Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου 2015 12:17

Ο αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης Σπ. Πέγκας στην "Ε": “Yπάρχει ένα θετικό κάρμα σε σχέση με μένα και την Καλαμάτα”

Γράφτηκε από τον
Ο αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης Σπ. Πέγκας στην "Ε": “Yπάρχει ένα θετικό κάρμα σε σχέση με μένα και την Καλαμάτα”

“Yπάρχει ένα θετικό κάρμα σε σχέση με μένα και την Καλαμάτα” δηλώνει, μιλώντας στην “Ε”, ο αρμόδιος τουρισμού και διεθνών σχέσεων αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης Σπύρος Πέγκας, με αφορμή την αποψινή εκδήλωση προβολής της συμπρωτεύουσας, που θα γίνει στο Πνευματικό Κέντρο της Καλαμάτας.

Οπως σημειώνει, η σχέση του ίδιου με τη Μεσσηνία και την Καλαμάτα δεν έχει να κάνει μόνο με το γεγονός ότι η αδελφή του, η συγγραφέας και σκηνοθέτιδα Ελένη Πέγκα, είναι καλλιτεχνική διευθύντρια του Kalamata:21, αλλά άρχισε εδώ και 29 χρόνια, από το 1986, ενώ αποκαλύπτει και τον τρόπο που  ο ίδιος -ως επαγγελματίας- έχει συνδέσει το όνομά του με την Costa Navarino.

Παράλληλα, αναφερόμενος στον σκοπό της αποψινής εκδήλωσης εκτιμά ότι “η Καλαμάτα τα τελευταία χρόνια έχει επιδείξει μια δυναμική ''επίθεση'' εξωστρέφειας πολύ έντονη. Από την πλευρά μου θεωρώ ότι η Θεσσαλονίκη και η Καλαμάτα είναι οι δύο προορισμοί που έχουν δουλέψει πιο συστηματικά και δυναμικά τα τελευταία 3 – 4 χρόνια, την εποχή της κρίσης, για την  τουριστική ανάδειξή τους και την εξωστρέφειά τους”.

 

-Τι θα δουν οι Καλαματιανοί στην αποψινή εκδήλωση για την προβολή της Θεσσαλονίκης, τι επιδιώκει ο Δήμος Θεσσαλονίκης μέσα από αυτό το εγχείρημα;

“Ως δήμος έχουμε ξεκινήσει μια προσπάθεια συνολική για την εξωστρέφεια της Θεσσαλονίκης και μια ''διπλωματία πόλεων'', όπως την αποκαλούμε, η οποία έχει δύο κατευθύνσεις. 

Η πρώτη έχει να κάνει με το εξωτερικό, σε μια προσπάθεια να προσελκύσουμε κόσμο από τις χώρες του εξωτερικού, τόσο τουρίστες, όσο και άλλον κόσμο, όπως σπουδαστές για παράδειγμα, μέσω της πρωτοβουλίας ''Study in Thessaloniki / Σπούδασε στη Θεσσαλονίκη'' με την οποία απευθυνόμαστε σε όλα τα δημόσια πανεπιστήμια και τις ιδιωτικές ανώτερες σχολές της πόλης μας.

Θα υπάρξει στην Καλαμάτα παρουσίαση αυτής της προσπάθειας, στην οποία εμείς επενδύουμε πολλή ενέργεια, γιατί θεωρούμε ότι με αυτόν τον τρόπο μπορούμε πραγματικά να μαζέψουμε στην πόλη μας μυαλά, νέους ανθρώπους και να αντιστρέψουμε αυτό το brain drain που συμβαίνει τα τελευταία χρόνια και να δημιουργήσουμε ένα διεθνές γνωστικό κεφάλαιο στη Θεσσαλονίκη, το οποίο αύριο – μεθαύριο θα προσφέρει και καινοτομία και νέες ιδέες και επιχειρηματικότητα και θέσεις εργασίας, ώστε να βοηθηθεί η πόλη να πάει μπροστά.

Μια αντίστοιχη προσπάθεια του δήμου απευθύνεται και στο εσωτερικό της χώρας μας -γιατί και η ελληνική αγορά είναι για πολλά χρόνια η υπ’ αριθμόν ένα αγορά στη Θεσσαλονίκη, με ποσοστά που το 2010 άγγιζαν το 75%-, και έχουμε καταφέρει η αντιστοιχία Ελλήνων και ξένων επισκεπτών να πάει στο 50% με 50%.

Το κάνουμε όμως γιατί μας ενδιαφέρει και η ελληνική αγορά ως εξής: Η Θεσσαλονίκη υπήρξε για χρόνια η αγαπημένη πόλη των Ελλήνων, για Σαββατοκύριακα, τριήμερα, εκδρομές, γαστρονομία. Θέλουμε, λοιπόν, αυτό να το ζωντανέψουμε και πάλι, ώστε παρά την κρίση που υπάρχει να αντλούμε επισκεψιμότητα και από την ελληνική αγορά.

Στο πλαίσιο αυτό έχουμε ξεκινήσει μια στρατηγική σύνδεσης με διάφορες πόλεις -ας πούμε στα Ιωάννινα, που με την Εγνατία οδό βρίσκονται πλέον πολύ κοντά, έχουμε ήδη μεταφέρει ένα know how γι αυτή τη ''διπλωματία των πόλεων'', την οποία ξεκινούν να εφαρμόζουν και εκεί. Ξεκινάμε και κάποιες συνέργειες μαζί τους στο εξωτερικό, γιατί έχουμε κοινά εδιαφέροντα στην αγορά του Ισραήλ και της Τουρκίας, αλλά μας ενδιαφέρει να τραβήξουμε στη Θεσσαλονίκη κόσμο και από τα Ιωάννινα. Οπως σχολικές εκδρομές λόγου χάριν, αντί τα σχολεία μας να επιλέγουν προορισμούς του εξωτερικού να πηγαίνουν στα Ιωάννινα ή -στην περίπτωσή μας- στην Καλαμάτα”.

 

-Η υφιστάμενη τακτική αεροπορική σύνδεση Θεσσαλονίκης – Καλαμάτας πόσο σημαντική μπορεί να αποδειχθεί;

“Επειδή υπάρχει αεροπορική σύνδεση της Θεσσαλονίκης με την Καλαμάτα όλον τον χρόνο, θεωρούμε ότι αποτελεί ''κλειδί'' ώστε να έχουμε τον κόσμο που κινείται ανάμεσα στις δύο πόλεις για Σαββατοκύριακα, για τριήμερα, για εθνικές γιορτές -και βεβαίως, όπως προείπα, και σχολικές εκδρομές.

Θεωρούμε ότι η Καλαμάτα είναι μια πανέμορφη πόλη με πολλές συγγένειες με τη Θεσσαλονίκη και -γιατί όχι;- αντί ο κόσμος να πηγαίνει, ας πούμε στην Αθήνα, να προτιμά την Καλαμάτα, όπου κατά τη γνώμη μας και πιο όμορφα θα περάσει αλλά και πιο οικονομικά.

Αντίστοιχη ''διπλωματία των πόλεων'' ο Δήμος Θεσσαλονίκης κάνει στην Ελλάδα, εκτός από τα Ιωάνννινα και την Καλαμάτα, και με τη Νάουσα, τη Βέροια, πρόσφατα με την Καστοριά και μας ενδιαφέρει να χτίσουμε τέτοιες σχέσεις και με την Καλαμάτα”.

 

-Το πρόγραμμα προβολής της Θεσσαλονίκης περιλαμβάνει δύο ενότητες, μία πολιτιστική και μία επιχειρηματική. Τι προβλέπεται στις δύο αυτές ενότητες;

“Κατ’ αρχάς υπάρχει ένας μεγάλος πολιτιστικός πλούτος στη Θεσσαλονίκη, τον οποίον θέλουμε να παρουσιάσουμε, υπάρχει εξ άλλου ένα ειδικό ενδιαφέρον για τον Αθω και το Αγιο Ορος, υπάρχει και η Αγιορείτικη Εστία της Θεσσαλονίκης που έχουν δημιουργήσει ο δήμος με την κοινότητα του Αγίου Ορους και η οποία διοργανώνει πολύ ενδιαφέρουσες εκθέσεις, τις οποίες μπορούμε να μεταφέρουμε και σε άλλες πόλεις. Υπάρχουν επίσης τα μουσεία, τα 15 μνημεία UNESCO, ως επί το πλείστον βυζαντινές εκκλησίες, από την πρώιμη βυζαντινή εποχή... Ολο αυτό, που ενδιαφέρει πολύ τους Ελληνες επισκέπτες, θέλουμε να το αναδείξουμε.

Υπάρχει και η γαστρονομία, με τον γαστρονομικό μας οδηγό που θα φέρουμε και τα διάφορα σόου που θα γίνουν, για τη μπουγάτσα που είναι ένα χαρακτηριστικό προϊόν της Θεσσαλονίκης, φέρνουμε τον Φίλιππο Μπαντή, που εκπροσωπεί την πιο παλιά παραδοσιακή επιχείρηση μπουγάτσας της Θεσσαλονίκης, ώστε να δείξει ''ζωντανά'' πώς παρασκευάζεται η μπουγάτσα και να την προσφέρει στον κόσμο.

Ταυτόχρονα, υπάρχει και το επιχειρηματικό σκέλος. Πάντα μας ενδιαφέρει η τοπική οικονομία και πιστεύουμε ότι μπορούν να γίνουν συνέργειες επιχειρηματικές ανάμεσα σε παραγωγούς της Καλαμάτας, εμπόρους της Θεσσαλονίκης ή και αντίστροφα με κάποια προϊόντα που παράγονται και είναι πιο χαρακτηριστικά της Θεσσαλονίκης. Επιδιώκουμε να υπάρχει και αυτή η διάσταση, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα ρεύμα σχέσεων και ταξιδιών και διασύνδεσης των δύο πόλεων”.

 

-Η Καλαμάτα είναι η πρώτη πόλη του ελληνικού νότου στην οποία η Θεσσαλονίκη επιχειρεί αυτό το “άνοιγμα”;

“Οντως είναι το πρώτο μας ''άνοιγμα'' σε πόλη του νότου, σε πόλη της Πελοποννήσου. Κι αυτό γιατί νομίζω ότι η Καλαμάτα τα τελευταία χρόνια έχει επιδείξει μια δυναμική ''επίθεση'' εξωστρέφειας πολύ έντονη. Από την πλευρά μου θεωρώ -και το είπα και στην αντίστοιχη παρουσίαση της Καλαμάτας που έγινε στη Θεσσαλονίκη την περασμένη άνοιξη- ότι οι δυο μας πόλεις είναι οι δύο προορισμοί που έχουν δουλέψει πιο συστηματικά και δυναμικά τα τελευταία 3 – 4 χρόνια, την εποχή της κρίσης, για την ανάδειξή τους την τουριστική και την εξωστρέφειά τους.

Εχουμε πολλά κοινά χαρακτηριστικά, αλλά και πράγματα που μπορούμε να μάθουμε ο ένας από τον άλλον -κάτι που είναι πολύ σημαντικό-, έχουμε ένα παρόμοιο παραθαλάσσιο μέτωπο και γνωρίζω ότι υπάρχει και στην Καλαμάτα μεγάλο ενδιαφέρον για την ανάδειξή του και αξιοποίησή του, μια διαδικασία η οποία στη Θεσσαλονίκη έχει ήδη ολοκληρωθεί και ήδη τα ποσοστά επισκεψιμότητας σε αυτά τα 5 χιλιόμετρα της νέας παραλίας είναι μεγαλύτερα από τα ποσοστά σε σημαντικά μουσεία της πόλης μας, ενώ το γλυπτό "Ομπρέλες" του Γιώργου Ζογγολόπουλου -ένα από γλυπτά που κοσμούν την ανατολική παραλία- έχει ξεπεράσει σε αναγνωρισιμότητα ακόμα και τον Λευκό Πύργο.

Αρα η ανάδειξη του παραθαλάσσιου μετώπου είναι ατού και η Καλαμάτα μπορεί να ''χτίσει'' πάνω σε αυτή την προοπτική, για μια ακόμα μεγαλύτερη δυναμική στην εξωστρέφειά της και της προβολής της, στο εξωτερικό”.

 

-Τι θα μπορούσε να αποκομίσει η Καλαμάτα από τη Θεσσαλονίκη και την περυσινή εμπειρία της ως ευρωπαϊκής πρωτεύουσας νεολαίας, όπως και τον δικό σας ρόλο σε αυτό, σε σχέση με την διεκδίκηση της μεσσηνιακής πρωτεύουσας να αποτελέσει πολιτιστική ευρωπαϊκή πρωτεύουσα το 2021;

“Ο δικός μου ρόλος ήταν η παρουσίαση όλης αυτής της ιδέας στο εξωτερικό, τότε που γινόταν η διεκδίκηση του τίτλου αυτού εκ μέρους της Θεσσαλονίκης. Ημουν, δηλαδή, ο πρεσβευτής αυτής της ιδέας, της οποίας το πρωτοποριακό κομμάτι ήταν ότι διατυπώθηκε από τη νεανική κοινότητα της πόλης μας. Δηλαδή, ως δήμος δεν απευθυνθήκαμε σε μια εταιρεία για να μας ετοιμάσει μια πρόταση, αλλά ο δήμαρχος κάλεσε στο Δημαρχείο όλους τους νέους, όλες τις νεανικές οργανώσεις της Θεσσαλονίκης και μέσα από δύο τεράστιες σε συμμετοχή -ας τις αποκαλέσω- γενικές συνελεύσεις. Και ήταν οι ίδιοι οι νέοι της πόλης που διατύπωσαν την πρόταση πώς ονειρεύονταν να γίνει και να εξελιχθεί αυτό το εγχείρημα της ευρωπαϊκής πρωτεύουσας, σε περίπτωση που ο τίτλος κατέληγε στη Θεσσαλονίκη. Και ήταν η πρότασή τους αυτή με την οποία τον διεκδικήσαμε όταν παρουσιαστήκαμε στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα.

Θα πρέπει δε να σημειώσω ότι αυτή η διαδικασία που ακολουθήσαμε –η λεγόμενη bottom up, από κάτω προς τα πάνω, συμμετοχική, πολύ δημοκρατική, ζωντανή- έχει γίνει πρότυπο, στο οποίο βασίζονται πλέον αρκετές άλλες ευρωπαϊκές πόλεις που διεκδικούν πλέον τον εν λόγω τίτλο. Πώς δηλαδή μπορούν πόλεις, χωρίς να εμπλέκουν γραφειοκράτες ή εταιρείες, να δημιουργούν μια δυναμική υποψηφιότητα για λογαριασμό τους. Αυτό είναι ένα παράδειγμα και μαθαίνω ότι ο κ. Τσατσούλης έχει ενδιαφερθεί να πληροφορηθεί σχετικά.

Να θυμίσω, τέλος, ότι η Θεσσαλονίκη ήταν ευρωπαϊκή πολιτιστική πρωτεύουσα το 1997 και από εκεί, επίσης, μπορεί η Καλαμάτα να πάρει κάποια μαθήματα πώς να αποφύγει λάθη που έγιναν στην δική μας πόλη και ακόμα δεν έχουν κλείσει”.

-Εχετε συγγένεια με την Ελένη Πέγκα που είναι καλλιτεχνική διευθύντρια του Kalamata:21;

“Είναι αδελφή μου. Οφείλω να πω όμως ότι η συνεργασία μου με την Καλαμάτα ξεκίνησε προτού αναλάβει τη θέση της. Ηταν πρόπερσι το καλοκαίρι όταν μου μίλησε ο διευθυντής του ξενοδοχείου Elektra Hotel and Spa Κώστας Ανδριανόπουλος, που είναι από τη Θεσσαλονίκη, στη συνέχεια με συνέστησε στον Ανδρέα Ζαγάκο, πρόεδρο του Συλλόγου Ιδιοκτητών Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος Καλαμάτας και συμφωνήσαμε να κάνουμε ανταλλαγές. Η θέση της αδελφής μου στο Kalamata21 προέκυψε στη συνέχεια. Ηταν μια ευτυχής σύμπτωση.

Αλλά με την Καλαμάτα -και τη Μεσσηνία- με συνδέουν πολλά θέματα, υπάρχει ένα θετικό κάρμα σε σχέση με μένα και την Καλαμάτα.

Το καλοκαίρι του 1986 κατέβηκα πρώτη φορά στην Καλαμάτα ως μαθητής, μοναδικός φίλαθλος της γυναικείας ομάδας μπάσκετ της Γερμανικής Σχολής Θεσσαλονίκης, που πήρε τότε το πανελλήνιο μαθητικό πρωτάθλημα. Πιο πρόσφατα, με την άλλη μου ιδιότητα, ως έμπορος χαλιών, επισκέφθηκα τη Μεσσηνία και υπέγραψα το μεγαλύτερό μου συμβόλαιο με την Costa Navarino, στην οποία όλα τα χαλιά προέρχονται από την επιχείρησή μου. Επίσης, τα τελευταία χρόνια παρακολουθώ και το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού, αφού η τωρινή μου σύντροφος είναι χορεύτρια – χορογράφος και συμμετέχει στις εκδηλώσεις”.

 

-Ολοκληρώντας τη συζήτησή μας, σκέπτεστε, μεταξύ σοβαρού και αστείου -μιας και η βραδιά θα είναι αφιερωμένη στη Θεσσαλονίκη- να υπάρξει στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας μια γιγαντοοθόνη για να δει ο κόσμος τον αγώνα του ΠΑΟΚ με την Κράσνονταρ;

 

(γέλια) “Η αλήθεια είναι ότι θα έχουμε γιγαντοοθόνη, αλλά για το αν θα δείξουμε και τον ΠΑΟΚ δεν το ξέρω. Είμαστε ΠΑΟΚτσήδες, αλλά θα κάνουμε πέτρα την καρδιά μας προκειμένου να είμαστε μακριά από την ομάδα αυτές τις ώρες. Είναι παρηγορητικό ότι θα βρισκόμαστε σε ένα όμορφο μέρος, το οποίο θα μας ανταμείψει για αυτή την απώλεια”.


NEWSLETTER