Κυριακή, 08 Οκτωβρίου 2023 08:43

Στις κάλπες για Δήμους και Περιφέρειες: Η ώρα της κρίσης για την επόμενη πενταετία

 

Η ώρα της κρίσης για την Περιφέρεια Πελοποννήσου και τους 6 του Δήμους της Μεσσηνίας έφτασε, καθώς αύριο Κυριακή 189.592 εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους του νομού θα κληθούν να ψηφίσουν αυτούς, που θα διαχειριστούν τις τύχες του τόπου για τα επόμενα 5 χρόνια.

Στο πεδίο της Περιφέρειας οι υποψηφιότητες των Δημήτρη Πτωχού και Πέτρου Τατούλη φαίνεται να ξεχωρίζουν. Οσον αφορά τους δήμους υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι σε ορισμένους η εκλογική μάχη θα τελειώσει από την πρώτη Κυριακή, αλλά όλα αυτά μένει να επιβεβαιωθούν στην πράξη, με την πιο έγκυρη δημοσκόπηση να είναι εν τέλει η κάλπη.

Υποψήφιοι περιφερειάρχες Πελοποννήσου κατά αλφαβητική σειρά είναι οι Νίκος Κουτουμάνος, Δημήτρης Κουτσούλης, Δήμητρα Λυμπεροπούλου, Μανώλης Μάκαρης, Γιάννης Μιχαλόπουλος, Δημήτρης Πτωχός και Πέτρος Τατούλης.

Οι εκλογείς στη Μεσσηνία στις περιφερειακές εκλογές μπορούν να βάλουν έως 3 σταυρούς.

Αντίστοιχα υποψήφιοι δήμαρχοι είναι στον Δήμο Καλαμάτας (έως 4 σταυρούς) οι Θανάσης Βασιλόπουλος, Δημήτρης Οικονομάκος, Βασίλης Τζαμουράνης και Παναγιώτης Χειλάς.

Στον Δήμο Μεσσήνης (έως 4 σταυρούς) οι Γιώργος Αθανασόπουλος, Χρήστος Θεοδωρακόπουλος και Γιώργος Τσώνης.

Στον Δήμο Τριφυλίας (έως 4 σταυρούς) οι Ακης Κατρίτσης, Γιώργος Λεβεντάκης, Χάιδω Παναγιωτοπούλου και Κατερίνα Τσιγκάνου.

Στον Δήμο Πύλου - Νέστορος (έως 4 σταυρούς) οι Δημήτρης Βρεττάκος, Παναγιώτης Καρβέλας, Δημήτρης Καφαντάρης και Θάνος Ραδιώτης.

Στον Δήμο Δυτικής Μάνης (έως 3 σταυρούς) οι Ευάγγελος Ανδροβιτσανέας, Αρης Κομπότης, Μάκης Κυβέλος, Παναγιώτης Μπασάκος, Αλέξης Ρουτζούνης και Γιώργος Χιουρέας.

Στον Δήμο Οιχαλίας (έως 3 σταυρούς) οι Γιάννης Αδαμόπουλος, Παναγιώτα Γεωργακοπούλου και Κώστας Ρεϊτζόπουλος.

Επιπλέον για τα Συμβούλια Δημοτικών Κοινοτήτων έως 200 κατοίκους οι ψηφοφόροι μπορούν να βάλουν έως 1 σταυρό προτίμησης. Αντίστοιχα για τα Συμβούλια Δημοτικών Κοινοτήτων άνω των 200 κατοίκων έως 2 σταυρούς προτίμησης.

Οι σταυροί προτίμησης μπορούν να σημειώνονται με μπλε ή μαύρο στυλό, είτε αριστερά, είτε δεξιά του ονόματος του υποψηφίου. Ψηφοδέλτια με άλλα σύμβολα θεωρούνται άκυρα, ενώ ψηφοδέλτια με περισσότερους από τον μέγιστο προβλεπόμενο αριθμό σταυρών προσμετρώνται μόνο για τον συνδυασμό και ακυρώνονται όλοι οι σταυροί.

Υπενθυμίζουμε ότι στη μάχη του σταυρού στη Μεσσηνία μπαίνουν αύριο συνολικά 3.774 περιφερειακοί, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι, ενώ εάν ένας υποψήφιος συγκεντρώσει στον α’ γύρο ποσοστό 43% εκλέγεται, αλλιώς οι δύο πρωτεύσαντες θα αναμετρηθούν στον β’ γύρο.

Τέλος δεδομένου, ότι υπάρχουν διαφορές στους εκλογικούς καταλόγους σε σχέση με τις πρόσφατες εθνικές εκλογές, οι ψηφοφόροι προτείνεται να ελέγξουν το εκλογικό τμήμα στο οποίο ανήκουν μέσα από την εφαρμογή του ΥΠΕΣ “Μάθε που ψηφίζεις” ή από τους αναρτημένους πίνακες σε κεντρικά σημεία πόλεων και μεγάλων χωριών.