Παρασκευή, 02 Οκτωβρίου 2015 14:57

Παλιρροιογράφος θα τοποθετηθεί στο λιμάνι της Κυπαρισσίας

Παλιρροιογράφος θα τοποθετηθεί στο λιμάνι της Κυπαρισσίας από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών, στα πλαίσια ανάπτυξης ενός δικτύου που δημιουργεί σε όλη την Ελλάδα για την συλλογή στοιχείων και καταγραφή συγκεκριμένων δεδομένων.

Για το σκοπό αυτό χθες στην περιοχή βρέθηκε ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Νικόλαος Μελής. Σε συνεργασία με το Λιμενικό εντοπίστηκε ο καταλληλότερος χώρος τόσο για την συλλογή των στοιχείων όσο και να μην εμποδίζει και έτσι σύντομα θα γίνει αίτημα στο δήμο και το Λιμενικό Ταμείο Μεσσηνίας για να δοθεί η σχετική άδεια εγκατάστασης. Με το συγκεκριμένο όργανο, το οποίο θα μετρά την στάθμη της θάλασσας, θα υπάρχει η δυνατότητα αξιοποίησης των δεδομένων που θα συλλέγει σε πολλούς τομείς, όπως στην προειδοποίηση για τσουνάμι, στην Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία και στην εκπόνηση μελετών σχετικά με το λιμάνι. 

Στο χώρο του λιμανιού βρέθηκε και ο δήμαρχος Τριφυλίας Παναγιώτης Κατσίβελας που ανέφερε χαρακτηριστικά: "Το λιμάνι είναι επίκεντρο και ένας χώρος που πρέπει να αναπτυχθεί. Είναι σε εξέλιξη να υπογραφεί το μάστερ πλαν που θα προσδιορίσει και την χρήση του. Πρέπει να γίνει ένα νέο έργο για να προστατευθεί από τις ζημιές που έχουν γίνει. Η προηγούμενη εργολαβία δεν ήταν καλή. Το λιμάνι μπαίνει στο ενδιαφέρον του Αστεροσκοπείου με την εγκατάσταση ενός παλιρροιογράφου που θα δίνει πληροφορίες για τις μεταβολές της επιφάνειας της θάλασσας και έτσι η Κυπαρισσία γίνεται επιστημονικό κέντρο έρευνας".

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Μεσσηνίας Ζαχαρίας Κανελλόπουλος τόνισε πως 8 σύγχρονοι παλιρροιογράφοι θα τοποθετηθούν σε επιλεγμένα σημεία και ένα από αυτά θα είναι στο λιμάνι της Κυπαρισσίας. «Αυτός ο εξοπλισμός θα μας βοηθήσει πολύ για τον κυματισμό, τις παλίρροιες και την επιφάνεια της θαλάσσης. Είναι ένα σημαντικό εργαλείο που αναβαθμίζει το λιμάνι» ανέφερε χαρακτηριστικά. Ενώ συμπλήρωσε ότι συνεργάζονται με όλους τους φορείς για την συνεχή αναβάθμιση του λιμανιού και να το παραδώσουν στους πολίτες όπως αξίζει.

Κ.Μπ.