Τρίτη, 21 Μαϊος 2024 17:33

Καλαμάτα: Προχωράει το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων

Την απόφαση ένταξης της πράξης για τη λειτουργία του Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ) στην Καλαμάτα, προϋπολογισμού 540.172 ευρώ και τη χρηματοδότησή της από το νέο ΕΣΠΑ Πελοποννήσου, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025, αποδέχθηκε χθες η Δημοτική Επιτροπή.

Το ΚΗΦΗ δημιουργείται και θα λειτουργήσει στο παλιό Δημαρχείο της οδού Θουκυδίδου.

Ο αντιδήμαρχος Βασίλης Παπαευσταθίου ενημέρωσε ότι θα έχει 10μελές προσωπικό και θα προσφέρει υπηρεσίες σε 50 ηλικιωμένα άτομα, τα οποία δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν απόλυτα (κινητικές δυσκολίες, άνοια κλπ.). Ανέφερε ότι στη συνέχεια το ΚΗΦΗ θα λειτουργεί με βάουτσερ και ο αντιδήμαρχος Σαράντος Μαρινάκης επεσήμανε ότι τη λειτουργία κοινωνικών δομών του δήμου (Κέντρο Κοινότητας, παράρτημα Ρομά, Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών, Βοήθεια στο Σπίτι) στηρίζει η Ευρωπαϊκή Ενωση, κυρίως το έλλειμμα προσωπικού, υπενθυμίζοντας ότι στη Νομαρχία Μεσσηνίας υπηρετούσαν πριν από χρόνια 11 κοινωνικοί λειτουργοί!

Ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος ανέφερε ότι δεν φθάνει αυτή η παρέμβαση και πως το κτήριο του παλιού Δημαρχείου θέλει εργασίες ανακατασκευής στο υπόγειο, στον 1ο όροφο, στο κλιμακοστάσιο κι εξωτερικά και γι’ αυτό κι ετοιμάζεται σχετική μελέτη από τον δήμο.

Την αποδοχή υπερψήφισε και η παράταξη Τζαμουράνη, αλλά ο σύμβουλος Σπύρος Χανδρινός άσκησε κριτική στη δημοτική αρχή που δεν έχει καταφέρει να λειτουργήσει μέχρι τώρα το Κέντρο και ζήτησε να δοθεί προτεραιότητα στα κοινωνικά.

Οι υπηρεσίες που θα παρέχει το ΚΗΦΗ, θα εξατομικεύονται για κάθε ωφελούμενο και είναι: Ημερήσια φιλοξενία, παροχή πρόχειρου γεύματος καθημερινά, διενέργεια κλινικής εξέτασης (επισκόπηση, ακρόαση, ψηλάφηση) και αξιολόγηση νοσηλευτικής φροντίδας, παρακολούθηση φαρμακευτικής αγωγής,συνταγογράφηση και προμήθεια φαρμάκων, μέτρηση ζωτικών σημείων, διασφάλιση ατομικής υγιεινής, δραστηριότητες κοινωνικής ένταξης και απασχόλησης.

Γ.Σ.