Τρίτη, 13 Οκτωβρίου 2015 09:02

Φεύγουν τα λεωφορεία και δημιουργούνται πεζοδρόμια στο βόρειο τμήμα της Αρτέμιδος

Γράφτηκε από τον
Φεύγουν τα λεωφορεία και δημιουργούνται πεζοδρόμια στο βόρειο τμήμα της Αρτέμιδος

Θα αλλάξει όψη η Αρτέμιδος από τη Λεΐκων έως και τη γέφυρα της Σπάρτης, με την ολοκλήρωση και τη λειτουργία του περιφερειακού αυτοκινητοδρόμου της Καλαμάτας, σύμφωνα με μελέτη που έχει εκπονήσει ο δήμος.

Κι αυτό γιατί θα είναι μία από τις κύριες εισόδους - εξόδους της πόλης. Προβλέπεται να φύγουν τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ και να δημιουργηθεί χώρος πρασίνου και πεζών.

Αυτά περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, η μελέτη που παρουσιάστηκε χθες κι εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του δήμου.

Ο αρχιτέκτονας Νίκος Γιαννακόπουλος, από την Τεχνική Υπηρεσία, που έκανε τη μελέτη, ενημέρωσε ότι προβλέπει: Νησίδα, πλάτους 2 μέτρων. Κυκλικό κόμβο στο ύψος της οδού Δαμηλάτη και στη γέφυρα της Αγοράς. Νησίδα στη γέφυρα και ξύλινη πεζογέφυρα δίπλα σε αυτή. Ζώνη πρασίνου (με κουκουναριές) και περιπάτου, μεταξύ του Νέδοντα και του δρόμου. Απομάκρυνση των λεωφορείων του Υπεραστικού ΚΤΕΛ. Χώρο για αστικά λεωφορεία που θα φύγουν μετά από κάποιο διάστημα και σε αυτό το χώρο στη συνέχεια θα μπορούν να παρκάρουν τουριστικά λεωφορεία. Στη νησίδα φώτα και πλατάνια. Ξύλινη εξέδρα στο Νέδοντα και περίπτερο με ενθύμιο γι’ αυτούς που θα φεύγουν από την Καλαμάτα.

Οσον αφορά τη στάθμευση ΙΧ αυτοκινήτων στην όχθη του Νέδοντα, ο μελετητής είπε ότι δε συνίσταται, καθώς πρόκειται για την είσοδο - έξοδο της πόλης.

Ακόμα, έγινε γνωστό, ότι κυκλικός κόμβος θα δημιουργηθεί από τον περιφερειακό, στο ύψος της γέφυρας της οδού Σπάρτης.

Ο Ν. Γιαννακόπουλος ενημέρωσε ότι «η μελέτη έχει σκοπό να λύσει το πρόβλημα της Αρτέμιδος μετά την κατασκευή του περιφερειακού» και παρατήρησε: «Θα είναι η κύρια είσοδος της πόλης για το Ιστορικό Κέντρο και τον κεντρικό πυρήνα της πόλης. Λάβαμε υπόψη το χαρακτήρα της περιοχής, το Ιστορικό Κέντρο και την Κεντρική Αγορά».

Ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Παναγιώτης Αλούπης εξέφρασε επιφυλάξεις για τεχνικά ζητήματα, όπως για το αν από τον κυκλικό κόμβο θα μπορούν να περάσουν άνετα τα οχήματα και για την επιβάρυνση της Αρτέμιδος.

Ο σύμβουλος της "Αλλαγής" Γιάννης Χριστόπουλος είπε ότι λείπει ο συνολικός σχεδιασμός και ανέφερε πως υπάρχει πρόβλημα από την Αγορά έως το Δημαρχείο.

Ο επικεφαλής της "Ανεξάρτητης Συμμαχίας Πολιτών" Μιχάλης Αντωνόπουλος εξέφρασε ενστάσεις για τη συνύπαρξη τοπικής και της κυκλοφορίας εισόδου - εξόδου της πόλης και για το αν μπορεί έτσι η Αρτέμιδος να λειτουργήσει σε βάθος χρόνου. Ο κ. Γιαννακόπουλος απάντησε ότι το εύρος του δρόμου έχει υπολογιστεί με βάση τα στοιχεία και τις εκτιμήσεις του "Μορέα" για τον περιφερειακό.

Ο αντιδήμαρχος Ανδρέας Καραγιάννης παρατήρησε ότι με τις παρεμβάσεις αυτές στην Αρτέμιδος «στόχος είναι να μας βρει έτοιμους η ολοκλήρωση του περιφερειακού». Κι έδωσε απαντήσεις σχετικά με τυχόν προβλήματα από την είσοδο κι έξοδο των λεωφορείων του Υπεραστικού ΚΤΕΛ.


NEWSLETTER