Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου 2015 08:48

Ο διευθυντής Δασών “αδειάζει” το Δασαρχείο και τον Καφαντάρη για τα πεύκα στο Νιόκαστρο

Γράφτηκε από την
Ο διευθυντής Δασών “αδειάζει” το Δασαρχείο και τον Καφαντάρη για τα πεύκα στο Νιόκαστρο

Ο διευθυντής Δασών Μεσσηνίας Γιώργος Σωτηρόπουλος "αδειάζει" το Δασαρχείο Καλαμάτας, το Δασονομείο Πύλου και το Δήμο Πύλου - Νέστορος και αντιδρά στην κοπή 43 πεύκων στο πευκοδάσος βόρεια του Κάστρου της Πύλου, από το παλιό Γυμνάσιο έως το ξενοδοχείο "Karalis Beach".

«Λόγοι επικινδυνότητας και ανάγκης άμεσης επέμβασης δεν προκύπτουν τουλάχιστον για το σύνολο της υλοτομίας και με τον τρόπο που διενεργήθηκε ως αποσποσματική και άστοχη δασοκομική παρέμβαση μπορεί να χαρακτηρισθεί», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Το πόρισμα-απάντηση του διευθυντή Δασών εστάλη στη Γενική Διεύθυνση  Ανάπτυξης, Προστασίας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ύστερα από αίτημα της ίδιας γενικής διεύθυνσης προς τη Διεύθυνση Δασών Μεσσηνίας, για διερεύνηση του φακέλου σχετικά με την υλοτομία στο πευκοδάσος Νεόκαστρου στην πόλη της Πύλου.

Χαρακτηριστικά στο πόρισμά του ο κ. Σωτηρόπουλος επισημαίνει:

«1) Οι υλοτομίες που έγιναν, δεν εμπίπτουν στις περιπτώσεις του άρθρου 54 παρ. 1 εδ. 2 του Ν. 998/1979 όπως τροποποιήθηκε με το αρ. 36 του Ν. 4280/2014, όπου δεν απαιτείται ούτε άδεια, ούτε ενημέρωση της Δασικής αρχής. 2) Ο Δήμος Πύλου - Νέστορος παρά το γεγονός ότι η απόφαση του Δ.Σ. αναφέρει μόνον εργασίες καθαρισμού, εσφαλμένα ζήτησε την υλοτομία 40 ατόμων πεύκης και προέβη (μετά από αυτοψία του γεν. γραμματέα - δασολόγου) σε σήμανση των δέντρων προς υλοτομία λόγω "επικινδυνότητας ή ξήρανσης". 3) Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας παρείχε σχετική συγκατάθεση για την υλοτομία, αποδεχόμενη τη γενική εισήγηση του δασολόγου (γ.γ. του Δήμου) περί επικινδυνότητας λόγω κύρτωσης, μη αναφέροντας οποιαδήποτε ανάγκη προστασίας, συντήρησης, έρευνας και ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου. 4) Το Δασαρχείο Καλαμάτας και το Δασονομείο Πύλου αντιμετώπισαν το θέμα ως ελάσσονος σημασίας και μετά από σχετική μη εμπεριστατωμένη εισήγηση άπειρου δασοφύλακα (ούτε καν του δασοπόνου προϊσταμένου του Δασονομείου) χορηγήθηκε άδεια υλοτομίας (σύμφωνη γνώμη) για 43 άτομα πεύκης, ενώ θα έπρεπε για ένα τόσο σοβαρό θέμα να διενεργηθεί σχετική αυτοψία - αναφορά από δασολόγο της υπηρεσίας.

Ακόμη, εάν διαπιστωνόταν ανάγκη για τη λήψη ειδικών διαχειριστικών μέτρων σε όλη την έκταση του αλσυλλίου, θα έπρεπε να ζητηθεί η σύνταξη ή να συνταχθεί σε συνεργασία με το δήμο και την Αρχαιολογική Υπηρεσία μελέτη διαχείρισης του αλσυλλίου με την έγκριση της οποίας θα ορίζονταν όλα τα απαιτούμενα διαχειριστικά μέτρα (υλοτομίες, αραιώσεις, καθαρισμοί υπορόφου, φυτεύσεις, κλαδεύσεις κ.ο.κ.).

Λόγοι επικινδυνότητας και ανάγκης άμεσης επέμβασης δεν προκύπτουν τουλάχιστον για το σύνολο της υλοτομίας και με τον τρόπο που διενεργήθηκε ως αποσποσματική και άστοχη δασοκομική παρέμβαση μπορεί να χαρακτηρισθεί».


NEWSLETTER