Σάββατο, 16 Μαρτίου 2013 08:19

Οι αυτοδιοικητικοί της Μεσσηνίας μιλούν στην "Ε": Ξεκαθαρίζει το τοπίο με ελέγχους του ΣΔΟΕ

Οι αυτοδιοικητικοί της Μεσσηνίας, οι δήμαρχοι, ο πρώην νομάρχης και αντινομάρχες, συμφωνούν με την απόφαση να προχωρήσει το ΣΔΟΕ σε ελέγχους των οικονομικών, φορολογικών και τραπεζικών στοιχείων των  αιρετών από το 2003 και μετά. Σημειώνουν ότι ο έλεγχος είναι επιβεβλημένος, για να ξεκαθαρίσει η ατμόσφαιρα και να μην υπάρχουν κατηγορίες επί δικαίων και αδίκων. Ωστόσο αρκετοί αιρετοί κάνουν λόγο και για στοχοποίηση της αυτοδιοίκησης.

 Ρεπορτάζ
Γιάννης Σινάπης

Πιο αναλυτικά, σχετικά με την απόφαση για τους οικονομικούς ελέγχους στους αυτοδιοικητικούς παράγοντες, είπαν στην "Ε":

 

 

Δημήτρης Δράκος

Πρώην νομάρχης Μεσσηνίας

 

«Πρέπει να γίνει ο έλεγχος, για να ξεκαθαρίσει η ατμόσφαιρα που έχει δημιουργηθεί. Δεν μπορεί να πλανώνται αυτές οι φήμες και οι εικόνες για όλους. Να ελεγχθούν όλοι οι αυτοδιοικητικοί. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό το κλίμα. Η στοχοποίηση δημιουργεί μια ατμόσφαιρα, που θα ξεκαθαρίσει με τον έλεγχο».

 

 

Παναγιώτης Νίκας

Δήμαρχος Καλαμάτας

 

«Θα πράξει άριστα το ΣΔΟΕ. Επρεπε να το έχει κάνει εδώ και καιρό. Ευπρόσδεκτο το ΣΔΟΕ, και καλώ να ξεκινήσει πρώτα από μένα. Κανένας δεν πρέπει να εκτίθεται ως υποψήφιος ούτε για μέλος του Τοπικού Συμβουλίου, αν δεν μπορεί να αποδείξει τον τρόπο κτήσης των περιουσιακών του στοιχείων. Συμφωνώ απολύτως. "Πόθεν έσχες" για όλους, από μέλος Τοπικού Συμβουλίου και πάνω. Και όχι υπερβολές και ακρότητες. Να υπάρχει σταθερότητα στους ελέγχους, να γίνονται συνεχώς. Το δημόσιο αξίωμα να συνδέεται με έλεγχο "πόθεν έσχες". Χαίρομαι που ο έλεγχος αρχίζει από παλιές εποχές, γιατί κανείς δεν σκεφτόταν ότι θα έρχονταν αυτές οι δύσκολες μέρες και θα γίνονταν έλεγχοι».

 

 

Στάθης Αναστασόπουλος

Δήμαρχος Μεσσήνης

 

«Κανένα πρόβλημα. Είναι σωστό. Γιατί την τελευταία περίοδο οι κατηγορίες επί δικαίων και αδίκων είναι μεγάλο λάθος. Καιρός να μιλάμε πλέον με στοιχεία, να αποδίδονται τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και όχι να μας κατηγορούν όλους συλλήβδην. Επιθυμώ, θέλω μια τέτοια έρευνα».

 

Δημήτρης Καφαντάρης

Δήμαρχος Πύλου - Νέστορος

 

«Θεωρώ ότι οι δήμαρχοι είμαστε καθημερινά υπό τον έλεγχο των πολιτών. Ηδη από πέρυσι όλα τα φορολογικά μας στοιχεία είναι ανεβασμένα στη "Διαύγεια" και στις ιστοσελίδες των δήμων. Δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα. Εχει στοχοποιηθεί η αυτοδιοίκηση, το τελευταίο ανάχωμα εξουσίας που υπάρχει κοντά στον πολίτη. Δεν μπορεί οι μικρές εξαιρέσεις, που κατά καιρούς υπάρχουν στο θέμα της διαφθοράς, συλλήβδην να αφορούν όλους τους δημάρχους και όλη την αυτοδιοίκηση. Περιμένουμε τους ελέγχους και ως άτομα και ως αυτοδιοίκηση, απ’ όπου πρέπει, για να αποδειχθεί περίτρανα ότι είναι άλλοι οι λόγοι στοχοποίησης της αυτοδιοίκησης και όχι αυτοί που φαίνονται».

 

Κώστας Κόλλιας

Δήμαρχος Τριφυλίας

 

«Πιστεύω ότι κανείς δεν έχει να φοβηθεί τίποτα, εφόσον έντιμα έχει ασκήσει τα καθήκοντά του. Βεβαίως, έτσι όπως αναδείχθηκε το ζήτημα, μόνο για τους αυτοδιοικητικούς παράγοντες, εκπέμπει ένα αρνητικό μήνυμα για όλους - και σ’ αυτούς τους κρίσιμους και δύσκολους καιρούς, τους ρίχνει βορά σε οποιοδήποτε σχόλιο από τις τοπικές κοινωνίες, που βεβαίως δοκιμάζονται από την κρίση. Εκτιμώ ότι ανάλογοι έλεγχοι στους λογαριασμούς θα γίνουν και για όλους όσοι έχουν ασκήσει εξουσία σε οποιοδήποτε πεδίο του ευρύτερου δημόσιου τομέα».

 

Φίλιππος Μπάμης

Δήμαρχος Οιχαλίας

 

«Κανένα πρόβλημα. Μακάρι να ανοίξουν όλοι οι λογαριασμοί. Δεν μπορείς όμως εκ των προτέρων να τους λες όλους κλέφτες και να τους στοχοποιείς όλους. Εχω βάλει στοίχημα ότι δε θα κατηγορηθώ πως καταχράστηκα ως δήμαρχος ούτε 1 ευρώ. Το ότι μπορεί να πάω για παράβαση καθήκοντος για ψύλλου πήδημα μπορεί να μην καταφέρω να το αποφύγω. Το να στοχοποιούμε όμως όλους τους δημάρχους συλλήβδην είναι απαράδεκτο».

 

Δημήτρης Γιαννημάρας

Δήμαρχος Δυτικής Μάνης

 

«Καθαρός ουρανός αστραπές δε φοβάται. Προκαλεί όμως εντύπωση το γεγονός ότι τον τελευταίο καιρό έχει εξαπλωθεί η έρευνα γενικά στην τοπική αυτοδιοίκηση. Αυτό προβληματίζει τον καθένα για το αν θα πρέπει να διαθέτει τον εαυτό του -στην κυριολεξία από κάθε άποψη- στα κοινά. Γιατί κατά γενική ομολογία, αν και υπάρχουν βέβαια κι εξαιρέσεις, οι άνθρωποι που ασχολούνται με την τοπική αυτοδιοίκηση, υποβάλλονται συνεχώς σε θυσίες και σέβονται αρχές, θεσμούς και κανόνες».

 

Αγγελος Κωτσιόπουλος

Πρώην αντινομάρχης

 

«Συμφωνώ απολύτως με το μέτρο. Πιστεύω ότι είναι πολύ καλό και στη σωστή κατεύθυνση, γιατί οδηγεί στην πλήρη διαφάνεια. Οσοι ασχολούνται με τα κοινά πρέπει να υπόκεινται σε κάθε είδους έλεγχο, πολύ δε περισσότερο στον οικονομικό. Αυτό το μέτρο έπρεπε να είχε εφαρμοστεί προ πολλού κι έτσι θα είχαν αποφευχθεί κάποια νοσηρά φαινόμενα κακοδιαχείρισης και διαφθοράς, που είδαν το φως της δημοσιότητας».

 

Σωτήρης Παναγιωτόπουλος

Πρώην αντινομάρχης

 

«Πολύ καλά κάνουν το υπουργείο Οικονομίας και το ΣΔΟΕ να ελέγξουν το γίγνεσθαι των οικονομικών των αυτοδιοικητικών παραγόντων στη χώρα μας. Ισως είναι καιρός να χωρίσει η ήρα από το στάρι, που λένε και στην πατρίδα μας, γιατί δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Εάν αποδειχθεί για τον οποιονδήποτε στον αυτοδιοικητικό χώρο ότι έχει βάλει χέρι στα λεφτά του ελληνικού λαού... προσωπικά θέλω ο υποτιθέμενος αυτός ή αυτή να τιμωρηθούν αυστηρά και παραδειγματικά».