Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου 2022 08:15

Olympia Forum: “Νέο αναλογικό σύστημα για την τοπική αυτοδιοίκηση” προανήγγειλε ο τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Ζαχαριάδης

 

Για νέο αναλογικό σύστημα όσο αφορά την τοπική αυτοδιοίκηση έκανε λόγο ο Τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης στο Olympia Forum III.

Σημείωσε πως σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση “θα υπάρξει συζήτηση για ένα νέο αναλογικό σύστημα για την τοπική αυτοδιοίκηση. Θεωρούμε ότι θα είμαστε η επόμενη κυβέρνηση και θα καταργήσουμε το 43%, χωρίς όμως να πάμε σε αιφνιδιασμούς. Αν γίνουμε κυβέρνηση και πιστεύω θα γίνουμε, με τους συμμάχους μας θα αλλάξουμε μέχρι τις αυτοδιοικητικές εκλογές δύο πράγματα και τίποτα άλλο. Πρώτον την άθλια ρύθμιση του 43% όπου για να βγει κάποιος δήμαρχος θα πρέπει να έχει το 50% ενώ θα επαναφέρουμε τις αρμοδιότητες που περιγράφονται στον Κλεισθένη για τα κοινοτικά συμβούλια. Όταν θα έχουμε την πλειοψηφία στη Βουλή σε συνεργασία με τα όργανα της αυτοδιοίκησης θα συζητήσουμε και τον τρόπο προκειμένου η χώρα να αποκτήσει ευρωπαϊκά χαρακτηριστικά, δηλαδή αναλογικά εκλογικά συστήματα», σημείωσε.

Το Olympia Forum III συνδιοργάνωσε το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και η εφημερίδα «Πατρίς» ενώ την συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος της εφημερίδας «Ελευθερία», Θανάσης Λαγός.

Ο Κώστας Ζαχαριάδης στάθηκε ακόμη στο μοντέλο ανάπτυξης στην Ευρώπη και σε όλο το Δυτικό κόσμο που έρχεται και στηρίζεται κυρίως στα κοινωνικά χαρακτηριστικά για μία συνεκτική ανάπτυξη, μέσα από την καθολική συμμετοχή και της τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού. «Στην Ελλάδα δυστυχώς δεν έχει γίνει πράξη η αναδιοργάνωση της τοπικής αυτοδιοίκησης και η κυβέρνηση συνεχίζει να υλοποιεί το προηγούμενο αναποτελεσματικό μοντέλο. Και επισήμανε ακόμα ότι η τοπική αυτοδιοίκηση έχει πολύ μικρή συμμετοχή στα νέα χρηματοδοτικά προγράμματα όπως είναι το ταμείο ανάκαμψης», τόνισε ο κ. Ζαχαριάδης.

Ο Γενικός Γραμματέας Νέας Δημοκρατίας, Παύλος Μαρινάκης ανέφερε πως το εκλογικό αποτέλεσμα επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες όπως είναι η ευημερία των πολιτών.

«Τα τελευταία χρόνια μετά τις εκλογές και στη χώρα μας και σε όλο το κόσμο συνέβησαν πολλές κρίσεις εισαγόμενες, υπήρξε μία προσπάθεια από την αξιωματική αντιπολίτευση να βαφτιστούν Πανδημία Μητσοτάκη, αλλά λόγω των 4,5 ετών της προηγούμενης κυβέρνησης, ο κόσμος δεν υπέκυψε σε αυτή τη διαδικασία. Η κυβέρνηση έπρεπε να δώσει λύσεις που έγιναν και επίσης και για το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας που εφαρμόστηκε όπως θα έπρεπε για να αντιμετωπίζει τις κρίσεις», σχολίασε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μαρινάκης επισήμανε ακόμη πως, «δεν γνωρίζω αν υπάρχει άλλη κυβέρνηση που να είναι τόσο συνεπής στις προεκλογικές της υποχρεώσεις και ανακοινώσεις και μάλιστα έχει κάνει περισσότερα από αυτά που ανακοίνωσε προεκλογικά».

Τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει αλλάξει την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό, χαρακτηρίζοντάς τη χώρα «περίγελο της Ευρώπης κατά τη διακυβέρνηση από το ΣΥΡΙΖΑ».

Για το δημογραφικό δήλωσε ότι είναι ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η κάθε ελληνική κυβέρνηση, ενώ τόνισε ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει το μεγαλύτερο επενδυτικό πρόγραμμα δημοσίων έργων.

Για το δρόμο Πάτρα-Πύργος δήλωσε ότι υπήρχε μεγάλη κοροϊδία τα προηγούμενα χρόνια και επιτέλους αυτό το έργο δεν είναι μία μακέτα αλλά μία πραγματικότητα που θέλει υπομονή για να φανεί η εξέλιξη του και ο κόσμος για να το πιστέψει πρέπει να το δει.

Τέλος τόνισε ότι «μπορεί ο πρωτογενής τομέας να είναι αδικημένος αλλά δεν θυμάμαι άλλη φορά να έχει πάρει αυτός τόσα χρήματα και μάλιστα σε μικρό χρονικό διάστημα».

Ο Επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Κατρίνης ανέφερε πως δεν ξέρει αν είναι τόσο αισιόδοξη η εικόνα όπως παρουσιάζεται από την κυβέρνηση αφού υπάρχει πολύ μεγάλη αύξηση του Εμπορικού ελλείμματος, ενώ για τις επενδύσεις ανέφερε ότι η χώρα μας παραμένει ουραγός στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αναφέρθηκε πιο διεξοδικά στα έργα που έγιναν από το ΠΑΣΟΚ για την ανάπτυξη της περιφέρειας, ενώ στάθηκε και στα προγράμματα που έδωσαν πόρους στην τοπική κοινωνία.

Ανέφερε ακόμη ότι η Δυτική Ελλάδα υστερεί σε ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ οι προϋπολογισμοί 22-23 δείχνουν έλλειμμα στους Πόρους προς την περιφέρεια. «Θα πρέπει λοιπόν η Περιφερειακή ανάπτυξη να είναι κεντρικός στόχος της χώρας και αυτό θα γίνει μέσα από καλύτερη διαχείριση του ΕΣΠΑ και του ταμείου ανάπτυξης, Όπως και το ταμείου αγροτικής ανάπτυξης. Αλλά για να γίνουν αυτά θα πρέπει να γίνει πραγματική αποκέντρωση της δραστηριοτήτων και δημοσιονομική αποκέντρωση, δηλαδή να υπάρχουν προτεραιότητες και σωστές επιλογές για τη διάθεση των ποσών», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κατρίνης.