Κυριακή, 01 Οκτωβρίου 2017 16:30

Αποκατάσταση μονής Ελληνικών και ναού Ταξιαρχών στην Πολίχνη

Τις προγραμματικές συμβάσεις για τις μελέτες αποκατάστασης δύο μνημείων της Μεσσηνίας πρόκειται να εγκρίνει το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου αύριο Δευτέρα.

Πρόκειται για τη μονή Ελληνικών ή Παλαιοκάστρου στην Ανθεια και το συγκρότημα του κάστρου και του ναού των Ταξιαρχών στην Πολίχνη.

Οι προγραμματικές συμβάσεις θα υπογραφούν μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της Αναπτυξιακής Μεσσηνίας. Το ποσό για καθεμία θα είναι 25.000 ευρώ και η χρονική τους διάρκεια 18 μήνες.

Συγκεκριμένα, οι μελέτες που θα συνταχθούν περιλαμβάνουν:

α) Για την αποκατάστασης της μονής Ελληνικών ή Παλαιοκάστρου στην Ανθεια την αποτύπωση του καθολικού και των κελιών, την διερεύνηση της στατικής επάρκειάς τους, και την εκτίμηση της στατικής επάρκειας του φέροντος οργανισμού, με σκοπό να γίνει εντοπισμός των προβλημάτων και να προταθούν όλα τα κατάλληλα μέτρα και οι τεχνικές αποκατάστασης κι ενίσχυσης του μνημειακού συνόλου, καθώς επίσης και η σύνταξη προϋπολογισμού.

β) Για την αποκατάσταση του ναού Ταξιαρχών και του κάστρου Πολίχνης “Κάστρο του Αρχαγγέλου” την αποτύπωση του ναού, του πύργου και των τειχών, τη διερεύνηση της στατικής επάρκειάς τους και την εκτίμηση της τρωτότητας του φέροντος οργανισμού, με σκοπό να γίνει εντοπισμός των προβλημάτων και να προταθούν όλα τα κατάλληλα μέτρα και οι τεχνικές αποκατάστασης κι ενίσχυσης του μνημειακού συνόλου, καθώς επίσης και η σύνταξη προϋπολογισμού.