Παρασκευή, 30 Δεκεμβρίου 2016 19:27

Του… χρόνου η σύμβαση για τη διαχείριση σκουπιδιών 

Για το 2017 πάει η υπογραφή της σύμβασης με την ΤΕΡΝΑ για τη διαχείριση των σκουπιδιών της Περιφέρειας Πελοποννήσου, με τις χωματερές καλά να κρατούν και να είναι ορατός ο κίνδυνος πόλεις και χωριά της Περιφέρειας να γεμίσουν με σκουπίδια.

Χθες η Κυβερνητική Επιτροπή ασχολήθηκε με το θέμα της σύμβασης και της διαχείρισης στην Πελοπόννησο, καθώς είχε ζητήσει διευκρινιστικά στοιχεία από την ΤΕΡΝΑ, που της δόθηκαν. Ομως, ανακοινώσεις δεν έγιναν και τα αποτελέσματα της συνεδρίασης δεν γνωστοποιήθηκαν.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι η μόνη στη χώρα, για την οποία δεν έχει εγκριθεί ακόμα η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για το νέο Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων. Για αρκετές Περιφέρειες, μάλιστα, έχει εγκριθεί και ο νέος ΠΕΣΔΑ.

Το καινούργιο στοιχείο είναι ότι δεν φαίνεται να κινδυνεύει η χρηματοδότηση των 66 εκ. ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ, με την οποία  η Ευρωπαϊκή Ενωση επιδοτεί τη διαχείριση των σκουπιδιών. Το δεδομένο που προκαλούσε ανησυχία μέχρι πρότινος ήταν ότι τα 66 εκ. θα χάνονταν, αν ο ΠΕΣΔΑ δεν εγκρινόταν και η σύμβαση με την ΤΕΡΝΑ δεν υπογραφόταν μέσα στο 2016. Αυτό δεν φαίνεται να ισχύει πλέον, αφού η κυβέρνηση δεν βιάζεται και μετέφερε τις αποφάσεις που αφορούν την Περιφέρεια Πελοποννήσου για τη νέα χρονιά.

Τα πράγματα φέρεται να έχει φρενάρει ο νέος αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος, ο οποίος φαίνεται, για την ώρα, να λαμβάνει υπόψη του τις αντιδράσεις των τοπικών στελεχών και μελών του ΣΥΡΙΖΑ στη ΣΔΙΤ της Περιφέρειας Πελοποννήσου για τη διαχείριση των σκουπιδιών. 

Ομως, εναλλακτική λύση δεν υπάρχει, καθώς η πλειοψηφία των δήμων έχει ταχθεί υπέρ της ΣΔΙΤ και η υπογραφή της σύμβασης της Περιφέρειας με την ΤΕΡΝΑ (με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου από την πλευρά της κυβέρνησης), θεωρείται ως η μοναδική επιλογή. Το πιο πιθανό είναι η σύμβαση που θα υπογραφεί να περιλαμβάνει τα στοιχεία που προέκυψαν από τη διαπραγμάτευση κυβέρνησης - ΤΕΡΝΑ (ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα στους 100.000 τόνους και Πράσινο Ταμείο στο ΦοΔΣΑ), παρά τις αντιρρήσεις της περιφερειακής αρχής.

Οσον αφορά τη χωροθέτηση της Καλλιρρόης για τη δημιουργία μονάδας επεξεργασίας των σκουπιδιών για τη Μεσσηνία και για τους δήμους Μεγαλόπολης και Γορτυνίας, αναφέρεται πως δεν είναι θέμα της σύμβασης, αλλά υπάρχει η δυνατότητα στους δήμους της συγκεκριμένης Διαχειριστικής Ενότητας εντός εύλογου χρονικού διαστήματος, να προτείνουν άλλη θέση, στην οποία θα συμφωνούν.

Το πιο πιθανό είναι ο Ιανουάριος του 2017 να αποτελέσει μήνα εξελίξεων και αποφάσεων για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Γ.Σ.