Τρίτη, 12 Απριλίου 2016 16:03

Περιβαλλοντικά θέματα έθεσε ο Μάκαρης 

Τα ζητήματα της διαχείρισης των απορριμμάτων στη Μαραθόλακκα, της λυματολάσπης, των πυρηνελαιουργείων και πολεοδομικών μελετών, συζήτησαν μέλη της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη.

Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Μαν. Μάκαρης, οι σύμβουλοι Κ. Γεωργακίλας, Στ. Μπεχράκης και Δ. Φαββατάς και οι τοπικοί σύμβουλοι Καλαμάτας Χρ. Ζόμπολος και Ασπροχώματος Ν. Χριστόπουλος έθεσαν στον υπουργό τα ακόλουθα ζητήματα:

1) Την ανάγκη για πλήρη αποκατάσταση της παλιάς χωματερής στη Μαραθόλακκα. Για την επεξεργασία απορριμμάτων στην ίδια περιοχή είναι αναγκαία η καλύτερη διαχείριση απορριμμάτων, η βελτίωση συνθηκών εργασίας των εργαζομένων και η εξεύρεση μόνιμης λύσης για τη διάθεση του υπολείμματος. 2) Την άμεση αντιμετώπιση του ζητήματος της συσσωρευμένης λυματολάσπης του βιολογικού καθαρισμού με αποκατάσταση και ανάπλαση του χώρου εναπόθεσής της. Παράλληλα, προτάθηκε η δημιουργία περιβαλλοντικού και αρχαιολογικού πάρκου στο Ασπρόχωμα και την περιοχή του ποταμού Αρι. 3) Την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από πυρηνελαιουργεία, με εντατικοποίηση των ελέγχων, επιτάχυνση δημοσιοποίησης των αποτελεσμάτων των αντίστοιχων μετρήσεων από το "Δημόκριτο" με παράλληλη διεξαγωγή κλινικών μελετών επίπτωσης στην υγεία του πληθυσμού. 4) Την επιτάχυνση των πολεοδομικών μελετών Κηπούπολης, Βέργας και Μικρής Μαντίνειας. 5) Την αποκατάσταση και ανάδειξη παραδοσιακών καλντεριμιών στη Βέργα και τον Ταΰγετο με δράσεις προστασίας περιβάλλοντος και ενίσχυσης της πρωτογενούς παραγωγής και του τουρισμού, στο πλαίσιο  ενός ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης με τη χρησιμοποίηση των νέων χρηματοδοτικών εργαλείων που προσφέρει το νέο ΕΣΠΑ.