες και χρονοδιαγράμματα”. 3) Του Δημήτρη Φαββατά: “Κληροδοτήματα Δήμου Καλαμάτας: Πόσα κληροδοτήματα έχει ο Δήμος Καλαμάτας; Πόσα και ποια από αυτά αξιοποιούνται και με ποιο τρόπο; Πόσα χρήματα εισφέρουν στο Δήμο Καλαμάτας και αντίστοιχα πόσα χρήματα δαπανά ο δήμος για αυτά που δεν αξιοποιεί; Εν τέλει, τι προτίθεται να κάνει η δημοτική αρχή για την αξιοποίηση των κληροδοτημάτων, ώστε να εκπληρωθούν οι επιθυμίες των διαθετών;”. 4) Του Κώστα Τσαπόγα: “ Ποία η εξέλιξη των έργων του κεντρικού αγωγού Φ800 και των δεξαμενών στο Πήδημα και στον Αγιο Ιωάννη Καρβούνη; Τι ενέργειες έχουν γίνει για την εξασφάλιση της επάρκειας του νερού και τι έλεγχοι γίνονται για την καταλληλότητα του νερού σύμφωνα με τις απαιτούμενες προδιαγραφές;”. 5) Της Χριστίνας - Ελευθερία Καντζιλιέρη: “Κινηματοθέατρο Ηλέκτρα: Τι ακριβώς συμβαίνει με το έργο και πότε θα ολοκληρωθεί; Υπάρχουν πολλές διαφωνίες από πολιτιστικά θεατρικά σχήματα της πόλης μας για τη μελέτη. Υπάρχει περίπτωση να γίνουν αλλαγές στα σχέδια;”. 6) Του Δημήτρη Οικονομάκου: “Αντιπλημμυρικά έργα: Τι πρόκειται να γίνει με το αντιπλημμυρικό στην ανατολική πόλη (Γιαννιτσάνικα), το οποίο έχει σταματήσει, αφού υπάρχουν προβλήματα με απαλλοτριώσεις; Το αντιπλημμυρικό Θουρίας - Αντικαλάμου σε τι φάση βρίσκεται και γιατί έχει σταματήσει; Τι γίνεται με το αντιπλημμυρικό στην Ευρυπίδου; Το συζητάμε εδώ και 10 χρόνια χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Είχε γίνει συζήτηση για το αντιπλημμυρικό έργο του Μορέα ύψους 79.000.000 ευρώ στο Δημοτικό και Περιφερειακό Συμβούλιο. Για το συγκεκριμένο έργο υπάρχουν τεράστιες επιστημονικές και περιβαλλοντικές ενστάσεις αλλά και οικονομικές επιπτώσεις για τη πόλη. Υπάρχει νεότερη ενημέρωση γι’ αυτό το έργο;”. 7) Του Γιώργου Σωφρονά: “Χωροθέτηση προτομών πλατείας 23ης Μαρτίου και οικονομικός απολογισμός εκδηλώσεων καρναβαλιού”. 8) Της Ευγενίας Κούβελα - Κάτσαρη: “Προβλήματα στην λειτουργία της Κεντρικής Αγοράς Καλαμάτας - καθαριότητα”.

* Τα 3 θέματα που κατατέθηκαν από προέδρους κοινοτήτων είναι: 1) Του προέδρου της Κοινότητας Αρφαρών Αριστοτέλη Ματθαίου: “Δίκτυο αποχέτευσης στη Δημοτική Κοινότητα Αρφαρών - στάδιο μελετών”. 2) Του προέδρου της Κοινότητας Σταματινού Σωτήρη Μπούρα: “Αποκατάσταση κεντρικού δρόμου από Βρομόβρυση - Σταματινού λόγω καθίζησης - επικινδυνότητας”. 3) Του προέδρου της Κοινότητας Καλαμάτας: “Εξέταση της δυνατότητας για την επί μέρους και προσωρινή πεζοδρόμηση της οδού Ναυαρίνου και συγκεκριμένα μεταξύ των κάθετων οδών Φαρών και Ηρώων κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και στις ώρες που παρατηρείται αυξημένη κίνηση πεζών”.