Δευτέρα, 03 Απριλίου 2017 09:23

Την πρώτη απώλεια μετράει ο Τατούλης: Πολιτικός αναβρασμός για τα σκουπίδια

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο πολιτικός αναβρασμός με αφορμή τη διαχείριση του προβλήματος των σκουπιδιών στην Πελοπόννησο.

Η σύγκρουση που ξεκίνησε με την ερώτηση των δέκα βουλευτών της Ν.Δ. μεταξύ των οποίων και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς οδήγησε στην πρώτη απώλεια από την πλευρά του περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη με την ανεξαρτητοποίηση του περιφερειακού συμβούλου Χρήστου Αντωνόπουλου.

Οι επόμενες ημέρες, ξεκινώντας από την αποψινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, θα δείξουν αν θα βαθύνει το χάσμα και αν υπάρχουν και άλλα ζητήματα μεταξύ Ν.Δ. και Πέτρου Τατούλη. Για το ζήτημα των σκουπιδιών η συνεδρίαση του ΦοΣΔΑ τη Μεγάλη Τρίτη αποκτά έτσι ιδιαίτερη σημασία γιατί οι δήμαρχοι θα πρέπει να λάβουν απόφαση για το τι θα πράξουν σε σχέση με τη ΣΔΙΤ. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας έσπευσε να διευκρινίσει πως παρότι αντιλαμβάνεται τα προβλήματα που τίθενται στην ερώτηση της Ν.Δ. και τα οποία είχε έγκαιρα και ο ίδιος επισημάνει, δεν υπάρχει πλέον άλλη διέξοδος από την υλοποίηση του σχεδίου της Περιφέρειας. Σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος ο πρώην δήμαρχος Βόρειας Κυνουρίας και μέλος του ΦΟΣΔΑ Μανώλης Σκαντζός με ανοιχτή επιστολή του (σελ ) στρέφεται κατά Τατούλη και Νίκα για τη λύση ΣΔΙΤ που προωθούν.

Η διαχείριση των σκουπιδιών, σύμφωνα με πληροφορίες από τη Ν.Δ., ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι στις σχέσεις της με τον Πέτρο Τατούλη. Η οξύτατη απάντηση από την πλευρά της Περιφέρειας βαθαίνει το χάσμα και πολλοί υποστηρίζουν ότι σύντομα οι πάντες θα κλιθούν να επιλέξουν στρατόπεδο. Η επιστολή ανεξαρτητοποίησης του περιφερειακού συμβούλου Χρ. Αντωνόπουλου αποκαλύπτει ότι δεν ρωτήθηκαν όλοι οι περιφερειακοί σύμβουλοι για τη σφοδρή απάντηση κατά του πρώην πρωθυπουργού και των βουλευτών της Ν.Δ. που φέρονται να συνυπογράφουν. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι αρκετοί από τους περιφερειακούς συμβούλους έχουν πολιτικές βλέψεις για το μέλλον και προσδοκούν στη στήριξη της Ν.Δ. για να καταλάβουν  θέσεις στην κεντρική πολιτική σκηνή ή στην αυτοδιοίκηση. Με δυο λόγια, αρκετοί κρατούν στάση αναμονής για να δουν πόσο σοβαρά είναι τα πράγματα και αναλόγως θα επιλέξουν στρατόπεδο.

Οι πληροφορίες επιμένουν ότι η ερώτηση δεν ήταν απλώς μια αρκαδική κόντρα πολιτευτών η οποία μεθοδεύτηκε συμπαρασύροντας τον πρώην πρωθυπουργό και κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. στην υπογραφή μιας ερώτησης, αλλά αποτέλεσμα απόφασης κατόπιν σύσκεψης στο ανώτατο επίπεδο της Ν.Δ. Αν όντως έτσι έχουν τα πράγματα, το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν κλυδωνισμοί στην παράταξη της πλειοψηφίας στο Περιφερειακό Συμβούλιο χωρίς κανένας ακόμα να μπορεί να εκτιμήσει τις συνέπειές της. Σε κάθε περίπτωση, το γυαλί μεταξύ Τατούλη και Ν.Δ. έχει ραγίσει και στο άμεσο μέλλον θα υπάρξουν συνέπειες οι οποίες θα αποτυπωθούν τόσο στη συγκρότηση του ψηφοδελτίου της Ν.Δ. στην Αρκαδία όσο και στη συνοχή της πλειοψηφίας στο Περιφερειακό Συμβούλιο.