Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017 09:45

"Τα σκουπίδια σε Μεγαλόπολη και Ευρώτα" εκτιμάει ο Νίκας

Γράφτηκε από την

Με μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων στη Μεγαλόπολη και στον Ευρώτα εκτίμησε ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, ότι θα ξεκινήσει η κεντρική διαχείριση στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Η εκτίμηση του δημάρχου έγινε προχθές αργά το βράδυ στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπου για μια ακόμα φορά επισημάνθηκε η προβληματική προσωρινή διαχείριση των απορριμμάτων στη Μαραθόλακκα.

Ο κ. Νίκας είπε πως «η εμπειρία λέει ότι δε θα έχουμε εύκολα τις 3 μονάδες. Δε θα ξεπεραστούν οι κοινωνικές αντιδράσεις. Είναι βεβαιότατο ότι θα ξεκινήσουμε με μία ή δύο μονάδες. Είναι πρόσφορο το έδαφος για τον Ευρώτα και η άλλη θα γίνει στη Μεγαλόπολη».

Ο επικεφαλής της "Λαϊκής Συσπείρωσης" Δημήτρης Οικονομάκος, επικρίνοντας την κυβέρνηση για την αλλαγή της στάσης της, παρατήρησε ότι «οι επαναστάτες τα δίνουν όλα στην ΤΕΡΝΑ. Δόθηκαν όλα στην ΤΕΡΝΑ, όπως προβλεπόταν από την αρχή. Δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσει τίποτα η ΤΕΡΝΑ, θα τα καταπιεί όλα. Θα ισχύσουν οι ρήτρες ποιότητας - ποσότητας και θα πληρώνουμε 4-5 φορές παραπάνω».

Ο σύμβουλος της "Αλλαγής" Γιάννης Χριστόπουλος έκανε λόγο 

για το τέλος μιας ακόμα αυταπάτης, για υποκρισία και για πόλεμο συμφερόντων.

Ο επικεφαλής της "Ανεξάρτητης Συμμσχίας Πολιτών" Μιχάλης Αντωνόπουλος σχολίασε ότι «γνωρίζει πολλά ο δήμαρχος και δεν τα λέει όλα» - και παρατήρησε πως «είναι πολύ προβληματικός, άκρως επικίνδυνος χώρος η Μαραθόλακκα».

Ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Στάθης Σταματόπουλος, αναφερόμενος στο πρωτόκολλο προσωρινής παραλαβής της σύμβασης με τον ανάδοχο για τη λειτουργία της Μαραθόλακκας, επεσήμανε ότι «είναι ένα πρωτόκολλο που δεν έχει εισήγηση της υπηρεσίας κι έρχεται ο δήμαρχος να υπογράψει, για να πληρωθεί ο εργολάβος».

Μιλώντας για την κεντρική διαχείριση ο κ. Νίκας είπε ότι «υπάρχει η εκπεφρασμένη βούληση των δημάρχων. Τα 22 από τα 26 Δημοτικά Συμβούλια στην Περιφέρεια Πελοποννήσου έχουν ταχθεί υπέρ της κεντρικής διαχείρισης». Ενημέρωσε επίσης ότι κουβέντιασε για μια ώρα με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλο και διαπίστωσε πως «το ζήτημα είναι ποιος θα αναλάβει την ευθύνη για την αύξηση των τελών».

Ο δήμαρχος παραδέχτηκε ότι «πρέπει να πάμε σε εντυπωσιακή αύξηση των τελών. Και αυτό το φοβούνται η κυβέρνηση, η Περιφέρεια, οι δήμαρχοι». Για την προσωρινή διαχείριση στο δήμο, υποστήριξε πως «δε θα πείραζε ο σταθμός μεταφόρτωσης να ήταν και σε πλατεία, στην πλατεία Φραγκόλιμνας. Οπως είναι στην πλατεία στο Περιστέρι».

Αναγνώρισε ωστόσο ότι «είναι ατελές αυτό που κάνουμε», αλλά αναρωτήθηκε: «Τι άλλη λύση υπάρχει;».

Τέλος, ο κ. Νίκας ζήτησε από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Θαν. Βασιλόπουλο να ξεκινήσει η διαχείριση κομπόστ στη Μαραθόλακκα. Κι ευχαρίστησε τις μειοψηφίες, έστω και για το λευκό, που ψήφισαν για την έγκριση του πρωτοκόλλου προσωρινής παραλαβής της σύμβασης για τη λειτουργία της Μαραθόλακκας.

 

Γ.Σ.